Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ - «ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ»
Καθολική αντίδραση στις απολύσεις

Καθολική συμμετοχή σ' όλες τις βάρδιες και στα τρία εργοστάσια της επιχείρησης «Βαρβαρέσος» σημείωσε η χθεσινή τετράωρη στάση εργασίας, που κήρυξε το σωματείο εργαζομένων, αντιδρώντας στην ανακοίνωση της εργοδοσίας ότι προτίθεται να προχωρήσει σε 20 απολύσεις.

Η δυναμική απάντηση των εργαζομένων κλιμακώνεται την επόμενη Τρίτη, οπότε, με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, προχωρούν σε νέα τετράωρη στάση εργασίας.

Η χτεσινή μάχη της απεργίας δόθηκε στο εργοστάσιο και έσπασε το κλίμα της τρομοκρατίας, που καλλιεργούσε όλες τις προηγούμενες μέρες η εργοδοσία. Με τη μαζική συμμετοχή, αλλά και τη δυναμική τους παρουσία στα προαύλια των εργοστασίων, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης τράβηξαν στην απεργία και τους εργολαβικούς συναδέλφους τους, που δέχονται και τις μεγαλύτερες πιέσεις για απεργοσπασία.

Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων κλόνισε την εργοδοσία, που προσπάθησε, χρησιμοποιώντας τους υπαλλήλους της ιδιωτικής εταιρίας, στην οποία έχει παραδώσει τη φύλαξη των εργοστασίων της, να εμποδίσει συνδικαλιστές να πραγματοποιήσουν εξόρμηση. Η φύλαξη, η καθαριότητα, η συντήρηση, καθώς και μεγάλο κομμάτι της παραγωγής έχουν ήδη περάσει σε εργολάβους, το καθεστώς των οποίων, με την παρότρυνση της κυβέρνησης, επεκτείνεται ραγδαία. Ενδεικτικό της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που μεθοδεύει η εργοδοσία είναι και το σπάσιμο του συνεχόμενου ωραρίου, που προσπάθησε να επιβάλει από την Τετάρτη σε 50 τεχνικούς, εργαζόμενους της επιχείρησης.

Στη χθεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων, την εμπειρία τους από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους μετέφεραν οι εργαζόμενες της «Τρικολάν», ενώ παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι πολλών σωματείων της πόλης, καθώς και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Νάουσας. Στη γενική συνέλευση παραβρέθηκε και κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ν. Χριστάνη, γραμματέα της Οργάνωσης περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ. Στους εργαζόμενους μίλησε, εκ μέρους της ΟΕΚΙΔΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δ. Θεοδώρου, ο οποίος τους κάλεσε να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, «γιατί κάθε υποχώρηση θα σημάνει αλυσιδωτές συνέπειες στις εργασιακές σχέσεις» και τόνισε ότι ο αγώνας πρέπει να είναι διμέτωπος, απέναντι στην εργοδοσία και σε όσους με την πολιτική τους εξαπολύουν και στηρίζουν την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Μετά τη συνέλευση, έγινε πορεία στους δρόμους της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ