Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και πρόστιμα στις φωνές αντίστασης!

Ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης συνεχίζεται. Κάνοντας χρήση του νόμου 2946/2001, ο Δήμος Βουλιαγμένης επέβαλε πρόστιμο 2.000 ευρώ στο ΚΚΕ γιατί κολλήθηκαν αφίσες σε δρόμο της πόλης

Λιθαράκι - λιθαράκι εντείνουν καθημερινά το αυταρχικό αντιδημοκρατικό καθεστώς. Μέχρι τώρα επιχειρούσαν με συλλήψεις και καταδίκες των αφισοκολλητών να εμποδίσουν τη -μέσω αφισών- διακίνηση των ιδεών. Τώρα πλέον περνάνε και σε πιο «δραστικά» μέτρα. Επιβάλουν χρηματικά πρόστιμα στο φορέα που υπογράφει την αφίσα! Κάνοντας χρήση του νόμου - εκτρώματος 2946/2001 περί... υπαίθριας διαφήμισης που προώθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο δήμαρχος Βουλιαγμένης επέβαλε πρόστιμο 2.000 ευρώ στο ΚΚΕ, γιατί στην πόλη του κολλήθηκαν αφίσες για το 29ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ!

Ο απαράδεκτος νόμος 2946 μετατρέπει σε «εμπόρευμα» τη διακίνηση ιδεών μέσω αφίσας, επιβάλλοντας σε κόμματα, οργανώσεις και μαζικούς φορείς να καταφεύγουν στις διαφημιστικές εταιρίες και να πληρώνουν αδρά, προκειμένου να προβάλλουν τα μηνύματά τους με αυτόν τον τρόπο. Και για όποιον δεν έχει να πληρώσει, να πέφτει ο πέλεκυς του προστίμου! Αρμόδιος για την επιβολή του νόμου αυτού, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που η κυβέρνηση τη μετατρέπει και αυτήν σταθερά σε όργανο καταστολής των ελευθεριών και της διακίνησης των ιδεών. Και βέβαια υπάρχουν οι πρόθυμοι αιρετοί να ανοίγουν το δρόμο, όπως στην προκείμενη περίπτωση ο απολαμβάνων την πλήρη στήριξη του δικομματισμού δήμαρχος της Βουλιαγμένης, Γρ. Κασιδόκωστας, ο οποίος ενοχλήθηκε από τις αφίσες της ΚΝΕ και στις 13/10/2003 αποφάσισε την επιβολή του προστίμου. Προηγουμένως, είχε ενημερωθεί για την «παράβαση» από τη «δημοτική αστυνομία» του, η οποία εντόπισε αφίσες στην οδό Θάλειας, στην είσοδο του Λυκείου Βουλιαγμένης και διαπίστωσε «ρύπανση από έντυπο διαφημιστικό υλικό».

Η μετονομασία της διακίνησης των ιδεών σε... «έντυπο διαφημιστικό υλικό», κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Αλλωστε, το ζήτημα είναι καθαρό πολιτικό και καθόλου περιβαλλοντικό. Αυτή την περίοδο αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς ο περιορισμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η ενημέρωσή τους χειραγωγείται από τα ΜΜΕ που είναι κατά κύριο λόγο ελεγχόμενα από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, ενώ μπαίνει σε ολοένα και πιο ασφυκτικούς περιορισμούς η προβολή των απόψεων που αντιτίθενται στην κυρίαρχη πολιτική και στη νέα τάξη πραγμάτων.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ΟΤΑ, τα τελευταία χρόνια μετατρέπονται στη δύναμη εκείνη που τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνει να προωθήσει τις κατευθύνσεις της άρχουσας τάξης. Τώρα έγινε με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος. Αύριο θα βρεθεί ένα άλλο αντίστοιχο. Η χρησιμοποίηση, λοιπόν, στην προκειμένη περίπτωση της ΤΑ, αναδεικνύει το ρόλο της και σαν ακόμη ένας κατασταλτικός μηχανισμός που προστίθεται στους ήδη υπάρχοντες.

Η επιβολή του προστίμου των 2.000 ευρώ στο ΚΚΕ, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν ένα μεμονωμένο γεγονός. Αντιθέτως, αποτελεί τον προάγγελο, την προετοιμασία για την εφαρμογή και την εξάπλωση αυτής της πολιτικής. Μιας πολιτικής που δημιούργησε το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο που διευκολύνει την κρατική μηχανή να προβαίνει σε τέτοιου είδους πράξεις. Ετσι, η αντίδραση σε κάθε είδους τέτοια ενέργεια είναι πολιτική πράξη, όπως πολιτική πράξη είναι και η αντίσταση σε κάθε προσπάθεια περιορισμού των κατακτήσεων. Και πρέπει να αποτελεί κριτήριο για κάθε έντιμο άνθρωπο η στάση που κρατά απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Αλλωστε, τέτοιου είδους ενέργειες, δε θα σταματήσουν μόνο απέναντι στο ΚΚΕ, αλλά πρόκειται να γενικευτούν.

Η συσπείρωση και η αντίσταση απέναντι σε αυτή την πολιτική, είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει όλο το κίνημα της χώρας. Η αντίσταση πρέπει να εκφραστεί σε όλα τα επίπεδα και με κάθε τρόπο. Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι ανάγκη να ευαισθητοποιηθεί και να αντισταθεί. Η ενέργεια αυτή, είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Αποτελεί προσπάθεια φίμωσης της δύναμης εκείνης που βρίσκεται στον αντίποδα με την ΕΕ και τις πολιτικές της κατευθύνσεις. Και είναι αυτού του είδους οι ενέργειες που πρέπει να καταδικαστούν μαζικά και δυναμικά από όλο το λαό...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ