Ξεκίνησε χτες η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας
Τη «διαφορετική αντίληψη» που υπάρχει ανάμεσα στον Οικουμενικό Πατριάρχη και στην Εκκλησία της Ελλάδας, για το «ποιο είναι το καθεστώς» που ισχύει στην Εκκλησία, επισήμανε χτες, στην εισήγηση του, κατά την πρώτη μέρα της έκτακτης Συνόδου της Ιεραρχίας, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Οι εργασίες διεξήχθησαν σε... κλίμα «βροχερό» και οι γνώμες διατυπώνονταν από τους αρχιερείς, «ανάλογα με το χαρακτήρα τους», όπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεραρχίας, μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος.
Οπως είπε στην εισήγησή του ο αρχιεπίσκοπος «ο Παναγιώτατος αναφέρεται εις την Πράξη του 1928 ως εγένετο αυτή χθες και μετά από συμφωνία του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδας, την οποία για πρώτη φορά δήθεν εμείς αθετούμε. Εμείς εν ταπεινώσει φρονούμε ότι το καθεστώς είναι αυτό που έχει διαμορφωθεί». Και πρόσθεσε ότι η παρούσα κρίση, στις σχέσεις με το Πατριαρχείο τους επεβλήθη στην ουσία, γιατί ενώ τα προβλήματα χρόνιζαν, δε συζητιόνταν.
Ο αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι «η Εκκλησία της Ελλάδας δε θέλει να αλλάξει τίποτα από το καθεστώς που υπάρχει στην Εκκλησία της Ελλάδας και το ίδιο πιστεύει για το Πατριαρχείο», ενώ σημείωσε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει το δικαίωμα να εγγράφει υποψήφιους βάσει όμως «κεκτημένους τα υπό του καταστατικού χάρτου, οριζόμενα προσόντα».
«Αν αποσταλεί ο κατάλογος προς έγκριση, παραβαίνεται ο νόμος και δεν έχουν νομική εγκυρότητα οι εκλογές αρχιερέων εις τας μητροπόλεις των Βόρειων επαρχιών», κατέληξε ο αρχιεπίσκοπος και μίλησε για την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος και εξεύρεσης κοινής αποδεκτής λύσης.
Την εισήγηση του στην Ιεραρχία, για τη «νομοκανονική θεώρηση της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξης του 1928» ανέπτυξε, όπως είχε οριστεί από την Ιεραρχία, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Ανάμεσα σε άλλα, θεωρεί την Πράξη «άνευ Κανονικών ερεισμάτων» διότι διαιρεί τον «ενιαίον Ορθόδοξο πληθυσμό της ενιαίας Χώρας της Ελλάδας εξ απόψεως εκκλησιαστικής διοικήσεως» σε χριστιανούς δύο... ταχυτήτων της Παλαιάς Ελλάδας και των λεγόμενων νέων χωρών.
Στο... εκκλησιαστικό, επανήλθε πάλι χτες, ο Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι αν η αποδοχή στο σύνολό τους των αιτημάτων του Πατριαρχείου απαιτεί αλλαγή της ισχύουσας ελληνικής νομοθεσίας, πρέπει «η ελληνική κυβέρνηση το ταχύτερο να ξεκαθαρίσει αν έχει πρόθεση να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο». Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας, επανέλαβε τη θέση, περί μη παρέμβασης της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στη δυνατότητα της Εκκλησίας, μέσα από το διάλογο Πατριαρχείου - Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας, να βρει τη λύση.
Τέλος, και η ΑΕΚΑ ζήτησε από την κυβέρνηση «να αντιμετωπίσει αποφασιστικά», δηλώσεις και ενέργειες απαξίωσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου από πολιτικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους, για να σταματήσουν.