Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στην υπηρεσία της παραπληροφόρησης και της διαφήμισης των σούπερ μάρκετ

Με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο ξεσκέπασαν οι επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών την κυβερνητική επιχείρηση αποπροσανατολισμού των καταναλωτών με στόχο τη δυσφήμιση των λαϊκών αγορών και την ανακατανομή του τζίρου υπέρ των σούπερ μάρκετ, όπως αυτή συνίσταται κατά ένα μόνο μέρος στις τιμές που δημοσιοποιεί μέσω του περίφημου Παρατηρητηρίου. Χτες, εκπρόσωποι των πωλητών λαϊκών πραγματοποίησαν αγορές οπωροκηπευτικών από τα μανάβικα δύο σούπερ μάρκετ και έδωσαν στη δημοσιότητα φωτοτυπίες των αυτοκόλλητων που εκδίδουν οι ηλεκτρονικές ζυγαριές και επικολλούνται επάνω στις σακούλες. Οπως προκύπτει από μια απλή σύγκριση των τιμών αυτών με εκείνες που δημοσιοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης στη σχετική ιστοσελίδα ως αποτέλεσμα των ημερήσιων τιμοληψιών που πραγματοποιούν τα συνεργεία του, οι τιμές των σούπερ μάρκετ στην πράξη είναι υψηλότερες και από εκείνες που ανακοινώνονται ως... υψηλότερες από το Παρατηρητήριο! Για του λόγου το αληθές:

  • Η ανώτερη τιμή που έδινε χτες το παρατηρητήριο στις πιπεριές φλάσκες είναι 1,37 ευρώ το κιλό. Οι επαγγελματίες τις αγόρασαν την ίδια μέρα το πρωί από σούπερ μάρκετ προς 1,49 ευρώ το κιλό.
  • Τα κολοκυθάκια, ενημέρωνε χτες «έγκυρα» το υπουργείο ότι πωλούνταν από τα σούπερ μάρκετ μέχρι 1,39 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που η τιμή στην οποία αγοράστηκαν ήταν 1,78 ευρώ.
  • Οι πατάτες σύμφωνα με το παρατηρητήριο πωλούνταν προς 0,58 - 0,60 ευρώ το κιλό από τα σούπερ μάρκετ. Το σούπερ μάρκετ όμως από το οποίο τις αγόρασαν οι επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών τις πωλούσε προς 0,62 ευρώ.
  • Οι ντομάτες κατά το Παρατηρητήριο πωλούνταν χτες μέχρι 1,08 ευρώ την ίδια στιγμή που όπως αποδεικνύεται πωλούνταν και στα 1,28 ευρώ.
  • Τα καρότα από 0,33 ευρώ που ισχυρίζεται το υπουργείο ότι ήταν η ανώτερη τιμή στα σούπερ μάρκετ αγοράστηκαν προς 0,66 ευρώ το κιλό.
  • Τα πορτοκάλια βαλέντσια αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ προς 0,94 ευρώ το κιλό, ενώ το Παρατηρητήριο κατέγραψε ανώτερη τιμή σούπερ μάρκετ τα 0,85 ευρώ.
  • Τα μήλα στάρκιν κατά τον πίνακα του Παρατηρητηρίου πωλούνταν με ανώτερη τιμή από τα σούπερ μάρκετ στα 1,30 ευρώ το κιλό όταν σε σούπερ μάρκετ πωλούνταν και 1,66 ευρώ.
  • Οι μπανάνες πληρώθηκαν προς 1,59 ευρώ τη στιγμή που το παρατηρητήριο δεν «είδε» τιμή σούπερ μάρκετ πάνω από 1,19 ευρώ το κιλό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ