Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σωρηδόν επιχορηγήσεις σε επιχειρηματίες

Σχεδόν 140 εκατομμύρια ευρώ, περίπου 47 δισ. δραχμές, θα μοιράσει η κυβέρνηση σε 36 ιδιωτικές επιχειρήσεις, μέσω του προγράμματος «οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση μεμονωμένων ιδιωτικών επενδύσεων». Οι επενδύσεις - ενισχύσεις αυτές που εγκρίθηκαν με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, αφορούν κυρίως σε συστήματα συμπαραγωγής, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας. Συγκεκριμένα: εξοικονόμηση ενέργειας, υποκατάσταση ηλεκτρικής ενέργειας ή άλλων συμβατικών καυσίμων με φυσικό αέριο ή υγραέριο, αιολικά συστήματα, μικρά υδροηλεκτρικά έργα, συμβατικά κεντρικά ενεργητικά ηλιακά συστήματα, αξιοποίηση βιομάζας.

Τη μερίδα του λέοντος από τις κρατικές ενισχύσεις θα καρπωθούν λίγες μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μεταξύ των εταιριών που θα καρπωθούν τα κίνητρα περιλαμβάνονται οι ΔΕΗ, Ελληνική Υφαντουργία, Ράδιο Κορασίδης, Vodafone Panafon, Λάρκο, τα Κλωστήρια Πρεβέζης, η Pepsico - ΗΒΗ κ.ο.κ.

Για κάθε έργο που εγκρίθηκε θα καταρτιστεί σύμβαση μεταξύ του Ενδιάμεσου Φορέα και του αντίστοιχου δικαιούχου επενδυτή. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, η σύμβαση θα περιλαμβάνει σαφή περιγραφή του προς εκτέλεση έργου σε φάσεις, το χρονοδιάγραμμα, το συνολικό προϋπολογισμό, τον τρόπο και πηγές χρηματοδότησής του κ.ο.κ.

Επίσης χτες προκηρύχτηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης η υποβολή προτάσεων για ένταξη στον τρίτο κύκλο του προγράμματος «ενίσχυση επιχειρήσεων για εγκατάσταση συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης». Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε μικρομεσαίες μεταποιητικές, εμπορικές, τουριστικές επιχειρήσεις.

Το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στο 40% του συνολικού προϋπολογισμού κάθε πρότασης. Οι αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα πρέπει να γίνουν ως τις 16 του Γενάρη του 2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ