Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προσωρινές λύσεις, «εναλλακτικές συμφωνίες» και στρατιωτικές επιχειρήσεις

Για άλλη μια φορά σκόρπισε την καταστροφή ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Για άλλη μια φορά σκόρπισε την καταστροφή ο ισραηλινός στρατός
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΡΑΦΑ.--

Χιλιάδες αστέγους και εικόνες ολικής ισοπέδωσης άφησαν πίσω τους στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα οι ισραηλινές δυνάμεις που αποχώρησαν χtες, μερικώς, μετά από τρία 24ωρα συνεχών επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, στη Ραμάλα βρισκόταν μια προσωρινή λύση στην πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει με αφορμή την κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης, ενώ στο Ισραήλ προκλήθηκε τεράστιος θόρυβος από τη σύνταξη μιας «συμφωνίας ειρήνης» από Ισραηλινούς και Παλαιστινίους διανοούμενους και πολιτικούς, το οποίο η ισραηλινή ηγεσία απέρριψε ως «εικονική πραγματικότητα».

Περισσότεροι από 2.000 Παλαιστίνιοι έμειναν άστεγοι εξαιτίας της κατεδάφισης τουλάχιστον 40 σπιτιών, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων υπό την ονομασία «Θεραπεία στη Ρίζα», που άρχισαν την Παρασκευή με αιματηρή εισβολή στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα. Τα στοιχεία παρουσίασε ο Πίτερ Χάνσεν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες. Με εντατικό ρυθμό οι Παλαιστίνιοι προσπαθούσαν χτες να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες στον καταυλισμό, οι οποίες διεκόπησαν από τον ισραηλινό στρατό από την Παρασκευή.

Οι ισραηλινές δυνάμεις απέσυραν μόνο 40 από τα 100 τεθωρακισμένα που είχαν καταλάβει την περιοχή όπου κατοικούν 70.000 Παλαιστίνιοι. Ο ισραηλινός στρατός μίλησε για «αναγκαστική επιχείρηση» προκειμένου να καταστραφούν τα υπόγεια τούνελ «λαθρεμπορίας όπλων» ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και την Αίγυπτο, ενώ ο σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, έκανε λόγο «για έγκλημα πολέμου». Μετά την ισραηλινή απόσυρση από το κέντρο του καταυλισμού, χιλιάδες Παλαιστίνιοι μασκοφόροι διαδήλωσαν ζητώντας εκδίκηση.


Associated Press

Στο μεταξύ, στη Ραμάλα, μετά από πολύωρες συνομιλίες, οι Γιάσερ Αραφάτ και Αχμέντ Κορέι κατέληξαν σε μια προσωρινή «λύση ανάγκης». Ο Κορέι θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι την εκπνοή της μηνιαίας προθεσμίας της κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι, στο πλαίσιο αυτής της προσωρινής διευθέτησης, το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει ο, μέχρι χτες, γγ του Υπουργικού Συμβουλίου και στέλεχος της «Φατάχ», Χακάμ Μπαλάουι, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι Κορέι και Αραφάτ συμφώνησαν στο διορισμό του Νάσερ Γιουσέφ για το πρόσωπο και τις αρμοδιότητες του οποίου ξέσπασε και η κρίση.

Ανεπίσημη «συμφωνία ειρήνης»

Υπό τον τίτλο «Γενικό Σύμφωνο», Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διανοούμενοι και πολιτικοί κατέληξαν, μετά από δύο χρόνια μυστικών επαφών και τριήμερες εντατικές διαβουλεύσεις σε ξενοδοχείο της Ιορδανίας, σε ένα κείμενο ανεπίσημης «συμφωνίας ειρήνης». Στις διαβουλεύσεις έλαβαν μέρος από ισραηλινής πλευράς νυν βουλευτές και πρώην υπουργοί ή κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Εργατικού Κόμματος και του αριστερού κόμματος Μέρετζ, όπως ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Γιόσι Μπεϊλίν, και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Αβραάμ Μπουργκ. Από την παλαιστινιακή πλευρά συμμετείχαν εν ενεργεία υπουργοί, βουλευτές και ανώτεροι αξιωματούχοι της «Φατάχ», όπως ο Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, ο Ναμπίλ Κασίς και ο Χισάμ Αμπντέλ Ραζέκ, οι οποίοι φέρονται να έχουν την πλήρη υποστήριξη του Παλαιστινίου ηγέτη.

Το ακριβές περιεχόμενο του 50σέλιδου κειμένου θα γνωστοποιηθεί στις 4 Νοέμβρη, επέτειο της δολοφονίας του Γιτζάκ Ράμπιν (1995) οπότε θα υπογραφεί στη Γενεύη. Στόχος της συμφωνίας, όπως δήλωναν και οι δύο πλευρές, είναι να καταστεί σαφές τόσο στην παλαιστινιακή όσο και στην ισραηλινή κοινή γνώμη ότι «η επίτευξη ειρήνης είναι εφικτή και ότι σε αντίθεση με τη στρατηγική της βίας και της καταστολής που ακολουθεί η κυβέρνηση Σαρόν, υπάρχουν συνομιλητές και στις δύο πλευρές».

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, προβλέπεται ισραηλινή αποχώρηση από όλη τη Λωρίδα της Γάζας και από το 98% της Δ. Οχθης. Σε αντάλλαγμα για αυτό το 2%, θα παραχωρηθούν στους Παλαιστινίους εδάφη στα νότια της ερήμου Νεγκέβ. Θα διαλυθούν όλοι οι εποικισμοί της Λωρίδας της Γάζας ενώ από τη Δ. Οχθη θα προσαρτηθούν λιγότεροι από 20 εποικισμοί. Η Ιερουσαλήμ θα διχοτομηθεί με διεθνή σύνορα, με το Ισραήλ να διατηρεί την κυριαρχία της δυτικής πλευράς και του Τείχους των δακρύων, ενώ η αραβική πλευρά θα περάσει υπό παλαιστινιακή κυριαρχία, όπως και η πλατεία των Τεμένων, ενώ ο εποικισμός Χαρ Χόμα θα διαλυθεί. Σε αντάλλαγμα για την Ιερουσαλήμ, όπως λέγεται, η παλαιστινιακή πλευρά αποδέχτηκε να μην επικαλεστεί το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων, συμφωνώντας όσοι το επιθυμούν να επιστρέψουν στα παλαιστινιακά εδάφη ή αν δεν το επιθυμούν να λάβουν αποζημιώσεις.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ο Αριέλ Σαρόν δήλωνε ότι πρόκειται για «απατηλές ελπίδες... «με ποιο δικαίωμα ορισμένοι αριστεροί επιτρέπουν στον εαυτό τους να κάνουν συμβιβασμούς που το Ισραήλ δεν προτίθεται να δεχτεί ποτέ;» Η υπουργός Παιδείας Λιμόρ Λιβνάτ μίλησε για «περιθωριακούς τύπους, που δεν εκπροσωπούν κανέναν», ενώ ο ΥΠΕΞ Σιλβάν Σαλόμ τόνισε ότι «δεν περίμενε τίποτε καλύτερο από μια εικονική συμφωνία από τους πρωτεργάτες του Οσλο, που το Ισραήλ πληρώνει ακόμη». Ο πρώην πρωθυπουργός του Εργατικού Κόμματος, Εχούντ Μπαράκ, μίλησε για «αφελείς μέχρι και επικίνδυνες προσεγγίσεις, που δίνουν στον Αραφάτ το περιθώριο να κατηγορήσει την ισραηλινή αδιαλλαξία για το αδιέξοδο», ενώ ο νυν ηγέτης του κόμματος Πέρες, προσεκτικά, δήλωσε ότι «είναι καλοδεχούμενος κάθε διάλογος». Ετοιμος για κάθε συζήτηση με στόχο την ειρήνη δήλωσε και ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ. Χτες, εκπρόσωποι των δύο αντιπροσωπειών μετέβησαν στην Αίγυπτο για συνομιλίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλπες υπό τη σκιά των τανκς(2005-01-06 00:00:00.0)
Αβεβαιότητα γενικώς(2004-11-02 00:00:00.0)
Αιματηρή κλιμάκωση(2004-05-14 00:00:00.0)
Ελιγμός Σαρόν...(2003-10-18 00:00:00.0)
Για «σχέδιο ειρήνευσης» πιέζουν οι ΗΠΑ(2002-10-19 00:00:00.0)
Συνεδρίαση και εισβολή(2002-09-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ