Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απάντηση στις καταδίκες

Η προχτεσινή καταδίκη σε φυλάκιση των επτά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, που έγινε μετά από κυβερνητική παραγγελιά, είναι φυσικό να γεννά - αυτόματα - αισθήματα αγανάκτησης. Περισσότερο αναγκαία, όμως, είναι η οργανωμένη απάντηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, εκεί, όπου και όπως πονά το κεφάλαιο, τους πολιτικούς του υπηρέτες και τα θεσμικά του άλλοθι τύπου «αδέκαστη δικαιοσύνη». Για να βρίσκει, τελικά, η αγανάκτηση αποτελεσματική διέξοδο, το κεφάλαιο πρέπει να πληρώνει. Και ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να πληρώσει είναι το κτίσιμο εκείνου του αγωνιστικού μετώπου που θα αμφισβητεί την κυριαρχία του κεφαλαίου και θα βάζει στόχους ως και το επίπεδο της εξουσίας.

Είναι, πλέον, απόλυτα καθαρό: Η ένταση του αυταρχισμού, ειδικά οι διώξεις συνδικαλιστών κλιμακώνονται ευθέως ανάλογα με την ανάπτυξη των μέτρων στήριξης του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Για να οχυρώσουν την αύξηση των κερδών, για να δέσουν πισθάγκωνα τους εργάτες, πρέπει να χτυπούν τους πρωτοπόρους. Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στην προχτεσινή εκδήλωση του ΚΚΕ, «κτίζουν μια σύγχρονη φυλακή για τα δικαιώματα», συγκεντρώνουν εκτός από πλούτο και μέσα καταστολής σε βάρος της πλειοψηφίας του πληθυσμού, κύρια των εργατών, για να έχουν πιο φτηνή, πιο χειραγωγημένη εργατική δύναμη.

Με τη συγκεκριμένη καταδίκη, η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει μήνυμα συνολικά στην εργατική τάξη «να κάτσει καλά», αλλά και στους πρωτοπόρους εργάτες «να τα διπλώσουν». Βέβαια, ένα τέτοιο μήνυμα, όταν απευθύνεται στους κομμουνιστές, φαίνεται να περιέχει μια αυταπάτη. Ογδόντα πέντε χρόνια ιστορίας στην πρωτοπορία της ταξικής πάλης διδάσκουν άλλη στάση ζωής. Η κυβέρνηση δεν αυταπατάται. Απειλεί ευθέως. Κι απ' αυτήν την άποψη η δήλωση των επτά συνδικαλιστών κατά την έξοδό τους από την αίθουσα του δικαστηρίου ότι «η τρομοκρατία δε θα περάσει, οι αγώνες της εργατικής τάξης θα ενταθούν», μαζί με την προκήρυξη της πρώτης επόμενης μεγάλης εργατικής κινητοποίησης, που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 23 Οκτώβρη, είναι μια ικανοποιητική πρώτη απάντηση μετά την καταδίκη.

Να μη μείνουμε μόνο σ' αυτή. Χτες η κυβέρνηση, με νέα δίωξη κατά των απεργών - γεωτεχνικών που εκδικάζεται σήμερα, έκανε καθαρό πως θα εντείνει την αυταρχική επέλασή της. Πρακτικά για τις δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος η κατάσταση που διαμορφώνεται επιβάλλει να μην περνά ώρα χαμένη. Σε όλα τα επίπεδα που ξεδιπλώνεται η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου - απ' όποια πολιτική δύναμη κι αν εκφράζεται - οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε άμεσα, να αποκαλύπτουμε το αντεργατικό, αντιλαϊκό περιεχόμενό της και προβάλλοντας το δίκιο των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων να συμβάλλουμε καθημερινά στο χτίσιμο της λαϊκής κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας, που για να συγκροτηθεί χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ. Και αυτό μπορεί και πρέπει να εκφραστεί και εκλογικά. Μπορούμε να κάνουμε το κεφάλαιο να πληρώσει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ