Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ
Σήψη...

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-

Σήμερα οι διπλές κρίσιμες εκλογές στην πιο πλούσια πολιτεία των ΗΠΑ, την Καλιφόρνια, για την καθαίρεση ή όχι του νυν δημοκρατικού κυβερνήτη Γκρέι Ντέιβις και την πιθανή ανάδειξη νέου κυβερνήτη, όπου πιθανότερος να εκλεγεί δεν είναι άλλος από τον «εξολοθρευτή», Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

«Να τον εμπιστευτούν εν λευκώ ζητά από τους ψηφοφόρους της Καλιφόρνιας ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, στις εκλογές», Ωστόσο, όπως γράφει ο Ουίλιαμ Ρις Μογκ στους «Times», θα ήταν ανόητο από την πλευρά των ψηφοφόρων να τον ακούσουν, όχι για τα παραπτώματα «σεξουαλικής παρενόχλησης» για τα οποία έχει κατηγορηθεί, ούτε καν ότι είχε εκφράσει κάποτε θαυμασμό για τον Χίτλερ επειδή είχε ξεκινήσει από το μηδέν και ασκούσε γοητεία στα πλήθη. «Αυτά είναι ιστορικά γεγονότα» κατά το Βρετανό αρθρογράφο, «το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτόν τον άνθρωπο, είναι ότι στηρίζεται στην έλξη του φασισμού, ανεξαρτήτως αν ο ίδιος προσωπικά είναι ή όχι φασίστας».

Εντούτοις, εάν τελικά οι ψηφοφόροι της Καλιφόρνιας επιλέξουν να ανακαλέσουν τον Ντέιβις, ο αγράμματος, τυχοδιώκτης, μποντιμπιλντεράς, θα εκλεγεί για έναν και μόνο λόγο: Η ώθηση που δίνουν τα ΜΜΕ είναι τεράστια, ενώ για πρώτη φορά στα 77 χρόνια εκλογικής ιστορίας της Καλιφόρνια οι μεγάλες εταιρίες και πολυεθνικές που εδράζουν στην πιο πλούσια πολιτεία έχουν ταχθεί ανοιχτά αναφανδόν υπέρ μίας υποψηφιότητας και δεν είναι άλλη από του Σβαρτσενέγκερ. Ουσιαστικά οι Καλιφορνέζοι δε γνωρίζουν καν τους 134 συνυποψήφιους του «Αρνι», ελάχιστοι γνωρίζουν ότι υποψήφιος των Δημοκρατικών είναι ο νυν αναπληρωτής κυβερνήτης, Κρουζ Μπουσταμάντε... Το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι έρχεται δεύτερος - και μάλιστα με διαφορά 15% - στις δημοσκοπήσεις.

Οι σημερινές διπλές εκλογές, ασχέτως αποτελέσματος και μόνο με γνώμονα το τι συνέβη κατά τις προεδρικές εκλογές του 2000 αλλά και την υποψηφιότητα του Σβαρτσενέγκερ, συμβολίζουν την αποσύνθεση του πολιτικού συστήματος και τη σήψη των πολυδιαφημισμένων «δημοκρατικών διαδικασιών και θεσμών» στις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ