... ο κλάδος, όμως, οδηγείται σε αδιέξοδο
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των πανεπιστημιακών |
Η πρόταση της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ) στη χτεσινή συνεδρίαση ήταν ακριβώς η διεύρυνση του αγωνιστικού πλαισίου με εκείνα τα αιτήματα που προκαλούν πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση και εξασφαλίζουν τους δεσμούς με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους, η όξυνση των μορφών πάλης, με πορείες, καταλήψεις, συγκεντρώσεις σε εβδομαδιαία βάση και το «άνοιγμα» των ιδρυμάτων ώστε να πραγματοποιήσουν Γενικές συνελεύσεις οι φοιτητές και να προχωρήσουν σε κοινούς αγώνες, δηλαδή ως κίνηση αγωνιστικής συμπόρευσης, μπροστά στη λαίλαπα της κυβερνητικής πολιτικής. Παράλληλα, η ΔΗΠΑΚ έθεσε το θέμα της αποκλειστικής απασχόλησης των πανεπιστημιακών αλλά οι δυνάμεις της πλειοψηφίας εδώ και είκοσι πέντε χρόνια βρίσκουν το αίτημα άκαιρο!
Η απάντηση που πήρε η πρόταση της ΔΗΠΑΚ στο κλείσιμο των εργασιών της Διοικούσας από τον πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ Χ. Τρικαλινό, ήταν ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να οξύνουμε και να εντατικοποιήσουμε τους αγώνες με την επιστροφή μας στο πανεπιστήμιο», πράγμα που σημαίνει, σύμφωνα με στελέχη της ΔΗΠΑΚ, ότι είναι πολιτική θέση της Ομοσπονδίας να φλυαρεί για την ανάγκη κοινής δράσης με άλλους φορείς αλλά στην πραγματικότητα να μην κάνει τα απαραίτητα πρακτικά βήματα σ' αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, αόριστες ήταν οι απαντήσεις στα ερωτήματα «τι διαπραγματευόμαστε με την κυβέρνηση», «με ποιες προϋποθέσεις θα επιστρέψουν οι πανεπιστημιακοί στα ιδρύματα» κ.τ.λ., γεγονός που κατά τη ΔΗΠΑΚ πρέπει να ερμηνευτεί ως αδιέξοδο της πλειοψηφίας, η οποία αναζητά ένα πρόσχημα, που με άγνωστο τρόπο θα της παραχωρηθεί και κατά τη γνωστή συνήθεια, θα παρουσιαστεί ως νίκη και θα αποτελέσει και το επιχείρημα της επιστροφής.
Χτες το πρωί, πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί ΤΕΙ, έκαναν συγκέντρωση στα Προπύλαια και πήγαν για άλλη μια φορά στο υπουργείο Παιδείας, για μια συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα.
Χτες συνεδρίασε επίσης, η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αποφάσισε αναστολή της λειτουργίας του ιδρύματος για μια μέρα απαιτώντας την οικονομική ενίσχυση των ιδρυμάτων.
Επίσης αργά το βράδυ εκπρόσωποι των πρυτάνεων είχαν συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να αποσοβηθεί η κρίση, αλλά το αποτέλεσμα της συνάντησης μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν ήταν γνωστό.
Οσον αφορά τα ΤΕΙ, οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών συνεχίζονται ανάλογα με τις μορφές που αποφασίζει ο κάθε σύλλογος, ενώ 24ωρη πανελλαδική αποχή θα πραγματοποιήσουν στις 6/10, 21/10 και 20/11. Ωστόσο, σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας στα ιδρύματα έχει προκαλέσει η απόφαση των προέδρων των ΤΕΙ να μην προσλάβουν έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό εάν δε δοθούν τα σχετικά κονδύλια από το υπουργείο Παιδείας, αλλά με αυτό τον τρόπο χάνονται πολλές διδακτικές ώρες, αφού οι έκτακτοι αποτελούν την πλειοψηφία του εκπαιδευτικού προσωπικού των ιδρυμάτων.