Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Στη δίνη της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής

Ανακοίνωση της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Ενώ ξεκίνησε η νέα εκπαιδευτική χρονιά, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (που έχει Τμήματα σε Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα και Γρεβενά) βρίσκεται ουσιαστικά εκτός λειτουργίας, αφού ο δείκτης του προϋπολογισμού του στάθμευσε στο μηδέν(!) και η διοίκηση του ιδρύματος εκφράζει αδυναμία να προσλάβει έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό. Με αφορμή αυτή την κρίση στο ΤΕΙ, η Επιτροπή Περιοχής Δ. Μακεδονίας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της αποκαλύπτει ότι η πολυδιαφημισμένη «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ «είναι μόνο ονομαστική και σηματοδοτεί την προς τα κάτω ισοπέδωση, τόσο των ΑΕΙ όσο και των ΤΕΙ», ενώ εκτιμά ότι επιβεβαιώνεται και η θέση της ενάντια στη δημιουργία νέων Τμημάτων του ΤΕΙ και «νέου πανεπιστημίου» στην περιοχή, χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Προχτές, επίσης, ο νομαρχιακός σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ Γιάννης Μητσάκος επισκέφθηκε τον πρόεδρο του ΤΕΙ Στέργιο Γκανάτσιο, είχε συνάντηση με το διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος και ενημερώθηκε για τα προβλήματα.

Το γεγονός ότι δε γίνονται προσλήψεις έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού στο ΤΕΙ έχει ως αποτέλεσμα να πραγματοποιείται - στην καλύτερη περίπτωση - μόνο το 1/10 των μαθημάτων και εκατοντάδες εκπαιδευτικοί να βρίσκονται σε ομηρία, με την προοπτική της ανεργίας να προβάλει έντονα μπροστά τους.

Πέρσι, με λιγότερους σπουδαστές, τις ανάγκες του ΤΕΙ «κάλυπταν» 600 έκτακτοι (ωρομίσθιοι) καθηγητές, ενώ φέτος με ένα νέο Τμήμα και περισσότερους φοιτητές υπολογίζεται ότι χρειάζεται να προσληφθούν τουλάχιστον 800. Κι αυτό γιατί με επιλογή της κυβέρνησης συνεχίζεται το απαράδεκτο καθεστώς να λειτουργούν τα ΤΕΙ με μεγάλη πλειοψηφία έκτακτων εκπαιδευτικών και ελάχιστους μόνιμους. Συγκεκριμένα, στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας υπάρχουν μόνο 120 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, πολλοί από τους οποίους ασκούν και διοικητικά καθήκοντα.

Επίσης, από τους 20.000 περίπου ενεργούς σπουδαστές, το 70% είναι από άλλες περιοχές, όμως μόνο οι 380 μένουν σε εστία και πέρσι άλλοι 200 έπαιρναν επίδομα ενοικίου, αλλά φέτος δεν υπάρχει σχετικό κονδύλι για ενοίκιο. Η πλειοψηφία των σπουδαστών, λοιπόν, έχει στην πλάτη της τα έξοδα σίτισης, στέγασης και μεταφορών, χωρίς όμως να γίνονται μαθήματα! Πολλοί από αυτούς δε, αντιμετωπίζουν επιπλέον ταλαιπωρία, καθώς το νέο Τμήμα του ιδρύματος στα Γρεβενά δεν έχει κτίριο, σύμφωνα με καταγγελίες τις εγγραφές των φοιτητών έπαιρνε ένας υπάλληλος της νομαρχίας κι ενώ πρόκειται για Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής δεν υπήρχε ούτε ένας υπολογιστής!

«Αυτή είναι η αληθινή εικόνα», τονίζει η ανακοίνωση της ΕΠ Δ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, «της φετινής "κοσμογονίας στην εκπαίδευση", όπως χαρακτηριστικά την αποκάλεσε ο υπουργός Παιδείας» και προσθέτει ότι «το υπόβαθρο αυτής της κρίσης είναι η ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και γενικά του δικομματισμού, που βασικός της στόχος είναι η εμπορευματοποίηση της γνώσης και η πλήρης υποταγή της λειτουργίας των ΤΕΙ-ΑΕΙ στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών».

Για την ουσιαστική λειτουργία του ΤΕΙ, τονίζει η ανακοίνωση, απαιτείται:

Η άμεση διεκδίκηση των απαραίτητων κονδυλίων για την πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού και την κάλυψη των αναγκών στέγασης των σπουδαστών.

Ο άμεσος συντονισμός των σπουδαστών, όλου του εκπαιδευτικού προσωπικού του ΤΕΙ, των κοινωνικών φορέων όλης της περιοχής της Δ. Μακεδονίας, των αγωνιστικών συνδικάτων, η ενεργός συμπαράταξη όλων των εργαζόμενων και γενικότερα του λαού της περιοχής.

Για ριζικές αλλαγές στην παιδεία και την κοινωνία, επισημαίνει η ανακοίνωση, «ο αγώνας θα πρέπει να εμπλουτιστεί με τη διεκδίκηση της Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας, που μπορούν πραγματικά να δώσουν δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ