Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Τεχνοκριτικά» νεοελληνικής τέχνης

Μία σημαντική έκδοση, φόρος τιμής στον βυζαντινολόγο, κριτικό και ιστορικό της τέχνης Μαρίνο Καλλιγά (1906-1985) αποτελεί το βιβλίο «Μαρίνος Καλλιγάς, Τεχνοκριτικά, 1937-1982». Το βιβλίο (συνέκδοση του Μουσείου Μπενάκη και των εκδόσεων «Αγρα»), προσιτό και εύχρηστο βοήθημα για τη μελέτη της νεοελληνικής τέχνης, είναι και γοητευτικό αφήγημα για την εξέλιξη των εικαστικών φαινομένων στη χώρα μας. Στο βιβλίο συγκεντρώθηκαν τα σκόρπια κείμενα του Μ. Καλλιγά για τη νεοελληνική τέχνη: Τα τακτικά του δημοσιεύματα κυρίως στην εφημερίδα «Ελεύθερον Βήμα» και μετέπειτα «Το Βήμα», συγκομιδή που συνεχίστηκε αδιάλειπτα από το 1937 έως το 1970, καθώς και διάφορα άλλα σχετικά μελετήματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά «Ζυγός», «Νέα Εστία», «Εποχές», «Κερκυραϊκά Χρονικά» και «Ταχυδρόμος».

Στο χρονολογικά ταξινομημένο υλικό του τόμου συμπεριλαμβάνονται και ορισμένες ανέκδοτες εργασίες από τα κατάλοιπα του αρχείου του, που κατατέθηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 1987. Το βιβλίο συμπληρώνουν ευρετήρια προσώπων, έργων, οργανωτών εκθέσεων και εκθεσιακών χώρων.

Στην προσωπικότητα και στην προσφορά του Μ. Καλλιγά αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβορριάς, ο οποίος έγραψε τον πρόλογο και το εισαγωγικό σημείωμα στο βιβλίο, τονίζοντας πως «τα "Τεχνοκριτικά" προσφέρουν ένα ηθικό πρότυπο προσέγγισης του έργου τέχνης και του καλλιτέχνη», ενώ η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, αναφέρθηκε στη δημιουργική θητεία του Μ. Καλλιγά ως διευθυντή της Πινακοθήκης (1949-1971). Για το βιβλίο μίλησαν επίσης ο τεχνοκριτικός Χάρης Καμπουρίδης και ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ