Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΕΙ
Αγανακτούν και συνεχίζουν

Συνεχίζουν στο «κοινό μέτωπο» των κινητοποιήσεων οι πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ, όπως προκύπτει από τη χτεσινή κοινή σύσκεψη των ομοσπονδιών ΠΟΣΔΕΠ (ΑΕΙ) και ΟΣΕΠ (ΤΕΙ), που κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν. Οι εκπαιδευτικοί της Ανώτατης Εκπαίδευσης αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και το συντονισμό του αγώνα τους, διεκδικώντας την ενίσχυση του προϋπολογισμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τα μισθολογικά τους αιτήματα. Συζητούν, επίσης, κοινές κινητοποιήσεις που θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες.

Ηδη, πάντως, η ΠΟΣΔΕΠ έχει εξαγγείλει παράσταση στο υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη 1/10 (ημέρα που θα πραγματοποιηθεί και ανοιχτή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της Ομοσπονδίας) και για την ίδια μέρα έχει αποφασίσει συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Πειραιά, μαζί με τους εργαζόμενους του ιδρύματος.

Μια μέρα νωρίτερα πρόκειται να συνεδριάσουν έκτακτα οι πρυτάνεις των ΑΕΙ με θέμα την κρίση που έχει δημιουργηθεί, ενώ θέση παίρνουν και οι σύγκλητοι των πανεπιστημίων, όπως αυτή του Πανεπιστημίου Κρήτης, που αποφάσισε διήμερη αναστολή όλων των λειτουργιών του ιδρύματος, διαμαρτυρόμενη για την κυβερνητική αδιαλλαξία.

Αγανάκτηση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Αγανάκτηση προκάλεσε στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Βόλου η ενέργεια των δικαστικών αρχών να συγκεντρώσουν στοιχεία και να ελέγξουν αν είχαν παρακρατηθεί οι αποδοχές των πανεπιστημιακών που συμμετείχαν στις περσινές κινητοποιήσεις του κλάδου.

Αυτές οι προσπάθειες είχαν ξεκινήσει από πέρσι, για ένα χρόνο είχε παγώσει η υπόθεση και τώρα επανέρχεται, δυο μέρες μετά την επιστολή του υπουργού Παιδείας Π. Ευθυμίου προς τους πρυτάνεις, με την οποία τους ζητά να περικόψουν τις αποδοχές των πανεπιστημιακών που συμμετέχουν στην αποχή, ανεξάρτητα αν δουλεύουν κανονικά σε εργαστήρια, μεταπτυχιακά, ερευνητικά, κλινικές κτλ. Χτες, λοιπόν, στο Βόλο, δικαστικοί κλητήρες θυροκόλλησαν κλητήρια θεσπίσματα στα γραφεία των Προέδρων των Τμημάτων, οι οποίοι καλούνται σε επείγουσα προκαταρκτική ανάκριση σχετικά με την περσινή αποχή.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που συνεδρίασε χτες, εξέφρασε την αγανάκτησή της και αποφάσισε σε ένδειξη διαμαρτυρίας να κλείσει το ίδρυμα την Τρίτη 30/9, καθώς θεωρεί ότι το θέμα προσβάλλει εκτός από τους πανεπιστημιακούς και τις πρυτανικές αρχές του ιδρύματος.

Σχετικά με την επιστολή του υπουργού Παιδείας για τις αποδοχές των πανεπιστημιακών, η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ αναφέρει ότι τα ΑΕΙ είναι αυτοδιοικούμενα ιδρύματα και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων δεν μπορεί να είναι αποδέκτες εντολών εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, μια τέτοια πράξη βάλλει ευθέως κατά της αυτοτέλειας των ιδρυμάτων, προδίδει υπεροψία και περιφρόνηση προς τις πρυτανικές αρχές και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Εκφράζει, επίσης, την ελπίδα ότι και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων θα θεωρήσουν την επιστολή του υπουργού ως «άτυχη παρέμβαση ιδιωτικού χαρακτήρα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνει την καταστολή και τις πιέσεις προς πρυτάνεις και πανεπιστημιακούς(2024-02-06 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αποχή(2003-10-02 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις(2001-06-09 00:00:00.0)
Δε σταματούν οι αντιδράσεις(2001-05-19 00:00:00.0)
Παραιτούνται οι πρυτανικές αρχές(2001-04-28 00:00:00.0)
Επιτυχία στην απεργιακή κινητοποίηση(2001-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ