Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Δε σταματούν οι αντιδράσεις

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των πανεπιστημίων απέναντι στο απαράδεκτο νομοσχέδιο για την ονομαστική και μόνο ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία την Τετάρτη στη Βουλή. Οι αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι εύλογες, καθώς η ψευδεπίγραφη ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, που δε συνοδεύεται από καμιά μέριμνα για ουσιαστική αναβάθμιση των ιδρυμάτων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Διακήρυξης της Μπολόνια, ανοίγει το δρόμο για τη συρρίκνωση της διάρκειας των σπουδών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και τη μετατροπή τους σε προγράμματα ταχύρυθμης κατάρτισης για τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Η υποβάθμιση, λοιπόν, των σπουδών, η πλήρης αποσύνδεση των πτυχίων από το επάγγελμα, η χειραγώγηση των ιδρυμάτων μέσω της «αξιολόγησης», η ενίσχυση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση, είναι τα χαρακτηριστικά της επόμενης μέρας για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Απέναντι σ' όλα αυτά πολλές πρυτανικές αρχές (ΕΜΠ, Πάτρα, ΑΠΘ) και μέλη των Συγκλήτων πολλών πανεπιστημίων έχουν ήδη προχωρήσει σε παραιτήσεις, ενώ προχωρούν και σε νομικά μέσα προσβολής του κυβερνητικού νομοθετήματος.

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης πολλά μέλη της Συγκλήτου αποφάσισαν να παραιτηθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ οι σχολές του ιδρύματος θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε θα πραγματοποιηθεί και πανθρακική πορεία από την πανεπιστημιούπολη στην πόλη της Κομοτηνής. Παράλληλα, μετά από πρόταση της Συγκλήτου θα συζητηθεί στις γενικές συνελεύσεις των Τμημάτων του πανεπιστημίου το ενδεχόμενο επ' αόριστον αναστολής των λειτουργιών του ιδρύματος.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθήνας, επίσης, θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη βδομάδα για το θέμα του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε.

Αγωνιστικές αποφάσεις ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων τους παίρνουν όμως και οι φοιτητές. Συγκεκριμένα, με αιτήματα την απόσυρση του νομοσχεδίου, να μην ακολουθηθούν οι κατευθύνσεις της Μπολόνια, ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, οι σύλλογοι φοιτητών Μεσογειακών Σπουδών και Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Ρόδου αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν κατάληψη των Τμημάτων τους από χτες μέχρι την Τρίτη και την Παρασκευή αντίστοιχα. Επίσης, σε κατάληψη επ' αόριστον προχώρησαν από χτες και οι φοιτητές του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστική παράσταση στη Σύγκλητο(2005-02-12 00:00:00.0)
Η Ελλάδα στη διαδικασία της Μπολόνια(2003-02-23 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις(2001-06-09 00:00:00.0)
Στους δρόμους πάλι οι φοιτητές(2001-05-23 00:00:00.0)
Η κυβερνητική αδιαφορία και εγκατάλειψη σ' όλο τους το μεγαλείο(2001-03-09 00:00:00.0)
Παρά τις αντιδράσεις επιμένει το υπουργείο(2001-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ