Σάββατο 28 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Παραιτούνται οι πρυτανικές αρχές

Με παραίτηση των πρυτανικών αρχών θα απαντήσει το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο σε ενδεχόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ από τη Βουλή, όπως αποφάσισε η Σύγκλητος του ιδρύματος που συνεδρίασε χτες.

Συγκεκριμένα, η Σύγκλητος του ΕΜΠ μετά τη χτεσινή της συνεδρίαση εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις θέσεις του ιδρύματος «επί του επιχειρούμενου ευτελισμού του κύρους, της αποστολής και του συνταγματικά κατοχυρωμένου περιεχομένου της Ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης και επί της επιβαλλόμενης άμεσης διάρρηξης των σπουδών των ΑΕΙ σε δυο κύκλους, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Μπολόνια», που προωθούνται με το εν λόγω νομοσχέδιο.

Αναφέρει επίσης, ότι κατά τη συνάντηση των διοικήσεων των ΑΕΙ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας την περασμένη Τρίτη «διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων επί ορισμένων σημείων, δεν κατέστη όμως δυνατή η προσέγγιση επί του πρωτεύοντος σημείου της άκριτης και συνολικής ένταξης των ΤΕΙ στην Ανώτατη Εκπαίδευση».

«Είναι προφανές ότι η προϋπόθεση της αξιολόγησης πριν από την ένταξη των ΤΕΙ στα ΑΕΙ - σημειώνει η σύγκλητος του ΕΜΠ - αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση όλων των φορέων της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, διότι διασφαλίζει στοιχειωδώς το κύρος, την αποστολή και το συνταγματικά κατοχυρωμένο ουσιαστικό περιεχόμενο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και αποτρέπει τη διάσπασή της, κατά τις επιταγές της Μπολόνια. Κατά συνέπεια η ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή ευτελίζει και "κατωτατοποιεί" την Ανώτατη Εκπαίδευση, γεγονός που επιβάλλει κατ' ελάχιστο, την παραίτηση των εκλεγμένων Πρυτανικών Αρχών της, οι οποίες έχουν και την πρώτη ευθύνη της εκπροσώπησης των ΑΕΙ προς το ΥΠΕΠΘ, τη Βουλή των Ελλήνων και την ελληνική κοινωνία».

Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να συνεδριάσουν και οι σύγκλητοι των υπόλοιπων πανεπιστημίων της χώρας, για να αποφασίσουν τις ενέργειές τους σχετικά με την προώθηση του νομοσχεδίου υποβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Αντιδρούν οι πρόεδροι των ΤΕΙ

Τη διαφωνία της απέναντι στην αναδιατύπωση του πρώτου άρθρου του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ, εκφράζει η Τριμελής Γραμματεία της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ και καλεί την Τετάρτη 2/5 έκτακτη Σύνοδο στην Αθήνα.

Η ανατύπωση που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, κατά την προχτεσινή συζήτηση (επί της αρχής) του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ορίζει ότι τα πανεπιστήμια «έχουν την ευθύνη του σχεδιασμού και της οργάνωσης των μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα και έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη χορήγηση των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ