Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ
Το δάσος ξέρει τον ορισμό του!

Καταγγέλλεται η κυβερνητική διγλωσσία και η πολιτική λεηλασίας των δασών

Συνεχίστηκαν χτες οι πολυποίκιλες και δικαιολογημένες αντιδράσεις στις δασοκτόνες ανακοινώσεις-προθέσεις της κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο υπουργός Γεωργίας επιχείρησε και χτες να υπερασπιστεί τις κυβερνητικές επιλογές εμφανιζόμενος σε ραδιόφωνα και κανάλια και παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο έκανε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στο πρες ρουμ, επαναλαμβάνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Το νομοσχέδιο αυτό ανταποκρίνεται στο γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος, ρυθμίζει τα πράγματα, βοηθά να προστατεύσουμε τα δάση».

Από τις αντιδράσεις ξεχωρίζει η ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας για την Προστασία των Δημοσίων Κτημάτων και της Δασικής Γης», η οποία καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική λεηλασίας των δημόσιων εκτάσεων και της δασικής γης. Στην ίδια ανακοίνωση καυτηριάζονται επίσης η διγλωσσία της κυβέρνησης και τα επικοινωνιακά παιχνίδια της. Πιο ειδικά, στην ανακοίνωση τονίζονται τα παρακάτω:

«Οι ορισμοί του δάσους και της δασικής έκτασης αλλάζουν και η απαιτούμενη δασοκάλυψη από 15% γίνεται 25%, εκτάσεις μικρότερες από 3 στρέμματα αποχαρακτηρίζονται σε αντίθεση με τη νομολογία του ΣτΕ (718/2003 απόφαση του ΣτΕ).

Από την αλλαγή και μόνο των ορισμών του δάσους και της δασικής έκτασης προκύπτουν όχι μόνο άμεσοι αποχαρακτηρισμοί 17-18 εκατομμυρίων στρεμμάτων αλλά "χάνεται" και το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου και προκύπτουν αλυσιδωτές διατάξεις που έμμεσα οδηγούν στο:

- να χαθεί το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου για 15 εκατομμύρια στρέμματα δασικών χορτολιβαδικών εδαφών

- να αποχαρακτηριστούν χιλιάδες στρέμματα που είχαν τελεσιδίκως χαρακτηριστεί δασικά

- να επανακαταρτιστούν οι δασικοί χάρτες ξοδεύοντας κάποια δισ., τελματώνοντας "μέχρι απελπισίας" το ήδη σε τέλμα εθνικό κτηματολόγιο.

Και μόνο η αλλαγή αυτή είναι συνταγματική εκτροπή που δημιουργεί τεράστιο ηθικό, νομικό και πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης: «Εκείνο που επιβεβαιώνεται πανηγυρικά είναι ότι με αυτό το νομοσχέδιο για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις επιχειρείται παρά τη διπλή γλώσσα της κυβέρνησης για επικοινωνιακούς λόγους:

- Ο αποχαρακτηρισμός εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων

- Νομιμοποίηση αυθαιρεσιών του παρελθόντος, το μέγεθος των οποίων θα καθοριστεί από τις επικοινωνιακές και προεκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης

- Η απεμπόληση των δικαιωμάτων του δημοσίου (τεκμήριο κυριότητας) σε εκατομμύρια στρέμματα

- Η αλλαγή χρήσης - αλλαγή προορισμού για την εξυπηρέτηση κάθε είδους συμφερόντων στο όνομα της "ανάπτυξης".

Και τα εγκλήματα αυτά είναι "διαρκή" για την κοινωνία, χωρίς χρονικούς περιορισμούς και στρέφονται κατά του περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν αίρονται οι κίνδυνοι εμπορευματοποίησης των δασών(2011-04-06 00:00:00.0)
Ερχεται η «εμπρηστική» αναθεώρηση του άρθρου 24(2007-09-16 00:00:00.0)
Στόχος η καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας(2007-01-14 00:00:00.0)
ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΚΑΡΗΣ(2007-01-14 00:00:00.0)
Το δάσος και το κέρδος(2003-09-27 00:00:00.0)
Η νέα φάση στην καταστροφή των δασών(2003-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ