Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Εν αναμονή για τα... ψίχουλα

Σε πάλη ενάντια στην κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική στο σύνολό της καλεί η ΔΗΠΑΚ

Εν αναμονή των συναντήσεων με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκονται οι πανεπιστημιακοί, που έχουν ήδη εξαγγείλει πενθήμερη προειδοποιητική αποχή από τα καθήκοντά τους από τις 12 έως τις 19 Σεπτέμβρη. Στην απόφαση της ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ) αναφέρεται ότι παλεύουν για την κατάργηση του επιδοματικού χαρακτήρα του μισθού τους, ωστόσο εκπρόσωποί της δηλώνουν ότι τους αρκεί μια δέσμευση από την κυβέρνηση πως θα εφαρμόσει το πόρισμα της «επιτροπής διαλόγου», το οποίο προβλέπει διατήρηση του επιδοματικού χαρακτήρα του μισθού, μικρές αυξήσεις στην επόμενη διετία και δεν περιλαμβάνει τίποτα για το οξύτατο συνταξιοδοτικό πρόβλημα.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) τονίζει ότι ένα χρόνο μετά τη λήξη των κινητοποιήσεων των πανεπιστημιακών - με απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ - η πλειοψηφία της ομοσπονδίας εξάντλησε τη «δυναμική» της στο πλαίσιο της «επιτροπής διαλόγου», με παράγοντες των αρμόδιων υπουργείων, για να εισπράξει την άρνηση της κυβέρνησης να δεσμευτεί ακόμη και γι' αυτό το πόρισμα της επιτροπής.

Και ενώ το πανεπιστημιακό κίνημα παροπλίστηκε - προσθέτει η ΔΗΠΑΚ - η κυβέρνηση προωθούσε την πολιτική της, η οποία τελικά εκφράστηκε στο γνωστό πολυνομοσχέδιο για την αξιολόγηση, που οδηγεί το πανεπιστήμιο σε κατάρρευση και εξανεμίζει τον κοινωνικό του ρόλο, με την ολοκληρωτική ένταξή του στη λειτουργία της κεφαλαιοκρατικής αγοράς και της επιχειρηματικότητας.

«Δυστυχώς, την ώρα που κατεδαφίζεται το πανεπιστήμιο, η πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ, πλήρως εγκλωβισμένη στη μυωπική πολιτική της, διαπραγματεύεται κατ' αποκλειστικότητα το μισθολογικό πρόβλημα. Εχοντας, μάλιστα, κλείσει από καιρό το μάτι στην κυβέρνηση», επισημαίνει η ΔΗΠΑΚ κι εξηγεί ότι η ΠΟΣΔΕΠ δεν ξεκαθαρίζει ποιο είναι το οικονομικό αίτημα και ο στόχος των κινητοποιήσεων που προτείνει, αλλά περιμένει «ως λύτρωση, αποκλειστικά και μόνο την απόφαση της κυβέρνησης, όποια κι αν ήταν αυτή».

Κύρια κατεύθυνση των προτάσεων της ΔΗΠΑΚ, που δικαιώθηκε στην πορεία των πραγμάτων, ήταν και είναι η υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του πανεπιστημίου και μέσα σ' αυτό το πλαίσιο καθόρισε θεσμικά και οικονομικά αιτήματα σε μια ενιαία πολιτική πρόταση με αγωνιστική κατεύθυνση. Προτείνει, λοιπόν, στους συλλόγους: «Κήρυξη 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας στις 18 και 19/9/03, αγωνιστική συγκέντρωση στις 18/9/03 και πορεία, ολοκλήρωση της εξεταστικής περιόδου και στη συνέχεια άμεση έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων με ανοιχτό ορίζοντα».

  • Αναστολή της λειτουργίας των ΤΕΙ έχει κηρύξει για αύριο Πέμπτη η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) των ιδρυμάτων, ζητώντας επίσης δέσμευση από την κυβέρνηση ότι θα εφαρμόσει (και γι' αυτούς) το νέο πανεπιστημιακό μισθολόγιο. Παράλληλα, ζητάει αύξηση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων και επίσπευση της λειτουργίας μεταπτυχιακών προγραμμάτων στα ΤΕΙ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι πρόεδροι των ΤΕΙ που συνεδρίασαν εκτάκτως χτες.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οχι» σε μέτρα - περικοπές και νόμο - πλαίσιο(2012-09-14 00:00:00.0)
Ανταλλαγή εμπειρίας και συντονισμός δράσης(2010-04-13 00:00:00.0)
Πρόταση για αγωνιστικές πρωτοβουλιες(2005-04-09 00:00:00.0)
Διήμερη απεργία των πανεπιστημιακών(2003-06-03 00:00:00.0)
Τα αποτελέσματα της συνδιαλλαγής με την κυβέρνηση(2003-04-23 00:00:00.0)
Ολοκληρωμένη πρόταση αγώνα για τον κλάδο(2002-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ