Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η (πραγματική) «Χάρτα»

Ο κ. Σημίτης ανακοινώνει σήμερα τη «Χάρτα» του, με το «πιασάρικο», προεκλογικό όνομα: «Κοινωνική Χάρτα» τη βάφτισαν... Κάτι σαν το «συμβόλαιο με το λαό» του Α. Παπανδρέου. Το θυμάστε εκείνο το «συμβόλαιο»; Την ίδια ώρα, όμως, που Σημίτης και Καραμανλής δίνουν τα ρέστα τους στα μπαλκόνια της ψηφοθηρίας (μέχρι ...πλωτό πάρκινγκ εξήγγειλε ο Πασχαλίδης στη Θεσσαλονίκη!), στην Ελλάδα έχει ξεδιπλωθεί ο πραγματικός Χάρτης. Είναι ο Χάρτης μιας αδίστακτης, μιας στυγνής ταξικής πολιτικής, που κατακρημνίζει εκατομμύρια ανθρώπους στα Τάρταρα της ανέχειας και της απαντοχής, ενώ επιφυλάσσει σε μια χούφτα εκμεταλλευτές περίοπτη θέση στα «λουκούλλεια» γεύματα της ολιγαρχίας.

***

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Πριν λίγες μέρες, δημοσιεύτηκαν τα κέρδη των 350 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας για το πρώτο 6μηνο του 2003. Τι δείχνουν; Οτι κάθε μέρα που περνάει, κάθε μια από αυτές τις μεγαλοοικογένειες του πλούτου, κερδίζουν ...50.000 ευρώ! Κάθε μέρα! Τα συνολικά τους κέρδη μέσα στο εξάμηνο ισούνται με 3,2 δισ. ευρώ. Ποσό διπλάσιο, δηλαδή, από όσα έταξε στο λαό ο κ. Σημίτης με το «πακέτο» του για τα επόμενα 4 χρόνια!

***

Την ίδια ώρα που ο εργάτης ζει με 22 ευρώ μεροκάματο, ο Λάτσης «κονομάει» 50.000 ευρώ την ημέρα! Οταν ο συνταξιούχος του ΙΚΑ παίρνει 13 ευρώ την ημέρα και ο συνταξιούχος αγρότης 6,5 ευρώ, ο Βαρδινογιάννης - την ίδια μέρα - απομυζά 50.000 ευρώ! Τα λεφτά μιας ζωής για έναν εργάτη, αυτοί τα βγάζουν σε 2 μέρες! Ενας άνθρωπος που πήρε δάνειο για ένα σπίτι των 30 εκατομμυρίων (και που ο κ. Σημίτης τον εμφανίζει σαν «προνομιούχο» της ιδιοκατοίκησης!), θα δουλεύει 35 χρόνια για να το ξεχρεώσει, όταν οι άλλοι, αυτή η χούφτα των μεγαλοαστών βγάζει τα ίδια λεφτά σε μιάμιση μέρα!

***

Αυτός είναι ο πραγματικός «Χάρτης» της χώρας. Αυτή είναι η «σοσιαλιστική» ...γεωγραφία που δημιούργησε στον τόπο η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αλλά τι απαντάει ο κ. Σημίτης; Μήπως - έστω υποκριτικά - απολογείται, μήπως δικαιολογείται; Η απάντηση που έδωσε στη Θεσσαλονίκη ήταν τόσο κυνική, που δεν αφήνει περιθώρια παρανόησης. «Τα εκατομμύρια των Ελλήνων ζουν με πενταροδεκάρες και εσείς τούς τάζετε ψίχουλα του ενός ευρώ, αλλά οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες και οι εργολάβοι απομυζούν καθημερινά 50.000 ευρώ, τι απαντάτε;», ρωτήθηκε. Ιδού η απάντησή του: «Κακώς οι επιχειρήσεις έχουν κέρδη; Είμαστε ιδιωτική οικονομία. Και στην ιδιωτική οικονομία πρέπει οι επιχειρήσεις να έχουν κέρδη (...). Ο μοχλός είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Θα τις καταργήσουμε;» (!), ήταν τα λόγια του. Εμείς δε χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα. Το ίδιο και ο κ. Σημίτης. Ο,τι είχε να πει το είπε. Εναπόκειται στο λαό, στον εργάτη των 22 ευρώ και στον συνταξιούχο των 6,5 ευρώ, να του απαντήσουν...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ