Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
«Απαιτούμε το σχολείο των σύγχρονων αναγκών»

«Η διεκδίκηση Παιδείας που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον αγώνα για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας. Σ' αυτά τα πλαίσια το ΠΑΜΕ, η ταξική δυναμική φωνή στο συνδικαλιστικό κίνημα, κατανοεί την ευθύνη που έχει στο να συμβάλει στη συγκρότηση του μετώπου γονιών, μαθητών, σπουδαστών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων. Γι' αυτό πρωτοστατεί στην ανάπτυξη ταξικών δυναμικών αγώνων για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών». Αυτά τονίζει, ανάμεσα σε άλλα, σε ανακοίνωσή του ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Ανάλογη ανακοίνωση - κάλεσμα εξέδωσε και η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας.

Το ΠΑΜΕ απαντά στις «μεγαλοστομίες» της κυβέρνησης με τη λαϊκή θυμοσοφία: «Οταν ακούς πολλά κεράσια βάστα μικρό καλάθι». «Πολύ περισσότερο μάλιστα που γι' αυτά τα πολλά "κεράσια" μιλάει και μάλιστα ενόψει βουλευτικών εκλογών μια κυβέρνηση που για 20 χρόνια όχι μόνο δεν έλυσε βασικά ζητήματα υποδομής και λειτουργίας των σχολείων, ζητήματα των ακατάλληλων σχολικών κτιρίων, της διπλοβάρδιας, των πληθωρικών τμημάτων μαθητών, των παιδικών σταθμών κλπ., αλλά και επέτεινε την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης (πάνω από 600 ευρώ στοιχίζει η έναρξη της σχολικής χρονιάς για τον κάθε γονιό) και διέστρεψε το περιεχόμενό της, προσανατολίζοντάς το στη μονομερή κατάρτιση σε βάρος της ολόπλευρης μόρφωσης», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Η κυβέρνηση, τονίζει, καπηλευόμενη τα προβλήματα χρόνου και οικονομικής δυσπραγίας σε βάρος των εργαζομένων που δημιουργεί η πολιτική της, της λιτότητας, της ακρίβειας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, εμφανίζεται και σαν "καλός Σαμαρείτης" για τον εργαζόμενο, δίνοντάς του με το "ολοήμερο" όπου θα "παρκάρει" το παιδί του, τη "δυνατότητα" να είναι ο ίδιος σε ολοήμερη βάση, στη μέγκενη της εκμετάλλευσης του εργοδότη». Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Προτάσσεται στις εξαγγελίες και το ζήτημα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, ισχυριζόμενη πονηρά η κυβέρνηση ότι τάχα με αυτή την αξιολόγηση θα γίνει ο εκπαιδευτικός πιο καλός. Ετσι, την εμπορευματοποίηση και την όλη κακοδαιμονία στην εκπαίδευση που η αιτία της βρίσκεται στη δική της αντιεκπαιδευτική και στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της, θέλει σκόπιμα να τη φορτώσει στον εκπαιδευτικό. Ταυτόχρονα, αποσιωπά ότι ακριβώς αυτή την αντιλαϊκή της πολιτική θέλει να τη θωρακίσει με τη δαμόκλειο σπάθη της αξιολόγησης - χειραγώγησης, που θα περικόπτει το μισθό και την εξέλιξη από όποιον εκπαιδευτικό αντιτάσσεται σ' αυτήν την πολιτική».

Το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι «πρόκειται για μια εκπαιδευτική πολιτική, που, με γνώμονα τη διαβόητη ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, αποβάλλει από το σχολείο την παιδαγωγική λειτουργία στις αξίες της συλλογικότητας, της αγωνιστικότητας, της αλληλεγγύης και στις ανθρωπιστικές αξίες» και συνεχίζει «η ουσιαστική στο περιεχόμενό της και δημόσια δωρεάν στο χαρακτήρα της Παιδεία, είναι δικαίωμα της εργατικής τάξης και του κάθε εργαζόμενου. Ενα δικαίωμα που πηγάζει και από το γεγονός ότι το σχολείο και γενικά η εκπαίδευση λειτουργεί από ένα μέρος της κλεμμένης υπεραξίας της εργατικής τάξης που όλο και το μειώνουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου».

Το ΠΑΜΕ με προμετωπίδα «Οχι στους ταξικούς φραγμούς και στη μορφωτική υποβάθμιση», «Οχι στο σχολείο της αγοράς» διεκδικεί ανάμεσα σε άλλα κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από το Δημόσιο Δωρεάν Εκπαιδευτικό Σύστημα, κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης, ενιαίο 12χρονο Υποχρεωτικό σχολείο για όλους, ριζική αλλαγή στο περιεχόμενο (αναλυτικά προγράμματα, βιβλία) και στη λειτουργία του σχολείου, ενιαία πραγματική Ανώτατη Εκπαίδευση, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, άδειες με αποδοχές για τους εργαζόμενους μαθητές - σπουδαστές στις εξετάσεις, δημόσια - Δωρεάν Επαγγελματική Εκπαίδευση μετά το Λύκειο, κατάργηση των διδάκτρων στα ΙΕΚ, όχι στην ιδιωτικοποίηση των Σχολών του ΟΑΕΔ και της Ναυτικής Εκπαίδευσης, δωρεάν στέγαση και σίτιση για τους φοιτητές, σπουδαστές ή ανάλογη οικονομική στήριξη για τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, δημόσιοι δωρεάν και αναβαθμισμένοι παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, ειδικά μέτρα ενίσχυσης της μαθησιακής λειτουργίας των αλλοδαπών μαθητών, καθώς και μέτρα για τη γνωριμία τους με την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ