Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλεπάλληλες «δολοφονίες ακριβείας»

Παντού τα ισραηλινά τανκς

Associated Press

Παντού τα ισραηλινά τανκς
ΡΑΜΑΛΑ-ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ενας ακόμη μαχητής της «Χαμάς» σκοτώθηκε, χτες, σε επιχείρηση δολοφονίας ακριβείας που εκτέλεσαν, ως συνήθως, ισραηλινά ελικόπτερα υπό την κάλυψη και F16, τα οποία χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν το θόρυβο των ελικοπτέρων και να αιφνιδιάζουν τους στόχους. Η οργάνωση επιβεβαίωσε το θάνατο του Κχαντέρ αλ Χουσάρι στην επιδρομή που έγινε στην πόλη της Γάζας, χτες το μεσημέρι, από την οποία τραυματίστηκαν, επίσης, άλλα 25 άτομα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στο αυτοκίνητο που στόχευσαν τα ισραηλινά ελικόπτερα επέβαιναν 4 μέλη της «Χαμάς», εκ των οποίων ο Χουσάρι σκοτώθηκε, ένας δεύτερος τραυματίστηκε σοβαρά και δύο διέφυγαν αλώβητοι.

Είχε προηγηθεί άλλη μια δολοφονία ακριβείας το Σάββατο, στην πόλη Κχαν Γιούνις, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Σκοτώθηκε ο διοικητής του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς» στην περιοχή, Αμπντουλάχ Ακελ, καθώς και ένας συνεργάτης του. Η χτεσινή ήταν η 6η επιχείρηση «δολοφονίας ακριβείας» που εξαπολύει ο ισραηλινός στρατός από τις 21 του Αυγούστου με αποτέλεσμα να έχει σκοτώσει 11 στελέχη της «Χαμάς», τουλάχιστον 2 πολίτες, ενώ έχουν τραυματιστεί δεκάδες αθώοι.

Τεταμένη είναι η κατάσταση και στη Δυτική Οχθη. Χτες ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην Καλκίλια και επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τον τραυματισμό από αγνώστους ενόπλους ενός Ισραηλινού εργάτη στην κατασκευή του διαχωριστικού τείχους. Την Κυριακή το πρωί, εισβολή σημειώθηκε στο χωριό Κφαρ Γιαμούν, νοτίως της Τζενίν, όπου και χτες σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών. Επίσης, στη Λωρίδα της Γάζας, την Κυριακή, ένας έποικος τραυματίστηκε από ενόπλους κοντά στον εποικισμό Ράφα Γιαμ και ακολούθησαν συλλήψεις δεκάδων Παλαιστινίων από ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή. Τέλος, οβίδα έπληξε τον εποικισμό Γκους Κατίφ.

Αποφασισμένος να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών κατά εποικισμών και κατά ισραηλινού εδάφους, όπως η πόλη Ασκελόν, εμφανίζεται ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε έτοιμος να αποστείλει στη Λωρίδα της Γάζας μια μεραρχία 3.000 στρατιωτών γι' αυτό το σκοπό, υπονοώντας το ενδεχόμενο εισβολής. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με αιγυπτιακές πληροφορίες, στο Κάιρο συναντήθηκαν εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής Αρχής και της «Χαμάς», σε μια νέα προσπάθεια επίτευξης κατάπαυσης του πυρός, κάτι που, όμως, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο εξαιτίας των διαρκών ισραηλινών προκλήσεων.

Στην περιοχή βρίσκεται ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για την Αμυνα και την Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος, από το Αμμάν, χαρακτήρισε την κατάσταση «κρίσιμη» και τόνισε ότι ο «"οδικός χάρτης" είναι η μοναδική λύση, το τελευταίο σχέδιο ειρήνευσης ανάμεσα στις δύο πλευρές». Ο Σολάνα, σήμερα, επιστρέφει στο Ισραήλ για συνάντηση με τον Αριέλ Σαρόν, ενώ την Κυριακή, μιλώντας με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ, κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να επιχορηγεί την Παλαιστινιακή Αρχή και να διατηρεί επαφές με τον Γιάσερ Αραφάτ.

Ο Σολάνα θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο, Τζον Γουλφ, ο οποίος, σε συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Αχμάντ Κορέι, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «οι ΗΠΑ δε θα επιτρέψουν ανατροπή του πρωθυπουργού Αμπάς ή της κυβέρνησής του».

Τέλος, στο Ισραήλ αίσθηση έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση πολυσέλιδης έκθεσης ειδικής επιτροπής που ερεύνησε τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκαν 13 Ισραηλινοί Αραβες σε διαδηλώσεις τον Οκτώβρη του 2000. Η επιτροπή επικρίνει την ισραηλινή αστυνομία για «χρήση ακραίας βίας και αληθινών σφαιρών» κατηγορώντας την ότι «είχε εξ αρχής εχθρική και προκατειλημμένη συμπεριφορά απέναντί τους». Επίσης, επικρίνει τον τότε πρωθυπουργό, Εχούντ Μπάρακ, για την εντολή καταστολής των διαδηλώσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκρηκτική κλιμάκωση(2005-07-16 00:00:00.0)
«Ηρεμία» με νεκρούς(2004-10-19 00:00:00.0)
Αιματηρές εισβολές σε Γάζα - Ράφα(2004-02-12 00:00:00.0)
Κλιμακώνει ο ισραηλινός στρατός(2003-12-31 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για το τείχος και νέος αποκλεισμός(2003-10-04 00:00:00.0)
Νέες ισραηλινές δολοφονίες ακριβείας(2003-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ