Για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορεί η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, τον ισραηλινό στρατό
Associated Press |
Τα παιδιά του σχολείου περνούν μέσα από τα ερείπια που αφήνει ο ισραηλινός στρατός |
Συνεχίστηκαν, χτες, τα βίαια επεισόδια στη Λωρίδα της Γάζας παρά τις διαβεβαιώσεις του ισραηλινού στρατού ότι έχει ολοκληρώσει την επιχείρησή του στα βόρεια της Λωρίδας και έχει αρχίσει η διαδικασία απόσυρσης. Τη δράση του ισραηλινού στρατού στην περιοχή στηλίτευσε, χτες, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες αλλά και η αμερικανική ανθρωπιστική οργάνωση «Human Right Watch».
Εξι Παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν σε τρία διαφορετικά περιστατικά, χτες, από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ και σκότωσαν 2 Παλαιστινίους κοντά στον εποικισμό Ράφιαχ Γιαμ, στη νότια Λωρίδα, επειδή, όπως ανακοινώθηκε, προσπαθούσαν να τοποθετήσουν εκρηκτικό μηχανισμό. Κοντά στη συγκεκριμένη περιοχή, δύο Παλαιστίνιοι ένοπλοι κατάφεραν να κόψουν το φράχτη που χωρίζει τη Γάζα από το Ισραήλ και εντοπίστηκαν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, κοντά στο κιμπούτζ Χόλιτ, στην έρημο Νεγκέβ, όπου και σκοτώθηκαν από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών.
Λίγο αργότερα, άλλοι 2 Παλαιστίνιοι μαχητές έπεσαν νεκροί αφού επιτέθηκαν σε ισραηλινό στρατιωτικό όχημα και τραυμάτισαν έναν Ισραηλινό στρατιώτη, κοντά στο πέρασμα Κισουφίμ. Την ευθύνη για την απόπειρα επίθεσης στο κιμπούτζ Χόλιτ, μέσα στο ισραηλινό έδαφος, ανέλαβε η «Χαμάς» ενώ για τα άλλα δύο περιστατικά την ευθύνη ανέλαβε η «Τζιχάντ».
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες, Πίτερ Χάνσεν, επισκεπτόταν τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλιγια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, μετά τη μερική αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το εσωτερικό του. Ο Χάνσεν, γνωστός για τις τριβές του με την ισραηλινή ηγεσία, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τους υπαλλήλους του, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ισραηλινών επιχειρήσεων σκοτώθηκαν, μόνο στη Τζαμπάλιγια, 107 Παλαιστίνιοι και κατεδαφίστηκαν περισσότερα από 90 σπίτια αφήνοντας τουλάχιστον 700 ανθρώπους άστεγους.
Ο Χάνσεν χαρακτήρισε την ισραηλινή επιχείρηση, που δεν έχει τελειώσει επισήμως, «τη μεγαλύτερη ισραηλινή εισβολή κατά τη διάρκεια της Ιντιφάντα» και κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου». Ανάλογες κατηγορίες κατά του ισραηλινού στρατού διατυπώνει σε 135σέλιδη έκθεσή της και η αμερικανική οργάνωση «Human Right Watch», τονίζοντας ότι για τουλάχιστον 2.500 κατεδαφίσεις «υπάρχουν σοβαρότατες αμφιβολίες ότι είναι έστω και ελάχιστα αιτιολογημένες από δήθεν στρατιωτικούς λόγους».
«Ντροπή» χαρακτήρισαν οι έποικοι που εκπροσώπησαν το Συμβούλιο Εβραϊκών Εποικισμών - Yesha, τη συνάντησή τους με τον Αριέλ Σαρόν, την Κυριακή το απόγευμα. Η αντιπροσωπεία του Συμβουλίου ζήτησε για πολλοστή φορά από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να θέσει σε δημοψήφισμα το σχέδιό του για αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που ο Σαρόν απέρριψε κατηγορηματικά επιμένοντας να προχωρήσει σε ψηφοφορία στη Βουλή, στις 25 Οκτώβρη. «Είναι στενόμυαλος, νομίζει ότι στο πρόσωπό του εκφράζεται όλο το Ισραήλ, και οδηγεί τη χώρα σε διχασμό» σχολίαζαν μέλη της αντιπροσωπείας λίγο αργότερα.
Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάσσονται και αρκετά μέλη του Λικούντ. Εντούτοις, ο Σαρόν εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει με την υποστήριξη του Εργατικού κόμματος, αν και, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, σε περίπτωση δημοψηφίσματος, τα 2/3 των Ισραηλινών θα τάσσονταν υπέρ του σχεδίου.