Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ξεχειλίζει η οργή των Σιιτών
  • Προσωρινή «κυβέρνηση», στο πλαίσιο των αποφάσεων της κατοχικής διοίκησης, σχημάτισε το διορισμένο Μεταβατικό Συμβούλιο
  • Διογκώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια σε ΗΠΑ - Βρετανία

Πλήθος Σιιτών συνοδεύει το συμβολικό φέρετρο του θρησκευτικού του ηγέτη

Associated Press

Πλήθος Σιιτών συνοδεύει το συμβολικό φέρετρο του θρησκευτικού του ηγέτη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΝΑΤΖΑΦ.--

Εντυπωσιακή σε όγκο, αλλά και σε έκφραση οργής, είναι η συμμετοχή των Ιρακινών Σιιτών στη νεκρώσιμη πομπή για τον Αγιατολλάχ Μοχάμαντ Μπακρ αλ Χακίμ, από τη Βαγδάτη προς τη Νατζάφ, διά μέσου της Καρμπάλα. Οι Σιίτες θρηνούν και εξαγριωμένοι ορκίζονται εκδίκηση για τους νεκρούς της βομβιστικής επίθεσης στο τέμενος του Ιμάμη Αλί, την Παρασκευή, που έχουν φθάσει τους 93, ενώ σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται αρκετοί ακόμη από τους 300 τραυματίες. Την Κυριακή, νέα αναστάτωση προκλήθηκε στην Ιερή Πόλη, όταν έγινε γνωστό ότι η ιρακινή αστυνομία αναζητά, επιπλέον, 3 παγιδευμένα αυτοκίνητα. Τελικά, ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν 2 παγιδευμένα αυτοκίνητα, στη γειτονική πόλη Κούφα, στα οποία συνελήφθησαν 2 Ιρακινοί και 2 Υεμενίτες.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24ώρων, έχουν γίνει, σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία, 19 συλλήψεις υπόπτων για το μακελειό στη Νατζάφ. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι Ιρακινοί, αλλά και Παλαιστίνιοι με ιορδανικά διαβατήρια, Κουβεϊτιανοί και 2 Σαουδάραβες, οι οποίοι εντοπίστηκαν από συνθηματικά ηλεκτρονικά μηνύματα που απέστειλαν και φέρονται να ομολόγησαν συμμετοχή στην «αλ Κάιντα», υπό την πίεση λιντσαρίσματος από το πλήθος. Εντούτοις, για όλα αυτά δεν έχει παρουσιαστεί καμία απόδειξη, όπως επισημαίνεται και σε επίσημη σαουδαραβική ανακοίνωση. Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Ρίτσαρντ Αρμιταζ, άδραξε την ευκαιρία για να μιλήσει για «διάτρητα σύνορα και είσοδο ξένων τρομοκρατών στο Ιράκ, όπου έχουν εντοπιστεί κυρίως Σαουδάραβες, Ιρανοί και Σύροι», ισχυρισμό για τον οποίο, επίσης, δεν έχουν προσκομιστεί αποδείξεις.

Ενώ οι σιιτικές περιοχές βράζουν από οργή, ο αδελφός του δολοφονημένου Σιίτη κληρικού και μέλος του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου, Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ, μιλώντας στη συμβολική κηδεία της Βαγδάτης, κατηγόρησε τις κατοχικές δυνάμεις «για την αστάθεια και την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας» και απηύθυνε έκκληση για την «ενότητα του ιρακινού λαού». Ανάλογες κατηγορίες εξαπέλυσε και ο Ανώτατος Σιίτης Αγιατολλάχ του Ιράκ, Αλί Σιστάνι. Και οι δύο άνδρες, πάντως, απέφυγαν να ζητήσουν άμεσο τερματισμό της κατοχής. Ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσεΐν διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή οπαδών του στην αιματηρή επίθεση, κάτι που, όμως, δε φαίνεται να συμμερίζονται αρκετοί από τους εξοργισμένους Σιίτες.

Στη Νατζάφ, τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, ενώ οι κατοχικές δυνάμεις αναμένεται να κρατήσουν διακριτική απόσταση από την τελετή. Οπως έγινε γνωστό, οι πεζοναύτες που ελέγχουν ολόκληρο το κεντρικό Ιράκ, θα παραμείνουν στη Νατζάφ επιπλέον μέρες μετά την επίθεση της Παρασκευής, και δε θα γίνει η παράδοση του ελέγχου της περιοχής στις πολωνικές δυνάμεις την Τετάρτη, όπως είχε ανακοινωθεί. Επίσης, έγινε γνωστό ότι η κατοχική διοίκηση προσέφερε 2 εκατομμύρια δολάρια στο ταμείο της σιιτικής θρησκευτικής ηγεσίας της Νατζάφ, για την αποκατάσταση των ζημιών στο τέμενος του Ιμάμη Αλί.

«Κυβέρνηση», συμβόλαια
και δυσαρέσκεια

Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν οι κατοχικές δυνάμεις στη Μοσούλη, χωρίς, όμως, να έχει εντοπιστεί ο υπ' αριθμόν 1 καταζητούμενος Σαντάμ. Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη, το διορισμένο Μεταβατικό Συμβούλιο σχημάτισε την πρώτη μετά -Σαντάμ κυβέρνηση, που θα οδηγήσει τη χώρα «σε εκλογές το 2004», όπως υποστηρίζει ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ. Στην κυβέρνηση συμμετέχουν 25 μέλη, εκ των οποίων μία γυναίκα, τα οποία εκπροσωπούν τις εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες της χώρας. Το πόσο ανεξάρτητη είναι και η νέα κυβέρνηση, με ΥΠΕΞ από το Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν, αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν Υπουργεία Αμυνας ή Πληροφοριών, επειδή έτσι αποφάσισε η κατοχική διοίκηση. Ο σχηματισμός κυβέρνησης χαρακτηρίστηκε «θετικό βήμα» από τον Αραβικό Σύνδεσμο, που ανακοίνωσε ότι «θα εξετάσει το ενδεχόμενο εκπρόσωπος της κυβέρνησης να συμμετέχει σε συνεδριάσεις του μόνο για θέματα που αφορούν στο Ιράκ».

Την ίδια στιγμή, η κατοχική διοίκηση συνεχίζει να μοιράζει συμβόλαια. Εκτός από αμερικανικές εταιρίες, με τελευταίο τον όμιλο υπό την τράπεζα J.P.morgan Chase & Co, που θα αναλάβει την Εμπορική Τράπεζα του Ιράκ, η αραβική αλ Χαγιάτ αποκαλύπτει ότι στο Ιράκ δραστηριοποιούνται, ήδη, είτε άμεσα είτε έμμεσα διά μέσου του Ιορδανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, τουλάχιστον 10 ισραηλινές επιχειρήσεις.

Ολα αυτά, πάντως, δε φαίνεται να κατευνάζουν το κύμα δυσαρέσκειας που γιγαντώνεται εντός ΗΠΑ - Βρετανίας. Πρόσφατη δημοσκόπηση στις ΗΠΑ δείχνει ότι το 69% των Αμερικανών θεωρεί ότι θα πρέπει ο ΟΗΕ να αναλάβει την ανοικοδόμηση και τη διοίκηση στο Ιράκ, το 47% εκτιμά ότι οι κατοχικές δυνάμεις δεν ελέγχουν τα επεισόδια βίας, το 46% πιστεύει ότι οι απώλειες είναι πολύ μεγάλες και το 31% επιθυμεί άμεση αμερικανική στρατιωτική αποχώρηση από το Ιράκ. Στη Βρετανία, το 61% επιθυμεί να επιστρέψουν άμεσα οι Βρετανοί στρατιώτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο αμερικανικό «λάθος» κατά των συμμάχων τους(2007-02-10 00:00:00.0)
Μόνο κλιμάκωση...(2004-08-22 00:00:00.0)
«Πυροσβεστικές» διαβεβαιώσεις της Ουάσιγκτον(2004-05-19 00:00:00.0)
Συλλήψεις και «αυξήσεις»(2003-12-24 00:00:00.0)
Επιθέσεις, διαδηλώσεις και διπλωματικά αδιέξοδα(2003-10-08 00:00:00.0)
Αμφισβητείται ο Μπους εντός και εκτός(2003-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ