Σάββατο 23 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Μεγαλύτερος ο απολογισμός των συγκρούσεων στο Ουάρι...

ΛΑΓΟΣ.- Η άφιξη εκατοντάδων πάνοπλων ανδρών των κινητών μονάδων δράσης του στρατού και της αστυνομίας στην περιοχή Ουάρι στο (πετρελαιοφόρο) Δέλτα του Νίγηρα, συνοδεύτηκε με την ανακοίνωση εκπροσώπου του Ερυθρού Σταυρού στη Νιγηρία πως τα θύματα των προ ημερών ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων των φυλών Ιτζό και Ιτσεκίρι ανέρχονται σε πολλές δεκάδες.

Η ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού μιλά για τουλάχιστον 100 νεκρούς, για πάνω από 1000 τραυματίες και αρκετές χιλιάδες άστεγους. Ωστόσο αξιοπαρατήρητη είναι η σιωπή ιχθύος που τήρησαν - και χτες... - εκπρόσωποι του νιγηριανού στρατού και της αστυνομίας αναφορικά με όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μέρες στο Ουάρι.

Σύμφωνα με την εκδοχή που δίνουν οι νιγηριανές αρχές και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι ένοπλες συγκρούσεις των αυτόχθονων κοινοτήτων Ιτζό και Ιτσεκίρι άρχισαν πριν μία βδομάδα με αφορμή τις διαμαρτυρίες της φυλής Ιτζό πως οι τοπικές αρχές σε συνεννόηση με διευθυντικά στελέχη μεγάλων εταιριών πετρελαίου, όπως η CHEVRON-TEXACO, μερολήπτησαν υπέρ των Ιτσεκίρι όσον αφορά στα-επί της ουσίας... πενιχρά- οφέλη που δίνονται στις κοινότητες αυτοχθόνων σε «αντάλλαγμα» για τη δράση των πολυεθνικών του μαύρου χρυσού στην περιοχή τους.

Οι λεγόμενες «κινητές δυνάμεις ταχείας δράσης» του στρατού και της αστυνομίας, που κατά το παρελθόν έχουν κατηγορηθεί σφόδρα για τις σφαγές αυτόχθονων πληθυσμών στο Δέλτα του Νίγηρα, φέρονται να έχουν «εξασφαλίσει» παύση πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων ομάδων. Το προηγούμενο κύμα βίας μεταξύ των κοινοτήτων Ιτζό και Ιτσεκίρι είχε σημειωθεί τον περασμένο Μάρτη, το οποίο συνέπεσε χρονικά με κινητοποιήσεις τοπικών οργανώσεων που δρουν διεκδικώντας τα νόμιμα δικαιώματά τους απ' τις πολυεθνικές του πετρελαίου που λυμαίνονται πολυποίκιλα, επί χρόνια, τον τόπο τους με την αγαστή συνεργασία και συνεννόηση των κεντρικών νιγηριανών αρχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ