Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΚΕΡΜΠΙ
Αρση των κυρώσεων ζητούν Βρετανία, ΗΠΑ, Βουλγαρία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σχέδιο ψηφίσματος που ζητά την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Βρετανία και η Βουλγαρία ισχυριζόμενες ότι εφόσον η λιβυκή ηγεσία αποδέχτηκε την ευθύνη για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε αεροσκάφος της «Παναμέρικαν» το 1988 και δέχτηκε να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων, το θέμα έχει λήξει.

Το βρετανικό σκεπτικό έχει, φυσικά, προεγκριθεί από την Ουάσινγκτον, η οποία, μάλιστα, κάλεσε το Παρίσι να μην ασκήσει βέτο στην ψήφιση μιας τέτοιας απόφασης. Η Λιβύη, σήμερα, αποδέχεται να δώσει 2,7 δισ. δολάρια ως αποζημίωση στις οικογένειες των 270 θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στο «Μπόινγκ» της «Παναμέρικαν» που ανατινάχτηκε πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας τον Δεκέμβρη του 1988. Η Γαλλία είχε αποσπάσει αποζημίωση 35 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Λιβύη για τις οικογένειες 170 θυμάτων παρόμοιου περιστατικού που σημειώθηκε σε γαλλικό αεροσκάφος το 1989.

Το Παρίσι, τώρα, φαίνεται να έχει δυσαρεστηθεί έντονα από το, κατά πολύ, μεγαλύτερο ποσό των αποζημιώσεων που η Λιβύη δίνει για την υπόθεση του Λόκερμπι και φέρεται να ζητά αναπροσαρμογή των χρημάτων και για τα «δικά του» θύματα. Η στάση αυτή προκάλεσε την οργή του Λίβυου ΥΠΕΞ, Αμπντουραχμάν Μοχάμεντ Σάλεχ, ο οποίος τόνιζε ότι «δεν πρόκειται για αποζημίωση αλλά και για ακριβή εξαγορά της άρσης των κυρώσεων» και υπενθύμιζε ότι η Γαλλία έχει αποστείλει στον ΟΗΕ επιστολή με την οποία αποκαλεί «λήξασα» τη δική της διένεξη με τη Λιβύη και δηλώνει ότι «δεν έχει περαιτέρω απαιτήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ