Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΕΡΙΑ
Στην πράξη θα κριθεί η συμφωνία...

Αμερικανοί πεζοναύτες έτοιμοι να κάνουν κατοχή

Associated Press

Αμερικανοί πεζοναύτες έτοιμοι να κάνουν κατοχή
ΑΚΡΑ - ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

Ικανοποιημένες τις δύο ανταρτικές ομάδες και στελέχη της παρούσας λιβεριανής κυβέρνησης φαίνεται πως βρήκε η προχτεσινοβραδινή υπογραφή της συμφωνίας στην Γκάνα για τη συγκρότηση λιβεριανής μεταβατικής κυβέρνησης με διετή θητεία. Ωστόσο, η επιτυχία που αποτυπώθηκε στα χαρτιά της συμφωνίας δε μοιάζει να καταστέλλει το πυρ στο μέτωπο των συγκρούσεων, οι οποίες (σύμφωνα με χτεσινή δήλωση του Λιβεριανού υπουργού Αμυνας) εξακολουθούν να μαίνονται (όπως και πρώτα...) στην περιφέρεια και στις επαρχίες με επίκεντρο την πόλη Γμπάρνγκο.

Πάντως, εάν τα πράγματα προχωρήσουν σύμφωνα με τα όσα επιτάσσει η συμφωνία της Γκάνας, τότε από τον ερχόμενο Οκτώβρη, τα ηνία διακυβέρνησης της Λιβερίας θα αναλάβουν ορισμένοι αξιωματούχοι της παρούσας κυβέρνησης (που θα διατηρήσουν τον έλεγχο του υπουργείου Αμυνας, Εσωτερικών, Υγείας και Τηλεπικοινωνιών) και στελέχη ανταρτών. Στελέχη της οργάνωσης «Ενωμένοι Λιβεριανοί για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση» (LURD) θα αναλάβουν τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Επικρατείας, Οικονομικών, Εργασίας και Μεταφορών. Τα στελέχη του «Κινήματος για τη Δημοκρατία στη Λιβερία» (MODEL) θα αναλάβουν το υπουργείο Εξωτερικών, Γεωργίας, Εμπορίου και Ορυχείων. Οσον αφορά στις θέσεις του προσωρινού Προέδρου και αντιπροέδρου της Λιβερίας, αυτό ήταν θέμα έντονων διαπραγματεύσεων έως και χτες βράδυ.

Η συμφωνία της Γκάνας προβλέπει μετά το 2005 τη διεξαγωγή εκλογών, εάν βεβαίως το κυβερνητικό σχήμα που προδιαγράφεται στη συμφωνία αντέξει και εάν οι πρώην αντίπαλοι δε συναντηθούν ξανά (όπως έχει γίνει πλείστες φορές στο παρελθόν) στα πεδία των μαχών...

Οσον αφορά τώρα στην ανάπτυξη της δυτικοαφρικανικής δύναμης, ο διοικητής της, Νιγηριανός στρατηγός Φέστους Οουκόνγκο, ανακοίνωσε χτες πως έως το τέλος της βδομάδας θα ανέρχεται σε περίπου 1.500 άνδρες.

Ωρες πριν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους, επανήλθε στο χρονοδιάγραμμα αποστολής των περίπου 200 Αμερικανών πεζοναυτών που έχουν σταλεί να δράσουν επί του λιβεριανού εδάφους. Ο Μπους είπε πως η αποστολή τους αφορά «αυστηρώς» την ασφάλεια αερολιμένων και επινείων με στόχο τη διευκόλυνση ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ υποστήριξε πως όλοι «οι Αμερικανοί πεζοναύτες θα έχουν εγκαταλείψει τη Λιβερία μέχρι την 1η Οκτώβρη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε εξέλιξη οι συγκρούσεις...(2003-08-26 00:00:00.0)
Τεταμένη ηρεμία εν αναμονή συμφωνίας(2003-08-19 00:00:00.0)
Πρόσω ολοταχώς οι Αμερικανοί(2003-07-26 00:00:00.0)
Υπό την απειλή πυρών και χολέρας...(2003-07-25 00:00:00.0)
Σχεδιάζουν αποστολή Αμερικανών πεζοναυτών και στη Λιβερία...(2003-07-04 00:00:00.0)
Αμερικανικά πολεμικά πλοία σε ρόλο "σωτήρα"...(1996-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ