Τετάρτη 20 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ
Επιχείρηση φίμωσης όσων δεν υπηρετούν τους εφοπλιστές

Τις υπόγειες μεθοδεύσεις, με τις οποίες η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) επιχειρεί να οδηγήσει το σωματείο σε εκλογές, καταστρατηγώντας ακόμα και το κατάπτυστο καταστατικό που διατηρεί από πριν τη χούντα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αγωνιστική Ενότητα Πλοιάρχων (ΔΑΕΠ). Στην προσπάθειά της, μάλιστα, να φιμώσει κάθε φωνή αντίστασης στο χώρο των πλοιάρχων, η εφορευτική επιτροπή που προέκυψε από την τελευταία ΓΣ της ΠΕΠΕΝ έφτασε σε σημείο να αποκλείσει από την εκλογική διαδικασία υποψηφίους της ΔΑΕΠ, καταθέτοντας για μια ακόμη φορά τα πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης της διοίκησης της ΠΕΠΕΝ στα εφοπλιστικά συμφέροντα.

Οι αρχαιρεσίες σε ένα από τα μεγαλύτερα ναυτεργατικά σωματεία επιχειρείται να γίνουν «εν κρυπτώ», αφού καμιά επίσημη ενημέρωση των πλοιάρχων δεν έχει γίνει, παρά το γεγονός ότι η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων λήγει σήμερα. Η διαδικασία, ωστόσο, των αρχαιρεσιών έχει ξεκινήσει από τα μέσα του Μάη, οπότε και στη γενική συνέλευση του σωματείου εκλέχτηκε Εφορευτική Επιτροπή. Η διοίκηση της ΠΕΠΕΝ, στο τελευταίο έντυπο του σωματείου για την περίοδο Μάη - Ιούνη δεν αναφέρει λέξη για τις επικείμενες εκλογές, ενώ δεν έχει εκδοθεί και οποιοδήποτε άλλο έντυπο ενημερωτικό υλικό για τα 2.300 μέλη του σωματείου που συμμετείχαν στις περσινές εκλογές.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η διοίκηση της ΠΕΠΕΝ, αφού κατάφερε να εξασφαλίσει την "εν κρυπτώ" διενέργεια των εκλογών, επιχειρεί τώρα να περιορίσει κατ' εντολή των εργοδοτών εφοπλιστών τα ψηφοδέλτια της ΔΑΕΠ, σε μια προσπάθεια να φιμώσει τη μοναδική ταξική, αγωνιστική φωνή των πλοιάρχων μέσα στην ΠΕΠΕΝ. Ενώ το καταστατικό προβλέπει για όσους πλοιάρχους ταξιδεύουν να υποβάλλουν την υποψηφιότητά τους με εξουσιοδότηση και με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής, στην περίπτωση των υποψηφίων της ΔΑΕΠ η συγκεκριμένη διάταξη πάει περίπατο, αφού τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής αρνούνται να την εφαρμόσουν. Κατά συνέπεια, υποψήφιοι στις φετινές εκλογές θα καταλήξουν να είναι μόνο οι καρεκλοκένταυροι "συνδικαλιστές" της σημερινής διοίκησης, πλαισιωμένοι από τους διαφόρους εκλεκτούς των εφοπλιστικών γραφείων αρχιπλοιάρχους».

Η Εφορευτική Επιτροπή αρνείται να πρωτοκολλήσει τις υποψηφιότητες αυτοπρόσωπες ή μέσω εξουσιοδότησης, ενώ το ίδιο αντιδημοκρατικό καταστατικό προβλέπει και... «ταρίφα» 241 ευρώ για τους υποψήφιους, ποσό αποτρεπτικό κυρίως για τους άνεργους πλοιάρχους.

Το εκλογικό σύστημα παραμένει πλειοψηφικό, παρά τις αντιδράσεις των ναυτεργατών που διεκδικούν την απλή αναλογική. Η διοίκηση αρνείται οποιαδήποτε αλλαγή στο καταστατικό, προκειμένου να διασφαλίσει «την εσαεί πρωτοκαθεδρία των εφοπλιστικών φατριών στη διοίκηση της ΠΕΠΕΝ, για την παραχάραξη της βούλησης των πλοιάρχων και γενικότερα των ναυτεργατών στα συλλογικά όργανα, στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στην ΠΝΟ, στο ΕΚΠ, στη ΓΣΕΕ» όπως καταγγέλλει η ΔΑΕΠ.

«Ο στόχος των μεθοδεύσεων», τονίζεται στην ανακοίνωση, «είναι να αποκλειστούν τα μέλη της ΔΑΕΠ από τη διοίκηση της Ενωσης, να χειραγωγηθεί η εκλογική βούληση των συναδέλφων πλοιάρχων, ώστε να μη χάσουν οι εφοπλιστές το κεκτημένο τους: μια ΠΕΠΕΝ ταγμένη στα συμφέροντά τους, μακριά και ενάντια στις ανάγκες και τα δικαιώματα των πλοιάρχων».

«Η ενίσχυση των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων στις επικείμενες εκλογές της ΠΕΠΕΝ και η συμπόρευση της Ενωσης με το ευρύτερο ναυτεργατικό εργατικό λαϊκό κίνημα, αποτελούν τη μοναδική προοπτική που μπορεί να δώσει λύση στα χρόνια εργασιακά προβλήματα του κλάδου και να μετατρέψει την ΠΕΠΕΝ, από παραμάγαζο της εφοπλιστικής ασυδοσίας που είναι σήμερα, σε όργανο υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των πλοιάρχων και γενικότερα των ναυτεργατών», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΑΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ