Τρίτη 19 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αύξηση - ρεκόρ στα ελλείμματα του ισοζυγίου

Κατά 17,5% αυξήθηκε το συνολικό έλλειμμα στο εξάμηνο. Στο -10% οι τουριστικές εισπράξεις,

-18% οι αντίστοιχες πληρωμές

Νέα σημαντική επιδείνωση παρουσίασε τον Ιούνη το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας με το εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, το πρώτο εξάμηνο του χρόνου στο συνολικό πάρε - δώσε με τις άλλες χώρες, παρουσιάστηκε έλλειμμα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι εισαγωγές, δηλαδή, προς τη χώρα μας εμπορευμάτων, υπηρεσιών και κεφαλαίων ήταν κατά 5,8 δισ. ευρώ περισσότερες από τις αντίστοιχες εξαγωγές. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 17,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό έλλειμμα, στοιχείο που απαντά στους πανηγυρισμούς των κυβερνώντων, που με κάθε τρόπο επιχειρούν να αποκρύψουν τα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώνεται από την εξής εικόνα των επιμέρους ισοζυγίων που παρακολουθεί η Τράπεζα Ελλάδας:

  • Το εμπορικό ισοζύγιο, που στο εξάμηνο παρουσίασε έλλειμμα 11,3 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένο κατά 1,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Η «επίδοση» αυτή θεωρείται από τους αρμόδιους ικανοποιητική, αφού συνήθως το εμπορικό έλλειμμα αυξάνεται με γρηγορότερους ρυθμούς, ωστόσο ενδεικτικό για την κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η ελληνική οικονομία είναι ότι το διάστημα Γενάρη - Ιούνη οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευμάτων (εκτός από καύσιμα) έφτασαν μόλις τα 4,7 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι εισαγωγές άγγιξαν τα 14 δισεκατομμύρια (13,9 δισ.).
  • Το ισοζύγιο των υπηρεσιών, που παρουσίασε πλεόνασμα 3,97 δισ. ευρώ, από 3,6 δισ. που ήταν πέρσι (αύξηση 9,7%. Το ισοζύγιο αυτό προκύπτει ως διαφορά ανάμεσα στις εισπράξεις και τις πληρωμές για διάφορες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων το τουριστικό συνάλλαγμα, οι μεταφορές κ.ο.κ. Η εικόνα εδώ, αν και μιλάμε για το πρώτο εξάμηνο, είναι περίπου η εξής: Οι εισπράξεις από το τουριστικό συνάλλαγμα μειώθηκαν κατά 10,3% και διαμορφώθηκαν από 3,1 στα 2,8 δισ ευρώ. Η εξέλιξη αυτή δείχνει οπωσδήποτε κατάσταση ύφεσης σε σχέση με τον τουρισμό προς τη χώρα μας, ωστόσο τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η μεγάλη μείωση (σε επίπεδο εξαμήνου) δεν είναι φετινή υπόθεση, αλλά ιστορία του 2002, όταν είχε παρατηρηθεί μείωση του τουριστικού συναλλάγματος κατά 27,5%! Πέρα, βέβαια, από τα στοιχεία που αφορούν στην τουριστική κίνηση προς τη χώρα μας, τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά σε ό,τι αφορά τους Ελληνες, που ταξιδεύουν στο εξωτερικό με βάση τις εξαγωγές τουριστικού συναλλάγματος. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τα νοικοκυριά είναι και εδώ καταλυτικές. Ετσι, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2001 οι πληρωμές τουριστικού συναλλάγματος ήταν 2,2 δισ. ευρώ, το σχετικό ποσό διαμορφώθηκε πέρσι στο 1 δισ. ευρώ (μείωση 54,5%) και φέτος «έπεσε στα 850 εκ. ευρώ (μείωση 17,9%)...
  • Το ισοζύγιο εισοδημάτων, το έλλειμμα του οποίου αυξήθηκε κατά 35% και έφτασε το 1,5 δισ. ευρώ, κύρια εξαιτίας των μεγάλων κερδών, μερισμάτων και τόκων που εξασφάλισαν από τη χώρα μας οι διάφοροι ξένοι μεγαλοεπιχειρηματίες και τα γεράκια του χρηματιστηρίου.
  • Το ισοζύγιο μεταβιβάσεων, που μειώθηκε κατά 18%, κύρια λόγω των σημαντικών μειώσεων των περιβόητων κονδυλίων από την ΕΕ. Το γενικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε στα 3 δισ. ευρώ, ενώ οι λεγόμενες «μεταβιβάσεις από την ΕΕ» σημείωσαν μείωση 22,2%.

Με βάση τα παραπάνω επιμέρους ισοζύγια, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας διαμορφώθηκε στα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που με βάση τις εκτιμήσεις παραγόντων της Τράπεζας Ελλάδας αναμένεται τους επόμενους μήνες να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο, αφού θα αρχίσουν να επιδρούν και οι επιπτώσεις από τη φετινή πτώση της τουριστικής κίνησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ