Μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, οι αποκαλύψεις για τα «όπλα μαζικής καταστροφής» του Ιράκ τώρα συγκλονίζουν και την Ισπανία
Τον περασμένο Φλεβάρη, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, βεβαίωνε τον ισπανικό λαό: «Να είστε σίγουροι ότι σας λέω την αλήθεια. Το ιρακινό καθεστώς έχει όπλα μαζικής καταστροφής». Ο Αθνάρ είχε νωρίτερα χρησιμοποιήσει το ίδιο επιχείρημα και στην ομιλία του στην ισπανική Βουλή στις 5 του ίδιου μήνα. Η ισπανική κυβέρνηση, άλλωστε, ασπάστηκε από νωρίς το αμερικανο-βρετανικό επιχείρημα περί ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής, που στα πλαίσια της Απόφασης 1441 του ΟΗΕ «δικαιολογούσαν» μια επέμβαση στο Ιράκ για τον αφοπλισμό του. Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση υποστήριζε ότι «είχε» στη διάθεσή της πληροφορίες που αποδείκνυαν ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής και υλικά για να φτιάξει πυρηνικά όπλα.
Για πολλούς μήνες και παρά τη μη ανακάλυψη ίχνους τέτοιων όπλων στο Ιράκ, η κυβέρνηση Αθνάρ φαινόταν να μένει στο απυρόβλητο. Ωστόσο πλέον, σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς», αποκαλύπτεται ότι ο πρωθυπουργός, αλλά και τα μέλη της κυβέρνησης συμμετείχαν εσκεμμένα σε μια συστηματική εξαπάτηση του ισπανικού λαού, που από την πρώτη στιγμή ήταν σε ποσοστό 90% αντίθετος σε αυτόν τον πόλεμο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας της 11ης Αυγούστου, η κυβέρνηση υπέδειξε στους συμβούλους της και στη στρατιωτική ηγεσία τη γραμμή που έπρεπε να ακολουθήσουν σχετικά με την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, προτού ξεκινήσει ο πόλεμος, έτσι ώστε να πνιγεί οποιαδήποτε ανεξάρτητη άποψη. Το υπουργείο Αμυνας χαρακτηριστικά έστειλε ένα κείμενο στους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο επιβεβαίωνε ότι «ο Σαντάμ έχει όπλα μαζικής καταστροφής και ότι αυτά αποτελούν κίνδυνο για την Ισπανία». Το κείμενο αυτό, καταγγέλλει η εφημερίδα, είναι όμοιο σε ύφος με αυτά που στέλνει το αρχηγείο του Λαϊκού Κόμματος στις τοπικές οργανώσεις, προκειμένου τα μέλη να ενημερώνονται και να ακολουθούν πιστά τη γραμμή του κόμματος!
Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν επιδίωξε να συμβουλευτεί τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων ή οποιονδήποτε άλλο αλλά αντίθετα τους επέβαλλε την άποψή της. Στο κείμενο αναφέρεται χωρίς καμία αμφιβολία ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ αποτελούν κίνδυνο και μάλιστα δίνονται λεπτομέρειες σχετικά με τις ποσότητες βιολογικών και χημικών στοιχείων που διέθετε ο Σαντάμ όπως και άλλων υλικών που το καθεστώς «μπορούσε» να χρησιμοποιήσει, για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Η κυβέρνηση, βέβαια, υποστηρίζει ότι το κείμενο αυτό συντάχθηκε με βάση πληροφορίες των επιθεωρητών του ΟΗΕ και όχι με βάση τις αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες, αλλά καμία από τις αναφορές των επιθεωρητών του ΟΗΕ δεν αναφέρει ότι το Ιράκ είχε όπλα μαζικής καταστροφής και ότι αποτελούσε κίνδυνο για τη διεθνή ασφάλεια.
Εξάλλου και νωρίτερα είχαν διατυπωθεί κατηγορίες, από ισπανικά μέσα ενημέρωσης, εναντίον της κυβέρνησης για παραπλάνηση της κοινής γνώμης, σε σχέση με τα όπλα του καθεστώτος Χουσεΐν. Σύμφωνα πάλι με την «Ελ Παΐς» η εθνική υπηρεσία πληροφοριών «CNI» είχε από την αρχή αποκλείσει την πιθανότητα η Βαγδάτη να έχει τη δυνατότητα να φτιάξει πυρηνικά όπλα. Επίσης, η υπηρεσία πληροφοριών δεν μπορούσε με κανέναν τρόπο να αποδείξει ότι υπήρχαν σχέσεις μεταξύ του ιρακινού καθεστώτος και της «Αλ-Κάιντα», όπως είχαν υποστηρίξει μέλη της κυβέρνησης Αθνάρ. Η «CNI» το Φλεβάρη υποστήριζε ότι «το Ιράκ έχει τη θέληση να φτιάξει όπλα μαζικής καταστροφής, ειδικότερα χημικά και βιολογικά όπλα όπως και πυραύλους», αλλά επίσης έκανε σαφές ότι δεν είχε τέτοια όπλα, ότι δεν είχε τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσει και ότι δεν αποτελούσε άμεση απειλή, οπότε και δεν υπήρχε λόγος επέμβασης.
Ακόμη η κυβέρνηση απέστειλε σε 19 στρατιωτικούς εκπροσώπους και αναλυτές, που έκαναν συχνές εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης, φάκελο 62 σελίδων που απηχούσε τη γραμμή της υπεράσπισης του πολέμου και τους καλούσε να την προπαγανδίσουν. Οι 19 αυτοί αναλυτές έδωσαν περίπου 150 συνεντεύξεις, τις περισσότερες στην τηλεόραση.
Πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ιούνη, το 75% των Ισπανών δεν πίστευε ότι οι Μπλερ και Μπους είπαν την αλήθεια σχετικά με τα όπλα του Ιράκ. Επίσης το 64% των Ισπανών πίστευε ότι ο Αθνάρ είπε ψέματα και 68% υποστήριζε ότι ο Αθνάρ δεν έπρεπε να αρνηθεί να εμφανιστεί ενώπιον της Βουλής, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη στάση της κυβέρνησής του.
Ωστόσο, η συντηρητική κυβέρνηση δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να αφήσει την αλήθεια να έρθει στην επιφάνεια - άλλωστε υπάρχουν και οι γενικές εκλογές του ερχόμενου έτους. Και σε αυτόν τον πόλεμο προπαγάνδας που διεξάγει ακόμα και μετριοπαθείς φωνές κριτικής πρέπει να σιωπήσουν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πρέσβη της Ισπανίας στον ΟΗΕ, Ινοκέντιο Αρίας, ο οποίος στη διάρκεια διάλεξης σε πανεπιστήμιο στο Ελ Εσκοριάλ αποκάλεσε την Απόφαση 1441 «μητέρα όλων των ασαφειών» και επίσης υπογράμμισε ότι «στην περίπτωση που δε βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ όλη η εκστρατεία κατά του Ιράκ θα τεθεί υπό αμφισβήτηση». Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελ Μούντο», η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αννα Παλάθιο τηλεφώνησε στον Αρίας και του υπέδειξε να επιστρέψει στην εργασία του στη Νέα Υόρκη και να «προσέχει τα λόγια του». Το περιστατικό αυτό μάλλον αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου των ενεργειών της κυβέρνησης Αθνάρ...