Ελληνοτουρκικά...
Πάντα υπήρξε έντονος προβληματισμός στο κίνημα ειρήνης για το μείζον θέμα των εξοπλιστικών δαπανών. Ιδιαίτερα στη δεκαετία του 1980, το ζήτημα αυτό έγινε πρώτο θέμα στη γενικότερη διεθνή απαίτηση της μείωσης έως εξάλειψης των στρατιωτικών εξοπλισμών με αιχμή τα πυρηνικά. Το ζήτημα των στρατιωτικών δαπανών της Ελλάδας συνδεόταν με το ζήτημα των σοβινιστικών αξιώσεων του πολιτικού - στρατιωτικού συμπλέγματος εξουσίας της Τουρκίας. Το γεγονός αυτό έδινε και δίνει ιδιαίτερο χαρακτήρα στο πρόβλημα των εξοπλισμών στην Ελλάδα.
Το κίνημα ειρήνης υποχρεώθηκε να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπισή του. Την ίδια στιγμή το πολιτικο-στρατιωτικό σύμπλεγμα εξουσίας της Τουρκίας το εκμεταλλεύεται στηριζόμενο στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις του αμερικανικού, κυρίως, βιομηχανικού - στρατιωτικού κατεστημένου. Για τις ΗΠΑ και όλο το ευρω-ατλαντικό δίκτυο χωρών που παράγουν πάσης φύσεως οπλικά συστήματα, οι αγορές Ελλάδας και Τουρκίας είναι αξιοποιήσιμος χώρος κι η συνεχιζόμενη διένεξή τους είναι είδος χρυσοβροχής.
Η Τουρκία μοιάζει με βυθιζόμενο πλοίο που συμπαρασύρει τον λαό της με τα πάσης φύσεως διεθνή δάνεια και ανομολόγητες ευρω-ατλαντικές βοήθειες χωρίς να διαφαίνεται δρόμος επιστροφής. Ιδιαίτερα η εμπλοκή της στη στρατιωτική κατοχή της Κύπρου κι ο ατέρμονος μιλιταριστικός ανταγωνισμός στο Αιγαίο, την παγιδεύει σε μια οικονομική αιμορραγία προς όφελος των ισχυρών χωρών της δυτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ στο οποίο και ανήκει. Αυτό είναι και το πιο κρίσιμο σημείο που χαρακτηρίζει τον ευρω-ατλαντισμό που ενισχύει και καλλιεργεί έντεχνα την ελληνο-τουρκική διένεξη. Είναι το σημείο από το οποίο δε δύναται να απεμπλακεί η Τουρκία όσο βρίσκεται υπό την κυριαρχία της στρατοκρατικής κάστας που την καθοδηγεί.
Στην Ελλάδα, επίσης η κυβέρνησή της ακολουθεί την πάγια τακτική του ενδοτισμού που υπαγορεύουν τα αμερικανικά και ευρω-ενωσιακά κελεύσματα. Πίσω τους, σαν ουρά της σκιάς τους, βρίσκονται κάθε λογής ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα που συνθέτουν την κατ' ευφημισμό νεόκοπη ελληνική αστική τάξη. Πρόκειται για ένα εθνικά ύποπτο κοινωνικό στρώμα εθισμένο παραδοσιακά στην οικονομία της βούτας και της αρπαχτής. Οι ενέργειές του, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζονται από τον πιο ξεπεσμένο ενδοτισμό, καλυπτόμενος από τον κυβερνητικό μανδύα, έναντι οιουδήποτε ανταλλάγματος αρκεί να μη διαταραχτεί η σκανδαλώδης απομύζηση των εργαζομένων, και η βαλκανική «διείσδυση» εκμετάλλευσης γειτονικών λαών.
Τελευταία, αντιλαμβανόμενη το επικίνδυνο της πολιτικής της γι' αυτή την ίδια, η ελληνική αστική τάξη αναπτύσσει μισθοφορικό στράτευμα για δυο ταυτόχρονους σκοπούς. Ο ένας είναι να ανταποκριθεί περισσότερο στις μιλιταριστικές της υποχρεώσεις έναντι των συμμάχων της, ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, σε εκστρατείες υποδούλωσης λαών. Ο άλλος είναι να έχει έτοιμο ένα σώμα πραιτοριανών -όπως πιστεύει- που θα χτυπήσει κάθε λαϊκή αμφισβήτηση των συμφερόντων της, εσωτερικά κι εξωτερικά.
Ιδιαίτερα στο εξωτερικό θα εμφανιστεί ως υπεράσπιση εθνικών συμφερόντων. Τελικά, παρατηρείται ότι οι κυβερνητικές εξουσίες Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες διαφορετικού χαρακτήρα, καταλήγουν στο κοινό αποτέλεσμα να χαλκεύουν τους λαούς τους με τα ίδια χαλκεία του ευρω-ατλαντισμού τον οποίο υπηρετούν και στον οποίο ανήκουν για να προστατέψουν τα αντεθνικά, αντιλαϊκά κι αντικοινωνικά ταξικά τους συμφέροντα. Το σημείο αυτό αποτελεί το στρατηγικό κόμβο στην ελληνο-τουρκική διένεξη. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει παραβίαση κανόνων Διεθνούς Δικαίου και Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Σημαίνει ότι αυτές οι παραβιάσεις στηρίζονται και καλλιεργούνται στο όνομα της υποταγής στα αφεντικά του ΝΑΤΟικού ευρωατλαντισμού από τον οποίο τροφοδοτούνται εξοπλιστικά Ελλάδα και Τουρκία ως καλοί πελάτες, φύλακες της περιοχής. Ο τουρκικός σοβινισμός κι επεκτατισμός υπάρχει. Μόνο που στη ράχη του υπάρχει ο ίδιος καβαλάρης που υπάρχει και στη ράχη της Ελλάδας.
Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ