Σάββατο 9 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
«Ξαναζεσταίνουν» την αξίωση για μειωμένες συνθέσεις πληρώματος

Προειδοποίηση ότι θα τους βρουν αντιμέτωπους αν επιχειρήσουν οποιαδήποτε νέα μείωση στην οργανική σύνθεση των πληρωμάτων στα ακτοπλοϊκά πλοία, απευθύνουν στους εφοπλιστές και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας οι ναυτεργάτες και τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Το πάγιο αίτημα των μεγαλοεφοπλιστών να μειωθεί η οργανική σύνθεση με πρόσχημα τη χειμερινή περίοδο, επανήλθε στην επικαιρότητα ύστερα από δημοσιεύματα που φέρουν τον Κλάδο Ελέγχου Πλοίων του ΥΕΝ να συνηγορεί προς μια τέτοια κατεύθυνση και να μεθοδεύει την ικανοποίηση του εφοπλιστικού αιτήματος.

Παρά τις αυξημένες ανάγκες στα πλοία των ακτοπλοϊκών γραμμών, η οργανική σύνθεση των πλοίων που ισχύει σήμερα είναι ούτως ή άλλως κατώτερη των πραγματικών αναγκών. Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να μειωθεί κι άλλο το λειτουργικό κόστος των πλοίων για τους μεγαλοεφοπλιστές, δεν είναι λίγα τα καράβια που ταξιδεύουν με ειδική σύνθεση, αφού το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας «ελαφρά τη καρδία» επιτρέπει στους πλοιοκτήτες να δρομολογούν τα πλοία τους, έστω κι αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος για τη σύνθεση του πληρώματος.

Στα σχέδια εφοπλιστών - υπουργείου είναι η πλήρης απελευθέρωση στο καθεστώς επάνδρωσης των καραβιών, προκειμένου να μπορεί η πλοιοκτήτρια εταιρία κατά βούληση να επιλέγει τον αριθμό του πληρώματος που θα απασχολεί στα πλοία της. Ενα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί και το αίτημα των εφοπλιστών για νέα μείωση της οργανικής σύνθεσης, ξεκινώντας από το ξενοδοχειακό προσωπικό του πλοίου. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, μάλιστα, οι εφοπλιστές έχουν εκφράσει πάμπολλες φορές τις προθέσεις τους, εκτιμώντας ότι η ασφάλεια πληρώματος και επιβατών, τους κοστίζει ακριβά.

Η οποιαδήποτε νέα μείωση στην οργανική σύνθεση του ξενοδοχειακού προσωπικού θα δημιουργήσει επιπλέον κινδύνους για τους δεκάδες χιλιάδες επιβάτες που μετακινούνται με πλοία, αφού το προσωπικό, εκτός από τη εξυπηρέτηση των επιβατών εν πλω, είναι εκπαιδευμένο και για τη διάσωση σε περίπτωση ατυχήματος. Με αιχμή του δόρατος τη μείωση του ξενοδοχειακού προσωπικού, υπουργείο και εφοπλιστές επιδιώκουν να βάλουν χέρι και στην οργανική σύνθεση των πληρωμάτων μηχανής και καταστρώματος, αδιαφορώντας για την ασφάλεια επιβατών και ναυτεργατών.

Κάτω από την πίεση ναυτεργατών και σωματείων και ενώ η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, ανακοίνωση σχετική με το ζήτημα εξέδωσε χτες και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με την οποία δηλώνει την αντίθεσή της «στην προώθηση απόψεων και ιδεών προς την κατεύθυνση της μείωσης των οργανικών συνθέσεων».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΠΝΟ, με τις πλάτες της οποίας κυβέρνηση και εφοπλιστές έχουν ήδη περάσει αντιναυτεργατικούς νόμους, ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Γ. Μανουσογιαννάκης, σημείωσε ότι «οι ευθύνες της ΠΝΟ είναι τεράστιες και στο ζήτημα της επιχειρούμενης μείωσης των οργανικών θέσεων στα πλοία, αφού δέχτηκε να συμμετέχει στο σχετικό διάλογο με το υπουργείο και τους εφοπλιστές». «Την ίδια στιγμή», τόνισε ο Γ. Μανουσογιαννάκης, «η ομοσπονδία αρνείται να οργανώσει τον αγώνα των ναυτεργατών για τη διασφάλιση και τη διεύρυνση των θέσεων εργασίας, όπως αρνείται να υιοθετήσει και το αίτημα των ναυτεργατών και των σωματείων ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για την καθιέρωση διπλών πληρωμάτων στα πλοία. Αντί για όλα αυτά, ανοίγει την όρεξη των εφοπλιστών συμμετέχοντας στον κοινωνικό διάλογο της απάτης που στόχο έχει τη μείωση των οργανικών συνθέσεων και το διώξιμο των ναυτεργατών από τα καράβια». Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καλούν τους ναυτεργάτες να υπερασπιστούν με τον αγώνα τους το δικαίωμα στη δουλιά, επιβάλλοντας την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο» κατέληξε ο συνδικαλιστής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θυμήθηκαν το «Norman Atlantic»(2015-01-16 00:00:00.0)
Νέα εμπόδια με δικαστικό φιρμάνι(2010-08-12 00:00:00.0)
Καθολική συμμετοχή από χτες στην απεργία(2009-07-24 00:00:00.0)
Απαιτούν την εφαρμογή της Σύμβασης(2005-12-14 00:00:00.0)
Γαλέρες επικίνδυνες για πληρώματα και επιβάτες(2003-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ