Πέμπτη 7 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέο «ατύχημα» με επιβατηγό πλοίο

Ακυβέρνητο για πάνω από 20 λεπτά έμεινε χτες το απόγευμα έξω από τη Σέριφο το «ΧΑΪΣΠΙΝΤ 1» με 601 επιβάτες

Πριν ακόμα κοπάσει ο θόρυβος από την προχτεσινή πυρκαγιά στο τουριστικό «KELY CRUISE» που παρ' ολίγο να αποβεί μοιραία για τους 159 επιβάτες του και το τριμελές πλήρωμά του, ένα ακόμα περιστατικό ήρθε να προστεθεί στη μαύρη λίστα των ναυτικών «ατυχημάτων» του φετινού καλοκαιριού στις ελληνικές θάλασσες. Χτες το απόγευμα, το επιβατηγό «ΧΑΪΣΠΙΝΤ 1», με 601 επιβάτες, παρουσίασε βλάβη ενώ έπλεε 4-5 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σερίφου, με αποτέλεσμα να μείνει ακυβέρνητο για πάνω από 20 λεπτά. Στην περιοχή έπνεαν την ώρα του ατυχήματος άνεμοι 7 μποφόρ.

Η βλάβη στις μηχανές οφείλεται σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις σε γενική διακοπή ρεύματος (μπλακ άουτ) στο πλοίο. Αμέσως μετά τη διαπίστωση της βλάβης, ο κυβερνήτης του πλοίου ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και ξεκίνησε τις εργασίες αποκατάστασης των 2 από τις 4 μηχανές που διαθέτει το πλοίο. Η αποκατάσταση των άλλων δυο μηχανών έγινε εν πλω, αφού το πλοίο συνέχισε το ταξίδι της επιστροφής του προς τον Πειραιά. Αργά το απόγευμα το «ΧΑΪΣΠΙΝΤ 1» κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά, χωρίς ευτυχώς κανείς από τους επιβάτες και το πλήρωμα να έχει τραυματιστεί.

Η βλάβη στο «ΧΑΪΣΠΙΝΤ 1» έρχεται να επιβεβαιώσει με τον τραγικότερο τρόπο τις καταγγελίες των ναυτεργατών και των σωματείων για τους κινδύνους που εγκυμονεί για πλήρωμα και επιβάτες το λυσσαλέο κυνήγι του κέρδους από τους μεγαλοεφοπλιστές. Εν μέσω της θερινής περιόδου και με χιλιάδες κόσμου να μετακινείται καθημερινά στα νησιά, οι πλοιοκτήτριες εταιρίες προσπαθούν να εξασφαλίσουν το μικρότερο δυνατό κόστος, προκειμένου να αβγατίσουν τα ούτως ή άλλως υπέρογκα κέρδη τους. Ετσι, ενώ από τη μία αυξάνουν τις τιμές των εισιτηρίων και απολαμβάνουν παχυλές επιδοτήσεις από τα κρατικά ταμεία, από την άλλη, με την αγαστή συνεργασία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας εξασφαλίζουν ειδικές συνθέσεις στα πληρώματα και δεν υφίστανται κανέναν έλεγχο για την κατάσταση των πλοίων τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ