Τρίτη 5 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Στην «ελεύθερη» Ρωσία

Η τιμή του ψωμιού στην «ελεύθερη» πια Ρωσία πραγματοποιεί, τελευταία, εντυπωσιακά άλματα... Μέσα στους δυο-τρεις τελευταίους μήνες είχε μια άνοδο της τάξης του 30% και πλέον. Οι ιθύνοντες του αρμόδιου υπουργείου κρίνουν την ανατίμηση αυτή ως ...φυσιολογική, και την αποδίδουν στην άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, των σιδηροδρομικών μεταφορών και λοιπά. Μια ακόμα αιτία, που αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, είναι ότι οι διάφορες ιδιωτικές εταιρίες επωφελήθηκαν από την περσινή μεγάλη σοδειά και αγόρασαν από τους παραγωγούς το σιτάρι σε πολύ χαμηλές τιμές, για να το πουλήσουν, στη συνέχεια, στο εξωτερικό, κερδίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά. Ετσι, ενώ ο προσφιλής στους λάτρεις του ωραίου μας καπιταλιστικού συστήματος νόμος της «ελεύθερης αγοράς» λειτούργησε «άψογα», και έκανε τους πλούσιους Ρώσους σιτέμπορους ακόμα πιο πλούσιους, ο πολύς λαός, τα λαϊκά στρώματα της φτώχειας και της βιοπάλης λένε τώρα το ψωμί ...ψωμάκι. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ από τη ρωσική πρωτεύουσα, η τιμή του ψωμιού, όπως και των άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, έχει δεκαπλασιαστεί στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, σε σχέση με τις τιμές στα χρόνια του σοσιαλισμού.

Οπως είναι φυσικό, το μεγαλύτερο «φόρο» για την «ελευθερία» και τη «δημοκρατία», που έφεραν στη μεγάλη χώρα οι ντόπιοι και ξένοι «ελευθερωτές», τον πληρώνουν οι νέοι άνθρωποι. Οπως αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή του ο υπουργός Παιδείας της Ρωσίας, Β. Φιλίποφ, η ρωσική νεολαία δαπανά κάθε χρόνο για αγορά ναρκωτικών, τσιγάρων και αλκοόλ, 5 φορές περισσότερα από τις δημόσιες δαπάνες για την ανώτατη εκπαίδευση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ρωσικού υπουργείου Παιδείας, στη Ρωσία υπάρχουν σήμερα 6,5 περίπου εκατομμύρια ναρκομανείς, το 60% των οποίων είναι παιδιά, ηλικίας από 11 μέχρι 23 ετών. Πάνω από το 80% των νέων (αγοριών και κοριτσιών) καπνίζουν και πίνουν διάφορα «δυνατά» αλκοολούχα ποτά (κυρίως βότκα). Ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που καπνίζουν και πίνουν κατεβαίνει συνεχώς, και σήμερα βρίσκεται στα 11 χρόνια για το κάπνισμα και στα 13 για τη χρήση αλκοολούχων ποτών, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι τα 14 χρόνια. Ως αιτίες αύξησης αυτών των δεικτών ο υπουργός αναφέρει στην έκθεσή του «τις υλικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φτωχές οικογένειες», καθώς και «την αδύνατη οργάνωση του ελεύθερου χρόνου της νεολαίας».

Φυσικά, στην έκθεση δε γίνεται καμιά αναφορά και καμιά σύγκριση της σημερινής νέας γενιάς της Ρωσίας με εκείνα τα χαρούμενα και ξένοιαστα παιδιά της Κομσομόλ, επί σοσιαλιστικού καθεστώτος, που δεν τα κατέτρωγε το άγχος και η αβεβαιότητα για το επαγγελματικό αλλά και για το βιολογικό τους αύριο, αφού πορεύονταν με σιγουριά και αυτοπεποίθηση για το μέλλον τους, βασισμένα στη μέριμνα και στον επιστημονικό σχεδιασμό του σοσιαλιστικού κράτους.

Υπεύθυνο, λοιπόν, και υπόλογο απέναντι στην Ιστορία αλλά και στο λαό της αχανούς αυτής χώρας, με τις εύφορες πεδιάδες, τα απέραντα δάση και τον ανεξάντλητο πλούτο του υπεδάφους της, που τώρα τα λυμαίνονται και τα λεηλατούν κυριολεκτικά οι ντόπιοι νεόπλουτοι μαφιόζοι και οι ξένοι αδηφάγοι «επενδυτές», είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Είναι αυτοί οι ανόσιοι Πηλιο-Γούσηδες της στυγερής συμμορίας «Γκορμπατσόφ και Σία», που «μόχθησαν» σκληρά για να το επαναφέρουν, προδίδοντας την ίδια τους την πατρίδα, και γι' αυτό μια μέρα θα πληρώσουν.


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ