Τρίτη 5 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Δε συναινούμε στο να μας κλέβουν!

Την ύπαρξη δυνατοτήτων ανάπτυξης κοινής δράσης για τη διεκδίκηση της απλής αναλογικής, επισημαίνει σε δήλωσή του

Σε δήλωσή του στον «902 Αριστερά στα FM», ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, τονίζει σχετικά με τη φιλολογία γύρω από τον εκλογικό νόμο και τον διάλογο, που βασικά προβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ:

«Γύρω από την απλή αναλογική δεν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου. Εχουν εξαντληθεί. Εδώ και 30 χρόνια γίνεται αυτός ο διάλογος. Είναι γνωστή η θέση της Αριστεράς, γενικότερα, ότι αν υπάρξει κάποιος εκλογικός νόμος που θέλει να αποτυπώσει τη θέληση του ελληνικού λαού, αυτός είναι ο εκλογικός νόμος της απλής και άδολης αναλογικής. Από 'κει και πέρα δεν μπορεί κανείς να ανοίξει συζήτηση για το ποιο καλπονοθευτικό σύστημα θα ήταν καλύτερο για τον τόπο μας. Δεν μπαίνουμε στη λογική αν ένα σύστημα είναι περισσότερο ή λιγότερο αναλογικό. Εκείνο που έχει σημασία για μας είναι να αναδείξουμε ότι αυτοί οι εκλογικοί νόμοι που προτείνουν οι διάφορες κυβερνήσεις κατά καιρούς, και ο τελευταίος, έχουν σαν χαρακτηριστικό να κόβουν έδρες από τα μικρά κόμματα, να τις δίνουν στο πρώτο κόμμα, για να μπορέσει να δημιουργήσει μια απόλυτη πλειοψηφία μέσα στη Βουλή και έτσι να έχουμε μια μονοκομματική κυβέρνηση.

Σ' αυτό το ζήτημα εμείς δε συμφωνούμε, το θεωρούμε χαρακτηριστικό του εκλογικού νόμου και από 'κει και πέρα δεν μπαίνουμε σε καμία λογική, αν θα πάρουμε μια ή δύο έδρες παραπάνω».

«Επίσης - συνέχισε ο Ορ. Κολοζώφ - η επιχειρηματολογία της αναλογικότητας είναι γνωστή και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ, από τότε που είναι κυβέρνηση. Δηλαδή προβάλλουν το επιχείρημα των σταθερών κυβερνήσεων. Πόσο σταθερή μπορεί να είναι μια κυβέρνηση που δεν έχει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού; Δεν ισχύει αυτό το επιχείρημα. Αντίθετα μια κυβέρνηση αποχτάει σταθερότητα όταν συμπλέει με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και επομένως εκφράζει τη θέλησή του, τις προσδοκίες του. Αυτό είναι το ζήτημα. Το επιχείρημα που προβάλλεται ότι, κυβερνήσεις συνεργασίας δεν είναι σταθερές δεν ισχύει στα πολιτικά πράγματα σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, αν το δει κανείς. Γιατί δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν είναι σταθερή η κυβέρνηση π.χ. στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, όπου είναι κυβερνήσεις που συμμετέχουν περισσότερες από μια πολιτική δύναμη. Πιστεύω ότι όλα αυτά τα επιχειρήματα είναι προσχηματικά για να μπορέσουν να πείσουν τον ελληνικό λαό να συναινέσει σε ένα εκλογικό σύστημα που είναι καλπονοθευτικό».

Ακολούθως σχετικά με το επιχείρημα ότι θα είναι πιο αναλογικό το σύστημα που προτείνεται και τη δράση για την απλή αναλογική, ο Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε: «Δηλαδή τι θα ήθελε ο κ. Σκανδαλίδης ή η κυβέρνηση. Να έχει τη συναίνεσή μας για το αν θα μας κλέψει λιγότερο ή περισσότερο; Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Είμαστε αντίθετοι και επιμένουμε στο να υπάρχει εκλογικός νόμος, απλή αναλογική, και χωρίς να μπούμε μέσα στη λογική των διαπραγματεύσεων.

Οταν δύο φορές καταθέσαμε εκλογικό νόμο, μαζί με τον ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, είχαμε έναν σχεδιασμό ο οποίος έλεγε ότι θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για κοινή δράση με κόμματα, κινήσεις, φορείς, επιστήμονες, διανοούμενους, γενικά με όλες εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις, που υπάρχουν στη χώρα μας και τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες πιστεύουν ότι το εκλογικό σύστημα στη χώρα μας πρέπει να είναι η απλή αναλογική. Αυτό το σχέδιο δεν προχώρησε λόγω συγκυριών εκείνης της εποχής, πόλεμος, προεδρία κλπ. Σήμερα που είναι στην επικαιρότητα υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης αυτού του σχεδίου. Ηδη βλέπουμε ότι έχουν ευαισθητοποιηθεί μαζικοί φορείς, όπως Ομοσπονδίες οι οποίες έχουν ήδη τοποθετηθεί και ζητούσαν συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, για να πουν τη θέση τους για απλή αναλογική. Είμαστε υπέρ του να γίνει μια τέτοια προσπάθεια συνολικά με κόμματα και μαζικά κινήματα και από κοινού να απαιτήσουμε ο εκλογικός νόμος, αν αλλάξει, να είναι η απλή αναλογική σαν σύστημα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ