Σάββατο 2 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τείχος και κρατούμενοι πυροδοτούν ένταση

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΚΑΛΚΙΛΙΑ.--

Το διαχωριστικό τείχος ανάμεσα στη Δ. Οχθη και στον Ισραήλ απειλεί να τορπιλίσει τον «οδικό χάρτη», παραδέχτηκε κυνικά σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ», ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, μην εξηγώντας, όμως, γιατί η Ουάσιγκτον δεν άσκησε τις πιέσεις εκείνες που θα απέτρεπαν την ανέγερση και συνέχισή του. Το τείχος έχει, ήδη, γίνει πεδίο καθημερινών επεισοδίων, ενώ και χτες αναστάτωση και ένταση επικρατούσε και στους κόλπους των Παλαιστινίων κρατουμένων.

«Εισερχόμενο σε παλαιστινιακό έδαφος,... το τείχος δημιουργεί τετελεσμένα ως προς τη χάραξη των συνόρων ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και ο Πρόεδρος Μπους ξεκαθάρισε στον Αριέλ Σαρόν ότι δεν είναι ικανοποιημένος με αυτό», δήλωνε ο Κόλιν Πάουελ στη «Μααρίβ». Κατέληξε, μάλιστα, ότι αν η ανέγερσή του συνεχιστεί στις περιοχές πέριξ της Ιερουσαλήμ, με εξίσου περίπλοκο τρόπο, τότε «θέτει σοβαρά εμπόδια στην έναρξη της επόμενης φάσης του οδικού χάρτη».

Εκτός από εμπόδια στον «οδικό χάρτη», πάντως, το τείχος της ντροπής έχει, ήδη, προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων καθώς πνίγει κυριολεκτικά δεκάδες παλαιστινιακές πόλεις και κατάσχει τη γη τους. Χτες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, Παλαιστίνιοι και ξένοι ακτιβιστές διαδήλωσαν στο τείχος της Καλκίλια και συγκρούστηκαν με Ισραηλινούς στρατιώτες που χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες, για να τους διαλύσουν με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 2 Παλαιστίνιοι, 4 Βρετανοί και 4 Αμερικανοί.

Το θερμόμετρο, όμως, ανεβαίνει και στο θέμα των κρατουμένων. Χτες, περίπου 1.800 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι πραγματοποίησαν συμβολική 24ωρη απεργία πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης στους συμπατριώτες τους κρατουμένους στη φυλακή Σίκμα, που εξεγέρθηκαν, την Πέμπτη, και αντιμετωπίστηκαν βίαια, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 20. Στη Νάμπλους, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Χαμάς» και διαδήλωσαν ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων και την κατεδάφιση του τείχους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ