Τετάρτη 30 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ - ΛΑΝΑΡΑΣ
Σφαγείο το κλωστήριο

Κλωστική μηχανή πήρε το κεφάλι του εργάτη που τη δούλευε

Με νέο αίμα εργατών βάφτηκαν τα κέρδη του κεφαλαίου. Αλλος ένας εργάτης σκοτώθηκε την ώρα της δουλιάς. Πρόκειται για τον Δαμιανό Τσιγαρίδα, 47 χρονών, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών. Σκοτώθηκε την ώρα της νυχτερινής βάρδιας στα κλωστήρια Νάουσας του ομίλου Κλωνατέξ του Λαναρά. Ηρθε το δικό του αίμα να προστεθεί πλάι στων συναδέλφων του που σκοτώθηκαν λίγες μέρες πριν στα Τρίκαλα ο ένας από ηλεκτροπληξία στο υπόγειο Δημοτικό Πάρκινγκ και ο άλλος στο Λατομείο Χατζηγάκη.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώνει η αστυνομική διεύθυνση Ημαθίας, το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα έγινε στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας στο εργοστάσιο του Λαναρά στο Στενήμαχο Νάουσας. Ο Δ. Τσιγαρίδας δούλευε στο στάδιο της προπαρασκευής του νήματος. Βρέθηκε νεκρός από συνάδελφό του ο οποίος είδε το άψυχο κορμί του να βρίσκεται εγκλωβισμένο από το λαιμό σε μηχάνημα επεξεργασίας βάμβακος (σύρτη).

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Νάουσας όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Χτες το απόγευμα κηδεύτηκε. Το στερνό «αντίο» είπαν όλοι οι συνάδελφοί του ακόμη και της απογευματινής βάρδιας που δεν πήγαν χτες στη δουλιά.

Ο Δ. Τσιγαρίδας ήταν χειριστής «συρτών». Η δουλιά του ήταν να ελέγχει τα δοχεία που γέμιζαν με προπαρασκευασμένο νήμα (φιτίλι). Μόλις γέμιζαν τα δοχεία, έκοβε τα νήματα και στη συνέχεια τοποθετούνταν τα επόμενα δοχεία. Στο εργοστάσιο διοχετεύτηκε η πληροφορία πως για άγνωστο λόγο ο εργάτης χτυπήθηκε στο κεφάλι από βαρύ μεταλλικό αντικείμενο, έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε πάνω στο μηχάνημα με αποτέλεσμα η μηχανή να του κόψει την καρωτίδα. Γεγονός όμως είναι πως η υπερσύγχρονη μηχανή για την παραγωγικότητα της οποίας περηφανεύεται η εργοδοσία, δεν είχε προστατευτικό που να εμποδίζει την επαφή του εργάτη με το εσωτερικό της μηχανής. Κάτι απαράδεκτες δικαιολογίες που ακούστηκαν ότι δήθεν η μηχανή σταματάει με την παραμικρή εμπλοκή, δεν εξηγούν γιατί ο εργάτης βρέθηκε από συναδέλφους του νεκρός 20 ολόκληρα λεπτά μετά το θάνατό του.

Θυμίζουμε πως στα κλωστήρια Νάουσας (Α΄, Γ΄ και Δ΄) του Λαναρά, μέσα στην τελευταία 3ετία έχασαν τη δουλιά τους 100 εργάτες. Η δουλιά εντατικοποιήθηκε και η παραγωγή αυξήθηκε. Η εργατιά στενάζει κάτω από τις νέες εργασιακές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με στόχο το μεγαλύτερο κέρδος για τον εργοδότη.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών σημειώνει: «θανατηφόρα αποδείχτηκε η υπερεντατικοποίηση και το καθεστώς τρομοκρατίας που έχει επιβάλει η μεγαλοεργοδοσία του ομίλου "Κλωστήρια Ναούσης". Ο όμιλος, συνεχίζει η Ομοσπονδία, ο οποίος τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί εξαγορές επιχειρήσεων, συνεργασίες με μεγάλες πολυεθνικές του κλάδου, όπως BENETON κ.ά., εσωτερικές αναδιαρθρώσεις, με αποτέλεσμα να αποκομίζει τεράστια κέρδη, έχει επιβάλει στους εργαζόμενους καθεστώς υπερεντατικοποίησης, αφαίρεσης κατακτήσεων και τρομοκρατίας.

Αυτό το καθεστώς στα εργοστάσια του Λαναρά έρχεται σαν αποτέλεσμα της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής και της δίψας του κεφαλαίου για μεγαλύτερα κέρδη.

Η ΟΕΚΙΔΕ καταγγέλλει κυβέρνηση και εργοδοσία για το νέο έγκλημα και καλεί τους εργάτες να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα, στο ΠΑΜΕ, για την ανατροπή της πολιτικής που γεννά εντατικοποίηση, τρομοκρατία, φτώχεια, ανεργία ακόμα και το θάνατο εργατών την ώρα της δουλιάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντονισμένα στις 13 Ιούλη(2005-06-28 00:00:00.0)
Αγώνας για δουλιά με πλήρη δικαιώματα(2005-06-02 00:00:00.0)
Στάση εργασίας(2005-04-19 00:00:00.0)
Επαγρύπνηση και ετοιμότητα(2004-08-28 00:00:00.0)
Νέα 24ωρη απεργία(2004-07-29 00:00:00.0)
Περιφρουρούν το δικαίωμα στη δουλιά(2004-07-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ