Τετάρτη 30 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Με μισό μεροκάματο και κανένα δικαίωμα

Ολοκληρώνεται αύριο στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου

Ολοκληρώνεται, αύριο στη Βουλή, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή της μερικής απασχόληση στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, αφού χτες συζητήθηκαν τα άρθρα του νομοθετήματος.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση των άρθρων, ο Δημήτρης Τσιόγκας τόνισε ότι οι μερικώς απασχολούμενοι που θα χρησιμοποιούνται σε υπηρεσίες του Δημοσίου ή των δήμων «θα είναι υπάλληλοι μιας εταιρίας, η οποία θα τους νοικιάζει, για να μην έχουν ποτέ τους δικαιώματα», ενώ, αναφερόμενος στις ρυθμίσεις στους τομείς που θα απασχολούνται επισήμανε πως «το έργο που πρέπει να κάνουν οι δήμοι και οι νομαρχίες το δίνετε σε ιδιώτες για να κάνουν ό,τι αυτοί θέλουν». Απαντώντας στις αιτιάσεις του υπουργείου Εσωτερικών, για μείωση της ανεργίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «μοιράζετε τη μια θέση εργασίας σε δύο και τρία άτομα», μιλώντας για «μερική απασχόληση με μισό μισθό και μισή ασφάλιση». Οσον αφορά στις «κοινωφελείς δράσεις» που επικαλείται η κυβέρνηση στον προτεινόμενο νόμο, τόνισε ότι «αυτές οι δράσεις είναι πέρα για πέρα αντικοινωνικές» και μόνο από την κατάσταση που θα περιέλθουν οι εργαζόμενοι που θα τις υπηρετήσουν. Επίσης, σχολιάζοντας το χαρακτηρισμό του «εκσυγχρονισμού» που αναφέρεται στο νομοθέτημα τόνισε πως «αν εσείς θεωρείτε παρελθόν το δικαίωμα του εργάτη να έχει οκτάωρο, σύνταξη και πενθήμερο, τότε ναι είμαστε προσηλωμένοι στο παρελθόν». Τέλος, όσον αφορά στο σύστημα μοριοδότησης που προβλέπεται, ο Δημήτρης Τσιόγκας τόνισε πως «το πρόβλημα του να είσαι μακροχρόνια άνεργος το γυρίζετε ανάποδα και το κάνετε προτέρημα, γιατί σου δίνει μόρια σε σχέση με άλλους άνεργους».

Χτες, πάντως, σε μια προσπάθεια ανάδειξης του ... «κοινωνικού χαρακτήρα» του νομοσχεδίου, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Νίκος Μπίστης, πρόσθεσε στο άρθρο που ορίζει τη μοριοδότηση των προσλήψεων ότι από τις κατηγορίες που αναφέρονται (άνεργοι, νέοι, μητέρες ανήλικων τέκνων, άτομα με αναπηρία κ.λ.π) θα προτιμώνται «άτομα που καθίστανται άνεργα συνέπεια ομαδικών απολύσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σφυροκόπημα από τους βουλευτές του ΚΚΕ(2008-03-19 00:00:00.0)
Σήμερα στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση(2006-03-01 00:00:00.0)
Στάχτη στα μάτια του λαού τα «κοινωνικά μέτρα»(2003-09-27 00:00:00.0)
Εμπεδώνουν κλίμα αστυνομοκρατίας σε όλη τη χώρα(2003-08-21 00:00:00.0)
Στην ενίσχυση της καταστολής στοχεύει η κυβέρνηση(2003-08-20 00:00:00.0)
Βαρύ πλήγμα για τους εργαζόμενους(2001-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ