Τρίτη 21 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σε διάλυση οδηγεί η «μεταρρύθμιση»

Ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος έδωσε χτες το στίγμα των αλλαγών, που ανέλαβε η κυβέρνηση απέναντι στον ΟΟΣΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση στην υγεία και την ασφάλιση

Το στίγμα της «μεταρρύθμισης του ΕΣΥ», που ανακοίνωσε ο Κ. Σημίτης, καθώς και των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση έναντι των διεθνών οργανισμών του κεφαλαίου, ανέπτυξε χτες «ένας άνθρωπος» του πρωθυπουργού, ο διοικητής του ΙΚΑ Μιλτιάδης Νεκτάριος απ' το βήμα του Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων ΙΚΑ (ΠΟΥΓΥ - ΙΚΑ).

«Εχουμε δεσμευτεί να έχουν τελειώσει όλα και στον τομέα υγείας και στην κοινωνική ασφάλιση μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου», είπε ο Μ. Νεκτάριος, που ήταν ένα απ' τα δυο στελέχη της κυβέρνησης που είχε συνάντηση με τους απεσταλμένους του ΟΟΣΑ στις αρχές του Φλεβάρη του 2000.

Ο Μ. Νεκτάριος περιέγραψε βήμα βήμα τα σχέδια της κυβέρνησης, που περιλαμβάνουν τη μετατροπή των νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρίες ή ΝΠΙΔ, τη μετακύληση του κόστους λειτουργίας τους στα ασφαλιστικά ταμεία, την ανάθεση διαχείρισης τομέων της δημόσιας υγείας σε ιδιωτικές εταιρίες με το γνωστό σύστημα «manage care».

Το ωραίο είναι ότι οι προτάσεις αυτές είναι ακριβώς οι ίδιες με εκείνες της ΝΔ, που εξορκίζει ο ίδιος ο Κ. Σημίτης ως προτάσεις ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων. Επίσης είναι οι ίδιες προτάσεις που ο διοικητής του ΙΚΑ παρουσίασε στο «Βήμα» (26.9.1999 και 19.2.2000) και ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας επέστρεψε ως απαράδεκτες με δηλώσεις του στις 28.9.1999.

Εδώ αρχίζει και το επόμενο στάδιο της κοροϊδίας του ελληνικού λαού: Δηλαδή ο διοικητής του ΙΚΑ κάνει προτάσεις νεοδημοκρατικού τύπου και τις απορρίπτει ο υπουργός Υγείας, κρατώντας δήθεν τα μπόσικα του δημόσιου συστήματος υγείας. Στην πράξη όμως υπάρχει αγαστή συνεργασία για την προώθηση αυτών των σχεδίων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπως αποκάλυψε χτες ο Μ. Νεκτάριος.

«Θέλω να σας εισάγω σε μια ευρύτερη οπτική των σχεδιασμών στον τομέα υγείας για να ξέρουμε όλοι μαζί πού βαδίζουμε», είπε ο M. Νεκτάριος. Αφού επισήμανε ότι η «αχίλλειος πτέρνα» της χώρας μας είναι η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει το δημόσιο σε μια σειρά από ευαίσθητους τομείς, όπως η δημόσια ασφάλεια, υγεία, εκπαίδευση και κοινωνική ασφάλιση και διαπίστωσε ότι η δημόσια υγεία βρίσκεται σε οριακά επίπεδα, αναφέρθηκε με ακαδημαϊκό τρόπο στο αμερικανικό και βρετανικό μοντέλο και τάχτηκε υπέρ του δεύτερου.

«Εχει, είπε, 6% δαπάνες υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ και το 85% αυτών των δαπανών προέρχεται από το κράτος. Οι πολίτες βάζουν το χέρι στην τσέπη μόνο κατά 15%, όπως είναι πάρα πολύ λογικό και όχι κατά 50% όπως κάνουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα και λέμε ή προσποιούμαστε ότι έχουμε δημόσια υγεία».

Υστερα ξεδίπλωσε τα σχέδια της κυβέρνησης: «Δεν μπορούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) να ασκούν παραγωγικές δραστηριότητες. Εχουμε φτάσει στο 2000 πρέπει να τελειώνουμε με αυτές τις ιστορίες» τόνισε στη συνέχεια ο Μ. Νεκτάριος. «Τα νοσοκομεία πρέπει να γίνουν μονάδες κρατικές βέβαια - τις μετοχές θα πρέπει να τις έχει το κράτος - αλλά πρέπει να είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) μη κερδοσκοπικά, ώστε να αποκτήσουν αμέσως Διοικητικά Συμβούλια», είπε ο Μ. Νεκτάριος και αναφέρθηκε στα συστήματα διαχείρισης (manage care κλπ.) που, όπως είπε, είναι αυτονόητα σε μια ΑΕ.

Ο διοικητής του ΙΚΑ πρότεινε μάλιστα να μοιραστεί το 5% των μετοχών των νοσοκομείων στους γιατρούς και στους υγειονομικούς, ώστε να έχουν κέρδη από την ανάπτυξή τους. «Δεν υπάρχει ιδιωτικοποίηση, γιατί δεν ενδιαφέρεται κανείς να αγοράσει τα κρατικά νοσοκομεία. Ούτε αυτά τα νοσοκομεία θα βγάλουν ποτέ τα φοβερά κέρδη για να προσελκύσουν το ιδιωτικό κεφάλαιο», «καθησύχασε» τους παριστάμενους ο Μ. Νεκτάριος.

Οσον αφορά στις βασικές κατευθύνσεις του νέου συστήματος ο Μ. Νεκτάριος αναφέρθηκε:

  • Στη δημιουργία ενιαίου φορέα υγείας, ο οποίος θα συγκεντρώσει την αγορά, την πλευρά της ζήτησης και τον τομέα της προσφοράς υπηρεσιών, με συγκέντρωση πόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Στην κατάθεση προϋπολογισμών κατά περιοχές και κατά μονάδες, με αυστηρή τήρηση αυτών των κλειστών προϋπολογισμών και συστήματα manage care που θα παρακολουθούν όλους όσοι μετέχουν στο σύστημα και θα καταγράφουν λεπτομερώς τις δαπάνες και τα έξοδα.

(Η εφαρμογή του manage care ξεκίνησε πιλοτικά στο ΙΚΑ, σε τέσσερις μονάδες - Ζωγράφου, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, Αμαρουσίου και Περιστερίου - υπό την επίβλεψη της εταιρίας «Ιντρασόφτ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ