Η θέση του ΚΚΕ για αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου κάτω από δημόσιο κοινωνικό έλεγχο προβάλλει συνεχώς όλο και πιο επίκαιρη, καθώς στη χθεσινή συγκέντρωση των μεταλλωρύχων της TVX στην Αθήνα και στη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Οικονομίας Χρ. Πάχτα έγινε ξεκάθαρο ότι οι λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση βρίσκονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζομένων και του τόπου.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προτείνει να διαδεχτεί την TVX (η οποία έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης και έχει εξαγοραστεί από την πολυεθνική εταιρία «Kinross») ένα σχήμα εταιριών. Για τη συμμετοχή τους στο σχήμα αυτό, όπως δήλωσε ο υφυπουργός, ενδιαφέρονται δύο ξένες εταιρίες και κάποιες ελληνικές. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση επιδιώκει να εμπλέξει στο διάδοχο σχήμα μια δημόσια εταιρία, τη ΛΑΡΚΟ, ώστε, μέσω αυτής, να χρηματοδοτηθούν οι ιδιωτικές εταιρίες, που θα αναλάβουν τα μεταλλεία. Για να γίνει κατανοητό το οικονομικό βάρος που καλείται να σηκώσει η ΛΑΡΚΟ, πρέπει να σημειωθεί ότι τα αρχικά κεφάλαια που θα απαιτηθούν γι' αυτήν την επένδυση ανέρχονται στα 30 εκατομμύρια ευρώ και σε δεύτερη φάση απαιτούνται 600 εκατομμύρια ευρώ.
Οι ιδιωτικές αυτές εταιρίες, που θα συμμετέχουν στο διάδοχο σχήμα, όπως προέκυψε από τη συνάντηση των μεταλλωρύχων με τον υφυπουργό, αλλά και τα όσα είπε αργότερα ο ίδιος στους δημοσιογράφους, θέτουν ως προϋπόθεση τη συρρίκνωση του προσωπικού. Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση, ο υφυπουργός αναφέρθηκε σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου, σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και σε προγράμματα κατάρτισης. Λύσεις, που, σε καμιά περίπτωση, δεν εξασφαλίζουν τη δουλιά στους εργαζόμενους και έρχονται σε σαφή αντίθεση με το δικαίωμά τους για πλήρη και σταθερή εργασία.
Λίγο αργότερα, ο ίδιος ο υφυπουργός, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε ότι το υπουργείο μελετά, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, τη διαμόρφωση όρων για την προώθηση ειδικού συνταξιοδοτικού προγράμματος για τους εργαζόμενους. Επιβεβαιώνοντας έτσι τη σαφή πρόθεση της κυβέρνησης και των εταιριών που θα αποτελέσουν το διάδοχο σχήμα να περιορίσουν το προσωπικό.
Ο Χρ. Κατσιώτης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση και τη συνάντηση των μεταλλωρύχων, δήλωσε στο «Ρ» για τις προαναφερόμενες εξελίξεις: «Το ΠΑΜΕ στέκεται αλληλέγγυο στους εργαζόμενους των μεταλλείων της Χαλκιδικής, όπως και σε όλους τους εργαζόμενους που αγωνίζονται. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι έτοιμη να τα δώσει όλα σε όποια εταιρία αναλάβει τα μεταλλεία. Από την άλλη, προωθεί λύσεις πολύ οδυνηρές για τους εργαζόμενους με προγράμματα εθελούσιας εξόδου κ.ά. Δηλαδή, την ίδια συνταγή που ακολουθεί και σε άλλες επιχειρήσεις για να αμβλύνει σε κάποιο βαθμό τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Αυτές οι λύσεις πρέπει να απορριφθούν, οι εργαζόμενοι πρέπει να αγωνιστούν για μια λύση, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματά τους και την εργασία τους».