Τρίτη 15 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ολα στο σφυρί..!

Κατάστιχα με ΔΕΠΑ, ΕΛΤΑ, Τουριστικά Ακίνητα κ.ά. Δρομολογημένο και το ξεπούλημα όλων των παραγωγικών - συνεταιριστικών μονάδων της Αγροτικής Τράπεζας

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιταχύνει, σε αυτή τη φάση, την πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας σε διάφορους ιδιώτες, σε μια προσπάθεια να πείσει το μεγάλο κεφάλαιο για τις ικανότητές της να εξυπηρετεί καλύτερα από κάθε άλλο (και από τη ΝΔ) τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις της περασμένης βδομάδας για την «Ολυμπιακή Αεροπορία» και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης έδωσε χτες στη δημοσιότητα και νέο κατάστιχο με τα σχέδια της κυβέρνησης για την «εμβάθυνση» των ιδιωτικοποιήσεων στις ελεγχόμενες από το δημόσιο εταιρίες ΔΕΠΑ, ΕΛΤΑ, και Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα. Επίσης, οι κυβερνώντες ομολογούν ανοιχτά τις προθέσεις τους, να προχωρήσουν και στο ξεπούλημα όλων των συνεταιριστικών και αγροτοβιομηχανικών παραγωγικών μονάδων της ΑΤΕ. Είναι τέτοια η πρεμούρα τους, ώστε το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αντιαγροτικής πολιτικής σκοπεύουν να το ολοκληρώσουν μέσα στο 2003.

Με δυο λόγια, η κυβέρνηση δείχνει βιαστική και έτοιμη να διεκπεραιώσει το σύνολο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει για την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομίας σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου έκανε πλήρη απολογισμό του κυβερνητικού έργου στον τομέα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, λέγοντας ότι τα «έσοδα των αποκρατικοποιήσεων τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί είναι σχεδόν ίσα με τα 2/3 του ετήσιου στόχου». Το αντίτιμο αυτού του ξεπουλήματος, στο οποίο περιλαμβάνονται ακόμη και πακέτα εταιριών στρατηγικού χαρακτήρα, διαμορφώνεται ήδη στο ύψος του 1,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ν. Χριστοδουλάκη, η κυβέρνηση προτίθεται στους επόμενους μήνες και μέχρι τη λήξη του 2003 να βγάλει στο σφυρί και τα παρακάτω πακέτα μετοχών των εταιριών που ακόμη ελέγχονται από το Δημόσιο:

  • ΔΕΠΑ: Αφορά στην πώληση του 35% σε «επενδυτή» και ακόμη το 30% στου ιδιώτες μεγαλομετόχους της ΔΕΗ. Ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι μετά από αυτά η ΔΕΠΑ θα «απαρτίζεται από 3 μετόχους, χωρίς την παρουσία του ελληνικού δημοσίου».
  • Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ): Πρόκειται να εισαχθούν στο χρηματιστήριο με τη διάθεση του 25% των μετοχών σε ιδιώτες.
  • Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα: Αφορά επίσης στο ξεπούλημα του 25% και την εισαγωγή στη Σοφοκλέους.
  • Εταιρία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας. Ιδρύθηκε με ζεστό δημόσιο χρήμα από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τώρα δρομολογούν την εισαγωγή του 25% στο χρηματιστήριο. Ο Ν. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι με την «ολοκλήρωση της εισαγωγής της αναμένεται να αποτελέσει πρότυπο για παρόμοιες εταιρίες αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα».
  • Αναπτυξιακή Εταιρία Επενδύσεων: Είχε δημιουργηθεί με κεφάλαια ξένων εταιριών που δόθηκαν για «αντισταθμιστικά οφέλη» διαφόρων εξωπολιτικών προγραμμάτων σε ντόπιες επιχειρήσεις. Αποφάσισαν να την πάνε σε εκκαθάριση. Με αυτόν τον τρόπο θα περάσουν στο Δημόσιο τα διαθέσιμα της εταιρίας ύψους 23 εκατ. ευρώ, ποσό που θα χαριστεί σε ιδιώτες για την «ανάπτυξη» της λεγόμενης νέας οικονομίας.

Το ξεπούλημα δε σταματάει εδώ. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα παραπάνω αφορούν μόνο στις «μη εισηγμένες επιχειρήσεις», προσθέτοντας ότι «για οποιεσδήποτε αποφάσεις που αφορούν εισηγμένες επιχειρήσεις θα γίνεται ανακοίνωση με τη λήψη της απόφασης»...

Η λίστα με τις αποκρατικοποιήσεις του 2003 που ήδη πραγματώθηκαν ή που ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Αυγούστου περιλαμβάνει τη θυγατρική της ΑΤΕ, γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ που παραδόθηκε στην «Κολιός ΑΕ» έναντι μόλις 12 εκατ. ευρώ. Ο Ν. Χριστοδουλάκης, απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ», ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά τις βλέψεις της κυβέρνησης, λέγοντας ότι θα «ακολουθήσουν φυσικά (!) και άλλες επιχειρηματικές συμμετοχές της ΑΤΕ, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ξεκαθαρίσει η συμμετοχή της από τις επιχειρήσεις συνεταιριστικού ή αγροτοβιομηχανικού χαρακτήρα». Η λίστα περιλαμβάνει ακόμη τα ΚΑΕ (επίσης θυγατρική της ΑΤΕ), ΕΛΠΕ Καζίνο Πάρνηθας, ΕΤΒΑ, ΟΠΑΠ, από τις οποίες συνολικά εισπράχτηκαν 1,4 δισ. ευρώ. Και ακόμη: Μέχρι το τέλος Αυγούστου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τον ΟΛΠ και το «Ξυστό». Εναντι όλων αυτών η κυβέρνηση θα εισπράξει 1,8 δισ. ευρώ. Αγνωστο για την ώρα είναι το τίμημα για τα πακέτα των 5 εταιριών που δρομολογείται το ξεπούλημά τους μέχρι το τέλος του έτους. Σε ό,τι αφορά στην πώληση του τρίτου πακέτου μετοχών του ΟΠΑΠ (του 24,45% που ολοκληρώθηκε χτες) η τιμή ανά μετοχή διαμορφώθηκε σε 9,44 ευρώ.

Η πορεία εκποίησης καθώς και η τιμή πώλησης των πακέτων μετοχών των εταιριών (ΔΕΠΑ, ΕΛ- ΤΑ, Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, Εταιρία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας και Αναπτυξιακή Εταιρία Επενδύσεων) θα εξαρτηθεί από τις διαθέσεις των αετονύχηδων του μεγάλου κεφαλαίου και τις εξελίξεις στο ναό του τζόγου. Ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ έδωσε «το ελεύθερο» και προσπάθησε να αφήσει στο απυρόβλητο τους ρεντιέρηδες των χρηματιστηρίων. Ταυτόχρονα, επιδίωξε να εμφανίσει... αμέτοχη την κυβέρνηση. Είπε πως με τη δική τους πολιτική «έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για μια καλή πορεία του χρηματιστηρίου». Επίσης ότι «απαιτείται οι αγορές να μείνουν εκτός φάσης πολιτικής αντιπαράθεσης και κομματικής παρενόχλησης»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ