Παρασκευή 11 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
«Πάγωσαν» χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι

Λόγω των καταστροφών στα φρούτα από τον παγετό του Απρίλη δε λειτουργούν οι βιομηχανίες φρούτων. Συγκέντρωση των ανέργων διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Ο σφοδρός παγετός του περασμένου Απρίλη δεν έπληξε μόνο τους δεντροκαλλιεργητές στη Θεσσαλία, αλλά και χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους, οι οποίοι μένουν χωρίς μεροκάματο, καθώς η ολοσχερής καταστροφή των φρούτων έχει ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούν οι βιομηχανίες κονσερβοποιίας, στις οποίες έβρισκαν δουλιά.

Ιδιαίτερα βαριές είναι οι επιπτώσεις στο νομό της Λάρισας, όπου λειτουργούν μεγάλες και μικρότερες βιομηχανίες φρούτων, όπως η ΝΤΕΛΜΟΝΤΕ, η ΕΛΒΑΚ, η ΙΝΤΕΡΚΟΜ, η ΑΣΕΠΤ, η ΦΡΟΖΑ και οι οποίες, κάθε χρόνο, στο διάστημα από τον Ιούνη μέχρι τον Σεπτέμβρη, που δουλεύουν στο «φουλ», απασχολούν, εκτός από τους μόνιμους υπαλλήλους τους κι άλλους 3.500, περίπου, εποχικούς εργαζόμενους.

Φέτος, όμως, λόγω της έλλειψης πρώτης ύλης, οι φρουτοβιομηχανίες λειτούργησαν μόνο για ελάχιστο χρονικό διάστημα και με πάρα πολύ λίγο προσωπικό, με αποτέλεσμα το σύνολο, σχεδόν, των εποχικών εργαζομένων να μείνουν άνεργοι.

Οι νέοι άνεργοι έρχονται να μεγαλώσουν την τεράστια λίστα της ανεργίας στη Λάρισα, δίνοντας ακόμα πιο εκρηκτικές διαστάσεις σ' ένα πρόβλημα, που ταλανίζει τα λαϊκά στρώματα του νομού. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε πρόσφατη τοπική δημοσκόπηση που έγινε, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων επέλεξε την ανεργία ως το κυριότερο πρόβλημα, που απασχολεί και φοβίζει τους κατοίκους της περιοχής.

Κι ενώ η ανεργία αυξάνεται συνεχώς, η κυβέρνηση αδιαφορεί, δημαγωγεί και εμπαίζει τους ανέργους. Οχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για την ουσιαστική και οριστική λύση του προβλήματος - αυτή, άλλωστε, δεν μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος - αλλά ούτε καν λαμβάνει μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων.

Οργανώνουν
την πάλη

Για τους άνεργους της Λάρισας, όμως, ενδιαφέρεται το ταξικό Εργατικό Κέντρο της πόλης, το οποίο - όπως τονίζει ο αντιπρόεδρός του Πάρις Λιόλιος - έχει τεθεί σε συναγερμό, προσπαθώντας να οργανώσει την πάλη για την επίλυση των προβλημάτων των εποχικών εργαζομένων στις φρουτοβιομηχανίες. Προς τούτο, την ερχόμενη Τρίτη, 15 Ιούλη, στις 10:30 το πρωί, διοργανώνει συγκέντρωση στο ΕΚΛ - θα συμμετέχουν όσοι δούλεψαν, ως εποχικοί, στις φρουτοβιομηχανίες τις χρονιές 2001, 2002 και 2003 - στην οποία τα βασικά αιτήματα που θα τεθούν είναι:

* Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ σε όλους τους εποχικούς εργαζόμενους.

* Να ενταχθούν όλοι οι εποχικώς απασχολούμενοι στο νόμο 1836/1989, άρθρο 22.

* Να υπάρξει ειδική ρύθμιση για όσους βρίσκονται στην τελευταία πενταετία πριν τη σύνταξη.

* Να μειωθεί ο αριθμός των ενσήμων που απαιτούνται για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας, σε 20 ημέρες για το 2003 και να παραταθεί η διάρκεια του ταμείου ανεργίας σε όλους τους ανέργους του κλάδου που επιδοτούνται αυτή την περίοδο.

* Να υπάρξει ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για το 2004.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ