Σάββατο 14 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σκληρές πολύνεκρες «εκκαθαριστικές» μάχες

Παντού οι δυνάμεις κατοχής

Associated Press

Παντού οι δυνάμεις κατοχής
ΒΑΓΔΑΤΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΓΚΥΡΑ.--

Σθεναρή αντίσταση φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν οι ενισχυμένες αμερικανικές δυνάμεις που, από τις αρχές της βδομάδας, πραγματοποιούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις βόρεια και δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας για να «εξαλείψουν τα απομεινάρια του απελθόντος καθεστώτος», όπως διατείνονται. Μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο, ο απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές «μαχητών» είναι εξαιρετικά μεγάλος, σύμφωνα τουλάχιστον με τις ανακοινώσεις του στρατηγείου των αμερικανικών δυνάμεων, οι οποίες είναι και η μοναδική πηγή πληροφόρησης για το θέμα.

Πολύωρη και σκληρή μάχη σημειώθηκε, χτες, σε περιοχή κοντά στην πόλη Μπάλαντ, βόρεια της Βαγδάτης, κατά τη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, σκοτώθηκαν 27 ένοπλοι Ιρακινοί. Το αμερικανικό στρατηγείο ανακοίνωσε ότι κομβόι αμερικανικών τεθωρακισμένων έπεσε σε ενέδρα βόρεια της Βαγδάτης. Ακολούθησε σφοδρή μάχη, στην οποία κλήθηκαν και αεροπορικές ενισχύσεις. Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια πηγή, οι Ιρακινοί «φαίνεται ότι ήταν απομεινάρια του ανατραπέντος καθεστώτος».

Οι χτεσινοί νεκροί προστέθηκαν στις απώλειες των σφοδρότατων μαχών που μαίνονταν για δεύτερη μέρα χτες σε περιοχή 150 χλμ. βορειοδυτικά της Βαγδάτης, όπου οι κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι εντόπισαν «στρατόπεδο τρομοκρατών». Ανακοινώσεις για το θέμα έκανε ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, Ρίτσαρντ Μάγιερς, ο οποίος υποστήριξε ότι από τις μάχες της Πέμπτης σκοτώθηκαν «70 μαχητές». Ο Μάγιερς υποστήριξε ότι οι «μάχες μαίνονται ακόμη και είναι ιδιαίτερα σκληρές», ανακοίνωσε ότι «βρέθηκαν αντιαρματικές ρουκέτες και βαρύς οπλισμός», έκανε λόγο για «πολύ καλά εκπαιδευμένους μαχητές» και υπονόησε ότι δεν επρόκειτο στο σύνολό τους για Ιρακινούς.

Σχεδόν καθημερινές είναι οι διαδηλώσεις

Associated Press

Σχεδόν καθημερινές είναι οι διαδηλώσεις
Κατέληξε, μάλιστα, ότι «αυτό είναι ένα μικρό δείγμα του τι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε». Απέφυγε, όμως, να διευκρινίσει τι εθνικότητας είναι οι μαχητές. Χτες, τα κατοχικά στρατεύματα ανακοίνωσαν ότι «συνέλαβαν 74 συμπαθούντες την "Αλ Κάιντα"» σε επιδρομή κοντά στο Κιρκούκ, του Βόρειου Ιράκ, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Επίσης, χτες τα ξημερώματα, δύο ισχυρότατες εκρήξεις συγκλόνισαν τον πετρελαιαγωγό που συνδέει τη Μοσούλη με το Τσεϊχάν, στην Τουρκία. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν 15 χλμ. από το διυλιστήριο Μπάιτζι, κοντά στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Μοσούλη με τη Βαγδάτη. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, οι εκρήξεις οφείλονται σε διαρροή αερίου. Εντούτοις, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αμπντουλάχ Γκιούλ, υποστήριξε ότι επρόκειτο για σαμποτάζ και έριξε τις ευθύνες σε «στοιχεία που επιδιώκουν να διακοπεί η παροχή πετρελαίου στην Τουρκία». Ο αγωγός των 600 μιλίων έχει δυνατότητα μεταφοράς 1,1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου τη μέρα.

Στο μεταξύ, χτες, στη Βαγδάτη, μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο ξενοδοχείο «Παλεστάιν», όπου διαμένουν και ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ, καταγγέλλοντας ότι Αμερικανοί στρατιώτες εισέβαλαν, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης προσευχής, στο τέμενος «Χοθάιφα μπιν αλ Γιαμάν», κακομεταχειρίστηκαν τους πιστούς, από τους οποίους αφαίρεσαν και τα μικροποσά που είχαν επάνω τους. Η αμερικανική διοίκηση δήλωσε άγνοια για το περιστατικό. Εντούτοις, είναι σαφές ότι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες στη χώρα, κάθε άλλο παρά αποκατάσταση της ηρεμίας θυμίζει.


Και οι προσευχές γίνονται υπό επιτήρηση αρμάτων...

Associated Press

Και οι προσευχές γίνονται υπό επιτήρηση αρμάτων...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ