Σάββατο 14 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΕΛΓΙΟ - ΝΑΤΟ - ΔΠΔ
Απειλές και πιέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κρίνει τους πάντες, καταδικάζει κατά το δοκούν και αποφασίζει για τις τύχες λαών και ανθρώπων κατά τα συμφέροντά της. Και φυσικά, απαιτεί να εξαιρείται από την κρίση των θεσμών, που η ίδια επιβάλλει παγκοσμίως, όπως, παραδείγματος χάριν, η κρίση των δικαστηρίων για εγκλήματα πολέμου, ή κατά της ανθρωπότητας.

Οταν, λοιπόν, το Βέλγιο ενέκρινε νομοθεσία περί «παγκόσμιας δικαιοδοσίας», βάσει της οποίας κατατέθηκε προσφάτως μήνυση για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου εις βάρος του διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στον πόλεμο του Ιράκ, στρατηγού Τόμι Φρανκς, προκάλεσε την οργή του Πενταγώνου των ΗΠΑ.

Βέβαια, ο «πόλεμος» μεταξύ Βελγίου - ΗΠΑ είχε ξεσπάσει λίγο νωρίτερα, όταν αντίστοιχες μηνύσεις είχαν υποβληθεί, μεταξύ άλλων, εναντίον του Τζορτζ Μπους πρεσβύτερου, του Κόλιν Πάουελ και του Ντικ Τσένι για τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991.

Ετσι, χθες, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Αμυνας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σε μία «αναπάντεχη»(;) επίθεση απείλησε με διακοπή της χρηματοδότησης της νέας έδρας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εάν δεν αποσυρθεί η βελγική νομοθεσία, που επιτρέπει την εκδίκαση υποθέσεων εγκλημάτων πολέμου, ανεξαρτήτως του τόπου τελέσεώς τους.

Ερχόμενη εκ νέου σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες, η Ουάσιγκτον διαμήνυσε διά του Ράμσφελντ πως «δεν έχει και μεγάλο νόημα» να χρηματοδοτήσει τα κεντρικά γραφεία της Συμμαχίας, εάν σχεδιάζει να μη συμμετάσχει στις ΝΑΤΟικές συναντήσεις. Η βελγική κυβέρνηση από πλευράς της έχει, πάντως, ήδη προωθήσει τροποποιήσεις, βάσει των οποίων υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου θα μπορούν να εκδικάζονται στη χώρα που προβάλλει τις καταγγελίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει δίκαιο και δημοκρατικό νομικό σύστημα.

Ενταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Στο μεταξύ, σε μία παράλληλη εξέλιξη, η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αντικείμενο την παράταση της ποινικής ασυλίας των ΗΠΑ απέναντι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) την Πέμπτη, ολοκληρώθηκε σε κλίμα έντασης και απουσίες με νόημα.

Τελικά, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε τη δωδεκάμηνη παράταση της ποινικής ασυλίας των ΗΠΑ απέναντι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όμως από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Συρίας. Επιπλέον, ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας, ο οποίος τοποθετήθηκε εκ μέρους της ΕΕ, τάχθηκε κατά της παράτασης της ασυλίας.

Αντιστοίχως, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ήταν ιδιαίτερα επικριτικός κατά την τοποθέτησή του. Ο Ανάν υπογράμμισε ότι η συνεχής ανανέωση της ασυλίας αυτής «θα υπονομεύσει ταυτόχρονα και το κύρος του ίδιου του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και του ΔΠΔ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ