Σάββατο 14 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Η παλινόρθωση του ψεύδους

«

Δώδεκα ερωτήσεις για την Εσθονία» είναι ο τίτλος του εντύπου - και στα ελληνικά - με το οποίο το νέο μέλος της ΕΕ συστήνεται στους Ελληνες αναγνώστες. Δώδεκα ερωτήσεις αλλά καμιά αληθινή απάντηση, αφού μέσα σε λίγες σελίδες μπόρεσαν και χώρεσαν τόσες αντικομμουνιστικές και αντισοβιετικές συκοφαντίες για την ιστορία της Εσθονίας στον 20ό αιώνα. Δε θα σχολιάσουμε εδώ, τη «γλυκιά πρώτη περίοδο της ανεξαρτησίας 1918-1920», όπως χαρακτηρίζουν την περίοδο της αστικής δικτατορίας που επιβλήθηκε στους Εσθονούς με τις λόγχες, αρχικά, των Γερμανών ιμπεριαλιστών και στη συνέχεια του εγγλέζικου ναυτικού και των μισθοφόρων του.

Ούτε το προκλητικό, να παρουσιάζεται στο έντυπο η ναζιστική κατοχή, στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους 125.000 άνδρες και γυναίκες στα χιτλερικά στρατόπεδα, περίπου ως μια καλή περίοδος, αφού «οι γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Εσθονία, το καλοκαίρι του 1941 και έμειναν εκεί μέχρι το 1944». Μήπως άραγε τα φασιστικά στρατεύματα έκαναν τουρισμό τα 4 αυτά χρόνια στην Εσθονία; Οι συντάκτες δεν το διευκρινίζουν..!

Αντίθετα, θα περιγράψουν με πολλές λεπτομέρειες τους εκτοπισμούς στη Σιβηρία χιλιάδων Εσθονών από τις σοβιετικές αρχές «αγνοώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα». Δε μας λένε βέβαια γιατί έγινε αυτό. Αλλά μια αθώα «αντιστασιακή» λεπτομέρεια υπονοεί τα πραγματικά γεγονότα. «Στα δάση, ο ανταρτοπόλεμος ενάντια στους κομμουνιστές κράτησε μέχρι τη δεκαετία του 1950». Μόνο που οι «αντάρτες» θα προσθέταμε εμείς δεν ήταν τίποτα άλλο παρά οι Εσθονοί Γερμανοτσολιάδες...

Αλλά εκεί που η κατάσταση προκαλεί το γέλωτα είναι οι αναφορές στην «καλοσχεδιασμένη πολιτική ρωσοποίησης» που ασκούσε η σοβιετική εξουσία μετά την απελευθέρωση της χώρας από τους ναζί. Πώς γίνονταν αυτή η ρωσοποίηση; Ιδού οι αποδείξεις: «Κεντρικό μέρος (σ.σ. της ρωσοποίησης) αποτελούσε η εγκατάσταση ορυχείων και βαριάς βιομηχανίας στην Εσθονία με την ταυτόχρονη εισαγωγή εργατικής δύναμης απ' όλη τη Σοβιετική Ενωση». Να λοιπόν που η «σοβιετοποίηση» και η «ρωσοποίηση» γινόταν με την ανάπτυξη της βιομηχανίας, τη μετατροπή μιας φτωχής αγροτικής κατά κύριο λόγο χώρας σε βιομηχανική, με τη δημιουργία βιομηχανίας εργαλειομηχανών, ανάπτυξης του κλάδου της ενέργειας αλλά και της μεταποιητικής βιομηχανίας στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Πού οδήγησε αυτή η πολιτική της «ρωσοποίησης»; Οι ίδιοι οι απολογητές του καπιταλισμού δίνουν χωρίς να το θέλουν την απάντηση. «Η Εσθονία μπορεί να καλύψει μόνη τις ανάγκες της για ηλεκτρική ενέργεια και μπορεί να εξάγει το περίσσευμα» και πιο κάτω η λεζάντα στην ανάλογη φωτογραφία: «Από τους εσθονικούς βάλτους στα θερμοκήπια της Δανίας, η τύρφη εξάγεται και χρησιμοποιείται ευρέως στην κηπουρική».

Να πού οδήγησε η «ρωσοποίηση» υπό σοβιετική εξουσία. Αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος. Διαβάζουμε λοιπόν στο ίδιο καλαίσθητο έντυπο. «Σχεδόν κάθε εσθονική οικογένεια έχει το δικό της εξοχικό σπίτι με κήπο και οπωροφόρα δέντρα». Πράγματι, ήταν τέτοια η καταπίεση της σοβιετικής εξουσίας, που κάθε οικογένεια Εσθονού έφτασε να διαθέτει και το δικό της εξοχικό. Θα άξιζε όμως να δούμε τι κατάφερε η καπιταλιστική εξουσία και η παλινόρθωση την τελευταία δεκαετία. Αλλά γι' αυτά στις «Δώδεκα Ερωτήσεις» δε βρήκαμε καμιά απάντηση.

ΥΓ: Πάντως χτες, σε πανευρωπαϊκή έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ζάππειο, η Εσθονία, η καπιταλιστική, κατέχει μια πρωτιά. Είναι αυτή της χρήσης αμφεταμινών. Η έρευνα αφορούσε τη χρήση ναρκωτικών στις χώρες της ΕΕ για το διάστημα 1995-1999. Μεγάλη επιτυχία, αν αναλογιστεί κανείς μόλις τα 12 περίπου χρόνια καπιταλισμού..! Αλλά για να προωθηθούν τα πραγματικά ναρκωτικά, χρειάζεται να «δουλέψει» το ναρκωτικό του αντικομμουνισμού και του αντισοβιετισμού.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ