Σάββατο 14 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ενδοκυβερνητικές τριβές

ΡΩΜΗ.--

Ο ηγέτης της Λίγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι απείλησε χτες ότι θα αποσύρει την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αν αυτή δεν προχωρήσει στην «εφαρμογή μεταρρυθμίσεων» μέσα σε 2 βδομάδες. Ο Μπόσι, που ανέτρεψε την προηγούμενη κυβέρνηση Μπερλουσκόνι το 1994, πρόσθεσε πάντως ότι ο πρωθυπουργός του υποσχέθηκε πως οι απαιτήσεις του θα εισακουστούν.

Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτεί ο Μπόσι, υπουργός Μεταρρυθμίσεων, έχουν να κάνουν με την εφαρμογή των αποφάσεων για περαιτέρω αποκέντρωση (πάγια απαίτηση της αποσχιστική Λίγκας) και με την εφαρμογή των αυστηρών διατάξεων του αντι-μεταναστευτικού νόμου.

Το πρόβλημα είναι με το άλλο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, τη νεο-φασιστική «Εθνική Συμμαχία», που δε βλέπει με καλό μάτι την αποκέντρωση. «Εμείς έχουμε θέσει την αποκέντρωση στα τελευταία ζητήματα του καταλόγου των προτεραιοτήτων μας», δήλωσε το στέλεχος της Εθνικής Συμμαχίας και αντιπρόεδρος της Γερουσίας, Ντομένικο Φισιτσέλα.

Την ίδια ώρα ο ιταλικός Τύπος αποκάλυψε χτες ότι η Δικαιοσύνη διεξάγει έρευνες σε βάρος του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι για «φορολογική απάτη και τήρηση διπλών λογιστικών βιβλίων» από την εταιρία του «Μίντιασετ» στη δεκαετία του '90.

Τέλος, το Σαββατοκύριακο διεξάγεται το δημοψήφισμα για την εργατική νομοθεσία. Το ερώτημα είναι αν το άρθρο 18 του εργατικού νόμου θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις ιταλικές επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 15 ατόμων έχουν δικαίωμα να εφεσιβάλουν απόφαση απόλυσής τους σε ανεξάρτητη επιτροπή. Στην περίπτωση που η επιτροπή κρίνει ότι δεν υπήρχε σοβαρός λόγος για την απόλυσή τους τότε η εταιρία υποχρεώνεται να τους επαναπροσλάβει. Προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι έγκυρο απαιτείται συμμετοχή μεγαλύτερη του 50%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ