Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Απειλή για την ασφάλεια οι βάσεις των ΗΠΑ στην Πολωνία

Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο «Τοβάρις», ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Α. Λουκασένκο σημείωσε ότι θεωρεί την απόφαση του αμερικανικού Πενταγώνου να εγκατασταθούν βάσεις των ΗΠΑ στην Πολωνία ως απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας του. «Αν οι ΗΠΑ πάρουν απόφαση αλλαγής του τόπου στάθμευσης των δυνάμεωώ τους προς τα σύνορα της Λευκορωσίας, τότε κι εμείς, φυσικά, θα λάβουμε αντίστοιχα μέτρα. Στην περίπτωση εγκατάστασης στην Πολωνία αμερικανικών βάσεων, όλα τα σημεία αυτά όχι μόνο θα παρακολουθούνται, αλλά και θα βρίσκονται στο στόχαστρό μας» - δήλωσε ο Α. Λουκασένκο, σχολιάζοντας τα σχέδια των ΗΠΑ για τη μαζική μετατόπιση των δυνάμεών τους στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Εκτός από αυτό, όπως μεταδίδει το ίδιο πρακτορείο, «ο Λουκασένκο χαρακτήρισε την αλλαγή του τόπου εγκατάστασης των αμερικανικών βάσεων ως "παράλογο βήμα", κάνοντας υπαινιγμό πως η χώρα του δε θα κρατήσει τους τύπους με τις ΗΠΑ στην περίπτωση απειλής. Να σημειωθεί πως χτες το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σχέδιό του για δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην Πολωνία, τη Ρουμανία, καθώς και τη Βουλγαρία».

Οι δηλώσεις έγιναν κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Λευκορωσίας στις 4 Ιούνη σε στρατιωτικές μονάδες (πυραυλικές και αντιαεροπορικής άμυνας) στην περιοχή του Μπρεστ. Εκεί, όπως μεταδίδει το λευκορώσικο πρακτορείο ειδήσεων «Μπέλτα», με δηλώσεις του ο Λουκασένκο επιβεβαίωσε τη «στρατηγική» σχέση της χώρας του με τη Ρωσία. «Δεν είναι ανάγκη να αποδείξω πως δεν είναι υπέρ των συμφερόντων μας να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτόν που σήμερα μας στηρίζει, σε αυτόν που προς το παρόν, δε μας έχει προδώσει», υπογράμμισε ο ίδιος με νόημα. Στη συζήτησή του με τους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος θετικά εκτίμησε το σημερινό επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας και της ασφάλειας των δύο χωρών. Σημείωσε επίσης ότι δεν ευσταθούν πληροφορίες των ΜΜΕ ότι αυτός είναι που έχει «παγώσει» τη διαδικασία ενοποίησης Ρωσίας - Λευκορωσίας σε ένα ενωσιακό κράτος. Την ίδια ώρα όμως «εξέφρασε το σκεπτικισμό του για την ένταξη της Ρωσίας σε κάποιες νέες παγκόσμιες ενώσεις». Οπως μεταδίδει το «Μπέλτα», ο Λευκορώσος χαρακτήρισε τους πρόσφατους εναγκαλισμούς Πούτιν - Μπους «όχι περισσότερο από προπέτασμα καπνού. Επί της ουσίας ο κόσμος δεν έγινε πιο ασφαλής. Για τη Ρωσία παραμένει προτεραιότητα, βασικό καθήκον να βάλει τάξη στο δικό της κατώφλι, στον "κήπο" της, με τις χώρες της ΚΑΚ» σημείωσε ο Λουκασένκο.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας εκτίμησε ότι τόσο το Ιράν, όσο και η ΛΔ της Κορέας είναι στρατιωτικά και οικονομικά ισχυρότερες από το Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ