Τετάρτη 4 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΗΤΡΩΟ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ
Στα χέρια λίγων οι μελέτες έργων

Στη διάλυση των δημόσιων τεχνικών εταιριών και στη συγκέντρωση των μελετών στα χέρια λίγων, οδηγούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τα μητρώα μελετητών, η συζήτηση του οποίου άρχισε χθες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Οπως τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, οι διατάξεις αυτές εντάσσονται στα πλαίσια των γενικότερων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, από τις οποίες θίγονται τα συμφέροντα των περισσότερων μηχανικών, οι οποίοι οδηγούνται στην υπαλληλοποίηση. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι αντίθετοι στο νομοσχέδιο είναι όλοι οι φορείς των μηχανικών, αφού, εκτός των άλλων, δέχονται σοβαρή επίθεση στα επαγγελματικά τους δικαιώματα, ενώ καταργείται και κάθε έννοια περιφερειακής ανάπτυξης. Αυτό που χρειάζεται, τόνισε, είναι ενίσχυση του δημόσιου τομέα των μελετών και όχι η ιδιωτικοποίησή του με την ίδρυση νομικών προσώπων ιδιωτικών συμφερόντων χωρίς την αναγκαία πιστοποίηση και την ανάθεση μελετών χωρίς διαφάνεια.

Με τροποποιήσεις που έκανε στο νομοσχέδιο η Β. Παπανδρέου, δίνεται η δυνατότητα στο ΤΕΕ να εκδίδει δελτίο ελέγχου προς τις αναθέτουσες αρχές σχετικά με τις τεχνικές δυνατότητες ενός υποψηφίου που μετέχει σε διαγωνισμό για τη λήψη μιας μελέτης. Επίσης οι μετοχές των ανωνύμων εταιριών μελετών που εγγράφονται στο Μητρώο μελετητών είναι ονομαστικές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ