Τρίτη 3 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με τάνγκο και τσίρκο

Γεννήθηκε στις φτωχογειτονιές του Μπουένος Αϊρες, στα τέλη του 19ου αιώνα, ανάμεσα στα χαμόσπιτα του λιμανιού και στις συντροφιές των μεταναστών. Ανθρωποι ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους, αντιμέτωποι με μια δύσκολη, ξένη πραγματικότητα, αναζητούσαν μια νέα κοινή «γλώσσα». Από αυτή τη μείξη διαφορετικών πολιτισμών, στο «χωνευτήρι» του Μπουένος Αϊρες ανάβλυσε το τάνγκο, που θεωρείται ο πιο αισθησιακός χορός στον κόσμο. Εχοντας δανειστεί στοιχεία τόσο από αφρικανικούς και ινδιάνικους ρυθμούς, όσο και από τη μουσική των Ισπανών αποικιοκρατών, το αργεντίνικο τάνγκο αναδείχτηκε σε μια φόρμα υπέροχης ερμηνείας, που συνδυάζει χορό, μουσική και τραγούδι.

Την πορεία του τάνγκο από τη γέννησή του μέχρι σήμερα παρουσιάζει το «Tango Seduccion», σήμερα, στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού. Η παράσταση προετοιμαζόταν επί δύο χρόνια, με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών του είδους. Ανάμεσα στους χορευτές είναι και ο Γκουστάβο Ρούσο, ένας από τους κορυφαίους χορευτές τάνγκο παγκοσμίως. Στη διάρκεια των δύο ετών γεννήθηκαν περισσότερες από 30 νέες χορογραφίες, ενώ, για τις ανάγκες της παράστασης, οι δημιουργοί της συνέθεσαν την κλασική μουσική τάνγκο, με βάση το μουσικό έργο του Αστορ Πιατσόλα.

  • Εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο του μεγάλου Ιάπωνα συγγραφέα Γιούκιο Μίσιμα είναι το θέαμα που παρουσιάζει το «Σιρκ Μπαρόκ» από σήμερα (9.30μμ) μέχρι και την Παρασκευή, στο θέατρο Λυκαβηττού. Ακροβάτες, ηθοποιοί και χορευτές ξεδιπλώνουν μια παράσταση που συνδυάζει την τέχνη του τσίρκου με το μοντέρνο χορό και τη μιμική. Ενα πολυθέαμα στον αέρα, που χρησιμοποιεί τις τεχνικές του τσίρκου (κλόουν, ακροβάτες, τραμπάλες, ειδικά εφφέ, χορό, μαγεία και υπέρογκες φιγούρες) για να διηγηθεί ιστορίες. Η παράσταση θα παρουσιαστεί και στη Θεσσαλονίκη (Θέατρο Γης), στις 8, 9/6.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org