Μέσα σε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα, στην κατάμεστη αίθουσα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19/5/2003 εκδήλωση της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, με θέμα την παρουσίαση του συλλογικού έργου «Μακρόνησος». Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε η Β. Πριόβολου, την παρουσίαση του βιβλίου ο Β. Λάζαρης, που είχε την ευθύνη της επιμέλειας του έργου και την ομιλία η Ελ. Κουρμαντζή, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος της «Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης Ιωαννίνων», ενώ απόσπασμα από το έργο διάβασε η Ν. Γκιόκα. Ανθρωποι κάθε ηλικίας ήταν εκεί με σημαντική την παρουσία των νέων. Το δικό τους αγωνιστικό «παρών», με κατάθεση προσωπικών μαρτυριών από το κολαστήριο της Μακρονήσου έδωσαν οι αγωνιστές Σωτήρης Ράτσικας και Ανδροκλής Γκέλιας, προκαλώντας τη συγκίνηση του ακροατηρίου που παρακολουθούσε ακούραστα την εκδήλωση.
Κατά την παρουσίαση του βιβλίου ο Β. Λάζαρης, σημείωσε μεταξύ άλλων πως το εν λόγω έργο «... συγκροτείται από πλήθος προσωπικών μαρτυριών, πολιτικών αναλύσεων και ιστορικών ερμηνειών που συγκλίνουν προς ένα βασικό σκοπό, την κατάδειξη του γεγονότος ότι εκείνο το κολαστήριο δεν αποτελούσε δημιούργημα απλού φασιστικού μίσους, αλλά κτηνώδες αποτέλεσμα μιας σειράς ψυχρών σχεδιασμών του ελληνικού αστικού κράτους για την ολοσχερή συντριβή του λαϊκού κινήματος της χώρας». Σημείωσε, επίσης, ότι στο βιβλίο η Μακρόνησος αντιμετωπίζεται «... ως αναπόσπαστο τμήμα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και ως βασικός ιστορικός τόπος στον οποίο αναμετρήθηκαν η εγχώρια αστική τάξη, με όλες τις αποχρώσεις της, και οι υποστηρικτές της ξένοι ιμπεριαλιστές, με τις λαϊκές δυνάμεις, που είχαν επικεφαλής τους κομμουνιστές» και πως η αναμέτρηση σημειώθηκε κυρίως στο πεδίο των ιδεών, «όπου μπροστά στη δύναμη των σοσιαλιστικών οραμάτων ο ψεύτικος Παρθενώνας του Κανελλόπουλου σωριάστηκε στα ερείπια».
Την παρουσίαση ακολούθησε η ομιλία της Ελ. Κουρμαντζή, η οποία τόνισε την ιστορική σημασία της Μακρονήσου και ως χώρου. Πρότεινε, δε, υποστηρίζοντας την προσπάθεια του ΚΚΕ για διάθεση προς μελέτη των αρχείων της Μακρονήσου, να γίνει παράλληλα σύσταση ενός «Κέντρου Μελέτης της Ιστορίας των Στρατοπέδων», ενός «Μουσείου Μακρονήσου» καθώς και τη δημιουργία «Βιβλιοθήκης Αρχείου». Η ομιλήτρια έκανε μία αναλυτική παρουσίαση του πεδίου δραστηριοποίησης του Κέντρου, του Μουσείου και της Βιβλιοθήκης που πρότεινε. Επίσης, μετέφερε μνήμες από την επίσκεψή της μαζί με αντιστασιακούς και Μακρονησιώτες στο νησί.