Τετάρτη 21 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρωπαϊκές «προειδοποιήσεις» στο Ιράν

Απόλυτα προσαρμοσμένος στις απαιτήσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, εμφανίζεται ο προεδρεύων του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ, Γ. Παπανδρέου

Χέρι βοήθειας στα «αφεντικά» της Ουάσιγκτον και στο παιχνίδι που ετοιμάζουν στο Ιράν, έσπευσε να δώσει χτες, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Μιλώντας σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες, μετά το Συμβούλιο Γενικών υποθέσεων, όπου οι Ευρωπαίοι μίλησαν για την ευρωάμυνα, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνδυάσουν τις προσπάθειές τους να πείσουν το Ιράν να αποφύγει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, προκειμένου έτσι να αποτραπεί μια νέα κρίση όπως αυτή που εξελίχθηκε στο Ιράκ. Μετά από αυτή την προειδοποίηση προς την Τεχεράνη, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικές αν συνεργαστούν και συνδυάσουν τις προσεγγίσεις τους, δίνοντας έτσι το κατάλληλο μήνυμα στο Ιράν.

Το Παλαιστινιακό

Σταθερά προσηλωμένος στον αμερικανικής έμπνευσης «οδικό χάρτη» για την επίλυση του Παλαιστινιακού εμφανίστηκε, στην ίδια εκδήλωση, ο Γ. Παπανδρέου. Οπως είπε, αποτελεί πεποίθησή του ότι η επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος με βάση τον «οδικό χάρτη» του κουαρτέτου (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ, ΕΕ) είναι το «κλειδί» για την επίτευξη ειρήνης και προόδου στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση του «Centre for European Reform», ο Γ.Παπανδρέου ανέφερε ότι το παλαιστινιακό πρόβλημα δεν είναι ανεξάρτητο από τις υπόλοιπες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και σχολίασε ότι «τα αισθήματα απογοήτευσης και αδικίας είναι παράγοντες αυτού του προβλήματος». Οπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, η επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος θα επιτρέψει στους ηγέτες της περιοχής να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ανάγκη οι κοινωνίες των κρατών αυτών. Επίσης, υπογράμμισε ότι η συμβολή της Δύσης στην εφαρμογή της δημοκρατίας στην περιοχή δε θα πρέπει να έχει τη μορφή «πολιτισμικού σφυριού», γιατί αυτό δε θα προσφέρει τίποτα θετικό για το μέλλον και τόνισε τη σημασία του εποικοδομητικού διαλόγου που διεξάγεται μεταξύ της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του ιδίου και του Χαβιέ Σολάνα στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «η ΕΕ θα συνομιλεί με όποιον θεωρεί απαραίτητο, προκειμένου να είναι αποτελεσματική, είτε αυτός είναι ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, είτε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, είτε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ