Τις διοργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» το διήμερο 23 και 24 του Μάη
Λαϊκές εκδηλώσεις ενάντια στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ οργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» το Σάββατο 24 Μάη στην πλατεία της Αρχαίας Αγοράς (πίσω από το Αγαλμα του Βενιζέλου). Οι εκδηλώσεις, θα ξεκινήσουν στις 5 το απόγευμα. Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, θεατρικά δρώμενα θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα, ενώ, παράλληλα, σχεδιάζεται και η επιτόπου δημιουργία εικαστικών έργων από φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών και σπουδαστές εργαστηρίων. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», το προηγούμενο βράδυ, (Παρασκευή 23 Μάη) η Θεατρική Ομάδα Φοιτητών Βιολογικού του ΑΠΘ, θα παρουσιάσει το έργο του Μπ. Μπρεχτ «Ο κύκλος με την κιμωλία». Η παράσταση θα δοθεί στις 9μ.μ. στο αμφιθέατρο της Σχολής Θετικών Επιστημών.
Η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης και όλο το καλλιτεχνικό δυναμικό της, να δώσει μαζικά το «παρών» και με τη συμμετοχή του να υποδεχτεί αγωνιστικά τους αρχιτέκτονες της πολιτιστικής πολιτικής των ιμπεριαλιστών, τους υπουργούς Πολιτισμού της ΕΕ που θα συνεδριάσουν στη Θεσσαλονίκη στις 24 και 25 Μάη.
Στο μεταξύ, η Παγκαλλιτεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό και Ενάντια στον Πόλεμο, καταγγέλλει τη Συνάντηση των υπουργών, ως μια συνάντηση παράνομη και άκυρη που γίνεται ερήμην των ανθρώπων της Τέχνης, και των λαών της Ευρώπης. «Οι υπουργοί Πολιτισμού της ενιαίας Ευρώπης νομοθετούν ερήμην της Τέχνης και των λαών της ηπείρου. Ερήμην τους φτιάχνουν τις φυλακές που μέσα τους θα κλείσουν την ελεύθερη φωνή, κάθε φωνή εθνικής, φυλετικής, ιδεολογικής, πολιτικής διαφοράς. Σκοπός τους η ισοπέδωση της Τέχνης και των ανθρώπων.
Σε αυτές τις άτυπες συνόδους αποφασίζονται τα μεγάλα και μικρά ζητήματα που αφορούν στη ζωή, στο παρόν και το μέλλον των λαών της Ευρώπης και του κόσμου.
Η "άτυπη" Συνάντηση της Θεσσαλονίκης για τον Πολιτισμό, για μας είναι παράνομη και άκυρη. Γιατί, άνθρωποι χωρίς καμία εξουσιοδότηση από μας, εκχωρούν παράνομα στους εμπόρους της Τέχνης και των συνειδήσεων τα συναισθήματά μας, τις αγωνίες μας, την αγάπη μας, το ίδιο το καλλιτεχνικό μας έργο, που ανήκει αποκλειστικά σε μας και στο λαό μας», σημειώνει σε ανακοίνωση η «Παγκαλλιτεχνική». Και καλεί τους Ελληνες καλλιτέχνες και τον ελληνικό λαό «σε ασυμβίβαστους αγώνες για την ανατροπή αυτής της κατάστασης και την προστασία της ελεύθερης δημιουργίας και της ανεμπόδιστης διάδοσης του καλλιτεχνικού έργου. Μακριά από τις "αγορές" και τα εμπορικά παζάρια. Η Τέχνη είναι ανώτερη μορφή κοινωνικής συνείδησης και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί».