Πέμπτη 15 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Ανέτοιμος ο κρατικός μηχανισμός

Η σύσκεψη που έγινε χτες υπό τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ανέδειξε τα σημαντικά κενά, που υπάρχουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς από την 1η Μάη έχουμε μπει στην αντιπυρική περίοδο

Τη ...«συνήθη» τους σύσκεψη, για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, πραγματοποίησαν χτες στο αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος οι φορείς που εμπλέκονται στην οργάνωση της αντιπυρικής περιόδου 2003, υπό την προεδρία του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η πρώτη δικαιολογία για τις δυσκολίες που θα υπάρξουν φέτος στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών βγήκε από τα χείλη του υπουργού, ο οποίος αναφέρθηκε στην καταστροφή των δασικών δρόμων από το «δύσκολο και καταστροφικό χειμώνα που είχαμε». Εμμεσα, δε, ομολόγησε πως ενώ από την 1η Μάη, οπότε αρχίζει η αντιπυρική περίοδος, όλα θα έπρεπε να είναι έτοιμα, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητοι καθαρισμοί στα δάση και στα αλσύλλια. Χαρακτηριστικά, κάλεσε «να συμβάλουν εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό και τη φύλαξη των δασών». Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έργα πρόληψης και προκαταστολής δεν είναι έτοιμα. Εχουν εγκριθεί κονδύλια, αλλά πολλά από αυτά δεν έχουν δοθεί ακόμα στους αρμόδιους φορείς.

Ο Κ. Βαρδάκης, από τη Διεύθυνση Προστασίας Δασών του υπουργείου Γεωργίας, είπε ότι τα 3.000.000 ευρώ που έχουν διατεθεί στα Δασαρχεία δε φτάνουν, διότι αντιστοιχούν 25.000 ευρώ στο καθένα. Τόνισε ότι στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη, θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται οι δεξαμενές νερού, 300 στον αριθμό, υπολογίζεται, όμως, να τοποθετούνται 30 κάθε μήνα...

Την ίδια στιγμή, η Πυροσβεστική διαθέτει 9.500 υπαλλήλους, αντί για 12.500 που προβλέπεται από την οργανική της σύνθεση. Ενώ έχει αρχίσει η αντιπυρική περίοδος, ακόμα αναμένεται η πρόσληψη 55.000 εποχικών πυροσβεστών, που θα διατεθούν στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Αλλα και ο θεσμός των εποχικών δε λύνει λύση στο πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δασολόγων έχουν τονίσει πολλές φορές πως πρέπει να σταματήσει η πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν αντικείμενο τη δασοπυρόσβεση και οι θέσεις που προβλέπονται να είναι μόνιμες και να έχουν αντικείμενο το σύνολο της δασικής προστασίας. Αυτό περιλαμβάνει την πρόληψη, δηλαδή, το σχεδιασμό, την προκαταστολή (εφαρμογή του σχεδιασμού, καθαρισμός δασών, δεξαμενές, στελέχωση πυροφυλακίων κ.ά.) και την καταστολή.

Η πρόσληψη εποχικών δασοπυροσβεστών γινόταν και πριν το 1998, που η καταστολή των πυρκαγιών στα δάση ανατέθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα. Οι δασολόγοι έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι η Δασική Υπηρεσία πρέπει να ενισχυθεί σε προσωπικό και μέσα και να έχει ως έργο της τη δασική προστασία, η οποία δεν πρέπει να είναι διασπασμένη όπως είναι σήμερα. Δηλαδή, η Δασική να έχει το έργο της πρόληψης και η Πυροσβεστική το έργο της καταστολής. Αλλωστε, η πρόληψη με την καταστολή έχει σχέση 1 προς 2,1. Δηλαδή, στη μια δραχμή που ξοδεύεται για την πρόληψη, αντιστοιχούν 2,1 δραχμές για την καταστολή.

Σήμερα, με τον τρόπο που γίνεται η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, το κόστος έχει ανεβεί στα ύψη. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχουν δασοφύλακες για την περιφρούρηση των δασών, ενώ στη φετινή παρατεταμένη προεκλογική περίοδο αναμένονται ρυθμίσεις νομιμοποίησης δημόσιων εκτάσεων, που βρίσκονταν εκτός σχεδίου και αναδασωτέων περιοχών που καταπατήθηκαν. Και είναι γνωστό πως τις προεκλογικές περιόδους αυξάνονται οι φωτιές στα δάση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ